Kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje (Belga)

Uncategorized

Onderzoekscommissie kinderopvang gestart: Blijft politieke verantwoordelijkheid opnieuw uit?

Wannes Neukermans

In het Vlaams Parlement is vandaag de onderzoekscommissie naar de veiligheid in kinderopvangen van start gegaan. N-VA-parlementslid Koen Daniëls zal de commissie voorzitten. Hij wordt geflankeerd door ondervoorzitters Freya Saeys (Open Vld) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Tegen uiterlijk 1 juli 2022 wil de commissie een eindverslag klaar hebben.

Het Vlaams Parlement besliste in maart om een onderzoekscommissie op te starten die zich moet buigen over de veiligheid in de kinderopvang. De aanleiding daarvan was het overlijden van een zes maanden oud meisje in kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje in Mariakerke. Ook waren er al langer terugkerende signalen van mishandeling en verwaarlozing in een aantal andere kinderopvanginitiatieven.

De onderzoekscommissie zal onder andere oordelen over de procedures en mogelijke problemen bij de doorstroming en opvolging van klachten en meldingen. Daar bleken in het geval van ’t Sloeberhuisje problemen mee te zijn: meer dan 20 klachten bleven langer dan 6 maanden onbehandeld.

Deze keer wel politieke verantwoordelijkheid?

De kwestie van politieke verantwoordelijkheid zal ook niet uit de weg gegaan worden. Het uitblijven daarvan vormde een bron van ontevredenheid in het PFAS-PFOS-dossier. De commissie over de kinderopvangen zal niet alleen kijken naar de beslissingen op administratief niveau, maar ook op het “politieke beleidsniveau”.

Vrijdag kwam de commissie voor de eerste keer samen, achter gesloten deuren. Net als bij de onderzoekscommissie PFAS-PFOS telt de commissie 15 vaste leden en 1 toegevoegd lid (om zo ook de PVDA op te nemen, red.).  Koen Daniëls (N-VA) werd aangeduid als voorzitter en Freya Saeys (Open Vld) tot eerste en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) tot tweede ondervoorzitter. Katrien Schrijvers (CD&V), Hannes Anaf (Vooruit) en Celia Groothedde (Groen) zullen optreden als verslaggevers.

Voorzitter Koen Daniëls is van oordeel dat de commissie vooral antwoorden moet vinden op een reeks pertinente vragen en bezorgdheden van ouders. “Als een ouder een vergunning van Kind & Gezin tegen de muur ziet hangen, dan moet die honderd procent kunnen vertrouwen dat alles in orde is. Maar dat vertrouwen heeft door de gebeurtenissen een stevige deuk gekregen. Dat vertrouwen moeten we herstellen, zowel voor de ouders maar ook voor alle kinderopvanginitiatieven die het wél schitterend doen. Dat kan enkel door passende antwoorden te vinden op de terechte vragen die gesteld worden”, aldus Daniëls.

https://redactie.palnws.be/2022/03/het-schandaal-te-veel-voor-wouter-beke/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Onderzoekscommissie kinderopvang gestart: Blijft politieke verantwoordelijkheid opnieuw uit?”

Plaats een reactie

Delen