Kerncentrale Doel. Photo News

Kerncentrale Doel. Photo News

Binnenland politiek

Somers legt bal in kamp van Boortmeerbeek: “Beslissing over opstart fusiegesprekken niet aan de orde”

Belga Press Agency

De aangekondigde fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek staat op erg losse schroeven. Na aanzwellend protest de voorbije dagen, vooral dan in Boortmeerbeek, zegt Mechels titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld) dat “een beslissing over het formeel opstarten van concrete fusiegesprekken niet aan de orde is”. Volgens Somers komt Boortmeerbeek terug op een eerdere beslissing en moet de Vlaams-Brabantse gemeente eerst “voor zichzelf helder uitmaken welke richting ze uit wil”. Somers legt de bal dus in het kamp van Boortmeerbeek. Volgens Somers betreurt het Mechelse stadsbestuur de gang van zaken, maar is de fusie voor Mechelen zelf “geen noodzakelijk gegeven”.

Dinsdag kondigden Somers en zijn Boortmeerbeekse collega Karin Derua (Open Vld) trots aan dat de twee gemeenten in 2025 zouden fuseren. Maar de fusie botste de voorbije dagen op groeiend verzet, vooral dan in Boortmeerbeek, onder meer omdat de Vlaams-Brabantse gemeente bij de provincie Antwerpen zou gaan horen.

Donderdag trokken boze inwoners naar het gemeentehuis van Boortmeerbeek. Burgemeester Derua slaagde er niet in de gemoederen te bedaren en was genoodzaakt gas terug te nemen. Ze liet onder meer verstaan dat er nog geen sprake was van een definitieve beslissing en dat ze open stond voor een referendum. Ze zei ook open te staan voor voorstellen van andere gemeenten, zoals buurgemeente Zemst.

Boortmeerbeek krabbelt terug

Dat het gemeentebestuur van Boortmeerbeek terugkrabbelt en terugkomt op eerdere engagementen is volgens Mechels burgemeester Somers “het goed recht van Boortmeerbeek”. “Het stadsbestuur van Mechelen neemt akte van deze beslissing maar betreurt weldegelijk de gang van zaken”, zo stelt Somers in een persbericht dat verspreid werd vlak voor de start van een extra verenigde raadscommissie in Mechelen. “Boortmeerbeek moet nu eerst voor zichzelf helder uitmaken welke richting ze uit wil. Het is aan het gemeentebestuur van Boortmeerbeek om intern de zaken duidelijk op een rij te krijgen en heldere wijn te schenken.”

Volgens Somers blijft zijn stadsbestuur geloven dat een fusie voordelen biedt voor burgers en voor het bestuur. Maar voor Mechelen is een fusie “geen noodzakelijk gegeven”. “Onze stad kan perfect verder bestaan met de dynamiek en het positieve beleid van de afgelopen jaren”, stelt Somers. “Maar tegelijk blijven we overtuigd van de meerwaarde van een fusie en de vele opportuniteiten die een samenwerking bood en biedt, op de eerste plaats voor de inwoners van Boortmeerbeek zelf. Onze deur blijft als goede buren evident open staan.”

Opstart fusiegesprekken on hold

Mechelen wacht dus op een signaal of een keuze vanuit Boortmeerbeek. De geplande opstart van de fusiegesprekken staat on hold. “Een beslissing over het formeel opstarten van concrete fusiegespreken is nu niet aan de orde, maar maandag zullen we op de gemeenteraad voorstellen om onze open houding ten aanzien van mogelijke fusiegesprekken te bevestigen”, besluit Somers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Somers legt bal in kamp van Boortmeerbeek: “Beslissing over opstart fusiegesprekken niet aan de orde””

  1. De hautaine houding van Somers, spreekt boekdelen over de minachting van de politiek ten opzichte van hun bevolking. De moraalridders zoals Somers nog aan de macht stemmen is geen goed idee. Het positieve project van Somers is vooral het positivisme ten opzichte van de fundamentalistische Islam.

  2. De burgemeester van Boortmeerbeek uitmaken voor dikke koe is een zware belediging… voor de koeien. Wat daar in die gemeente nu gebeurt bewijst maar weer eens hoever VLD van de mensen staat.

  3. Somers heeft Mechelen opgezadeld met een van de hoogste schulden per inwoner in Vlaanderen. Hij denkt alleen aan zijn eigen postje en zal Mechelen naar de rand van het faillissement brengen. Hij is ook een aanhanger van de fundamentalistische islam.

Plaats een reactie

Delen