Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Republikeinen nemen opnieuw harde maatregelen tegen Disney: zelfbestuur opgeheven

Redactie PAL

De Republikeinse meerderheid in Florida, onder leiding van gouverneur Ron DeSantis, heeft opnieuw harde maatregelen getroffen tegen Disney. De organisatie zou namelijk veel te woke geworden zijn, wat niet strookt met de idealen die DeSantis voorop wil stellen bij kinderen. Daarom wordt nu het zelfbestuur van Disney opgeheven.

De oorlog die nu al enkele maanden aan de gang is tussen de Republikeinse partij in Florida en Disney bereikt opnieuw een hoogtepunt. Deze keer is er een wet goedgekeurd, die werd voorgesteld door gouverneur Ron DeSantis, om het zelfbestuur van Disney te beëindigen. Disney geniet namelijk al sinds 1967 van een speciaal statuut, waardoor ze over haar eigen grondgebied gezag mag voeren. Daardoor ontsnapt de organisatie aan heel wat verplichtingen en wetten, en mag ze bijvoorbeeld ook zelf belastingen innen.

Paniek aan de linkerkant

Het feit dat Disney nu, net zoals alle andere bedrijven in Florida, aan dezelfde belastingen onderworpen zal worden, betekent natuurlijk dat er minder geld over is om in de eigen organisatie te pompen. Dat geeft dan weer een grotere kans aan de concurrentie, zoals conservatieve opiniemaker Ben Shapiro, die 100 miljoen dollar investeert om kinderprogramma’s te maken zonder woke-elementen. Daarom was er na de bekendmaking van het nieuws toch enige paniek merkbaar aan de progressieve kant.

President Biden gaf zijn visie op de zaak tijdens een evenement voor het goede doel in Seattle. “Er is niets conservatiefs aan het afnemen van het statuut van Disney. Waarom is dat nodig? Omdat ze ‘homo’ zeggen?”. Hij riep op om samen te werken, in plaats van elkaar te bekampen. “We moeten meer samenwerken en focussen op wat we gemeenschappelijk hebben, anders hebben we niets meer.”, aldus de president.

Verhuizen

Er werden ook minder haalbare oplossingen voorgesteld. Zo zegt Ann Brenoff, journaliste voor de Huffington Post, dat Disney maar naar een andere staat moet trekken. Uiteraard is het in realiteit niet zo makkelijk om een park van 100 km2 waar 80.000 mensen tewerk worden gesteld zomaar te verhuizen.

https://twitter.com/AnnBrenoff/status/1517205497048301568

Iemand anders stelt dan weer dat dit de herverkiezing van DeSantis in het gevaar zou brengen. DeSantis werd in 2018 namelijk verkozen met amper 32.000 stemmen voorsprong. Bij Disney worden dus meer dan twee keer zoveel mensen tewerkgesteld. “Welk getal is groter?”, vraag hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
3 gedachten over “Republikeinen nemen opnieuw harde maatregelen tegen Disney: zelfbestuur opgeheven”

  1. Zelfbestuur voor bedrijven? Wie heeft deze waanzin op zijn/haar/x geweten?
    Die ‘iemand anders’ die de maatregel van DeSantis beoordeelt op grond van stemmen moet toch beseffen dat zo ‘n overweging het moreel gelijk niet mag aantasten. Het alternatief zou dan immers het zich conformeren aan een niet normale situatie zijn.

Plaats een reactie

Delen