Foto: Belga

Binnenland politiek

Op 11 juni kiest Groen nieuwe voorzitter

Wannes Neukermans

Op 11 juni zal Groen kiezen wie de opvolger van Meyrem Almaci wordt. Maandag legde het partijbestuur van Groen de procedure voor de voorzittersverkiezingen vast.

Alle leden van de partij kunnen zich vanaf donderdag 28 april kandidaat stellen voor het voorzitterschap. Dat moet steeds in een duo van een voorzitter en een ondervoorzitter. De statuten van Groen bepalen ook dat de voorzitter en ondervoorzitter een andere genderidentiteit moeten hebben. Op 3 mei worden de kandidaturen afgesloten. Op woensdag 4 mei zal de partij dan de officiële kandidatenduo’s aan de pers voorstellen.

Slotdebat in Brussel

De kandidatenduo’s gaan zich vervolgens voorstellen aan de partijleden in de verschillende provincies. Daarna organiseert de partij een slotdebat in Brussel en wordt er gestemd. Dat zal doorgaan op zaterdag 11 juni. Leden die niet fysiek aanwezig zijn kunnen ook digitaal meestemmen.

Een maand geleden kondigde Meyrem Almaci aan dat ze vervroegd zou stoppen als partijvoorzitter. Naar eigen zeggen om persoonlijke redenen, al speelden er wellicht ook andere redenen. De partij scoorde steeds slechter, en ook aan de top van de partij was er sprake van onenigheid.

Wie haar zal opvolgen is voorlopig nog onduidelijk. Toch zijn er enkele namen die steeds vaker opduiken, zoals Björn Rzoska, Bogdan Vanden Berghe en Jeremie Vaneeckhout. Ook Kristof Calvo, die in de federale regering geen minister werd en zijn toevlucht zocht in Nederland, duikt nu steeds regelmatiger op in de media.

https://redactie.palnws.be/2022/03/wie-volgt-almaci-op/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Op 11 juni kiest Groen nieuwe voorzitter”

  1. Ik duim voor Calvo. Met diens fundamentalistisch geouwehoer geraakt Groen nog verder onder de kiesdrempel. Hij kan zijn Nederlandse wonderboy meteen importeren en als ondervoorzitter laten verkiezen, maar dan moet een van beide wel een genderingreep ondergaan (geen schrik, dit kietelt alleen maar even).

  2. Calfo als doodgraver van GROEN, een filmproducent kan het niet beter bedenken! Ik ben geen lid, maar zal alle geitenwollesokkendragers met plezier die idioot laten verkiezen!!!

  3. Ik denk oprecht dat tinne van der straete het meeste kans maakt. Ze is afgestudeerd als Afrikaniste en is het best geplaatst om ons naar Afrikaanse toestanden te leiden/lijden. Aµnderzijds moet men haar maar verbannen naar moskou, ze is daar toch al thuis omdat ze via het advocatenkantoor Blixt voor gazprom werktte.

Plaats een reactie

Delen