Politicoloog Bart Maddens: "Partijfinanciering is veel erger dan pensioenbonus"

Bart Maddens. Photo News

Uncategorized

Politicoloog Bart Maddens: “Als er vandaag één EU-lidstaat is met een gebrekkige democratie, dan is het België”

Anton Schelfaut

“België verdraagt geen democratie.” Dat zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) in een opiniestuk in ONAF, het ledenblad van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Volgens Maddens zijn de beschuldigingen van premier Alexander De Croo (Open Vld) aan het adres van Polen en Hongarije, die niet democratisch zouden zijn, misplaatst. “Want als er vandaag één EU-lidstaat is met een gebrekkige democratie, dan is het België”, hekelt Maddens.

Maddens wijst erop dat Fidesz, de partij van Hongaars premier Viktor Orbán, goed is voor 43,9 procent van de stemmen. Voor de partij van Pools premier Morawiecki is dat 43,6 procent. Dat staat volgens hem in schril contrast met België, waar de partij van premier Alexander De Croo goed is “voor 13,5 procent in Vlaanderen en zelfs maar 8,5 procent in België”. “Deze man zou beter een toontje lager zingen en voor eigen deur vegen”, oordeelt Maddens. “Want als er vandaag één EU-lidstaat is met een gebrekkige democratie, dan is het België.”

Volgens Maddens is de macht van de Belgische kiezer “heel beperkt” en wordt er geen rekening gehouden met de verkiezingsuitslag. “Er bestaat geen enkele band meer tussen de verkiezingsuitslag en de regeringsvorming. Vlaanderen vormt onmiskenbaar een aparte democratie, maar wordt bestuurd door een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. Hoe democratisch is dat?”, vraagt hij zich hardop af.

“België verdraagt geen democratie”

Verder wijst de politicoloog erop dat de samenstelling van het Grondwettelijk Hof een partijpolitieke aangelegenheid is. “Mocht dat Hof een afspiegeling zijn van het verkozen parlement, dan was het misschien nog aanvaardbaar, maar dit is helemaal niet zo”, aldus Maddens. “Het Vlaams Belang heeft nog nooit een rechter in het Hof mogen aanduiden”.

Tot slot meent Maddens dat Belgische politici als de dood zijn voor referenda, terwijl Polen en Hongaren zich steeds mogen uitspreken over belangrijke aangelegenheden. “De burgers worden te dom geacht om zelf te beslissen”, besluit hij. “Anders gezegd: België verdraagt geen democratie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Politicoloog Bart Maddens: “Als er vandaag één EU-lidstaat is met een gebrekkige democratie, dan is het België””

 1. Deze man heeft overschot van gelijk in z’n uitspraken.
  Ze zeggen dat het Vlaams belang een gevaar is voor onze maatschappij, in mijn ogen is elke huidige politieke partij een gevaar voor onze maatschappij.
  Afzetten die handel en zorgen dat geen enkele huidige politieker noch een bloedverwanten nu noch in de toekomst een politiek mandaat kan opnemen.
  De huidige politiekers mogen ze van mij tot de strop veroordeeld dmv een volkstribunaal.

 2. Is het ooit anders geweest? Wie de macht had gekregen, door verkiezingen weliswaar, bemande alle geledingen van maatschappij en staatsbestel met zijn mannetjes en vrouwtjes om aan de macht te kunnen blijven.

 3. De waarheid als een koe, maar wat hij zegt weet iedereen al lang! En het probleem is dat als we dit willen oplossen ons kiesstelsel grondig moet veranderen en dat gaat geen enkele politieke partij die aan de macht is ooit doen. Zij schieten nu eenmaal niet in hun eigen voeten. Dus tenzij er een volksopstand komt zal alles tot het einde der tijden blijven zoals het nu is.

 4. In een ware democratie zegt het volk aan de politici wat ze moeten doen. In ons land – en bij uitbreiding in bijna heel Europa – mag het volk beslissen wie de grootste partij is en daarna vaststellen dat die partij niet mag meeregeren.

 5. Juist en als rechters b. v. een partij verbieden zoals bij het beruchte VB-proces dan schermt ook de pers met de zgn. onafhankelijkheid van het gerecht, terwijl al die rechters politiek benoemd zijn door traditionele partijen. Die onafhankelijkheid is in België een farce!

 6. “België verdraagt geen democratie.” (texto). Professor Maddens heeft gelijk. Maar Vlaanderen is van het zelfde bedje ziek. Idem dito op lokaal niveau. Remember de dictatuur van de particratie. Dus geen gloria Belgica of gloria Flandria. Vlamingen en Walen moeten dringend leren kritischer denken, handelen en stemmen. Een stem tegen de particratie is een wijs begin. De grote kuis in de Wetstraat en het Martelarenplein is dringend aan de orde. Mijn suggestie: rechtstreekse verkiezing van de Eerste minister en ministerpresidenten, burgemeester, schepenen, provinciegouverneurs en korpsoversten van de politiezones. Geheime verkiezing van de voorzitter van het parlement met volstrekte meerderheid van stemmen. Terugkeer naar arrondissementele kieskringen voor de wetgevende verkiezingen. Cumulverbod met publiek mandaat voor partijvoorzitters.

Plaats een reactie

Delen