Uncategorized

Tsjechië stuurt zware tanks naar Oekraïne

Carl Deconinck

De NAVO-lidstaten reageren aarzelend op de vraag naar militaire hulp voor Oekraïne. Maar na de gruwel in Boetsja en het op til zijnde offensief in het oosten van het land, besloot Tsjechië om niet langer te wachten. Het schenkt nu zwaar materieel aan de Oekraïners.

Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne vroeg het land al om militaire hulp. Er waren enkele ideeën die lang op tafel lagen. Zo dacht men er aan om MiGs te sturen. Polen beschikt over 29 van dat type straaljagers, en Oekraïense piloten kunnen vliegen met die jets. Een ander idee was om een no-fly-zone af te dwingen boven Oekraïne. Die voorstelen werden echter als te riskant gezien: het westen zou te veel betrokken partij lijken, wat tot een escalatie van het conflict kan leiden: Rusland zou dan eventueel NAVO-grondgebied aan kunnen vallen.

De recente gebeurtenissen in Oekraïne lijken echter een gamechanger voor Tsjechië. Dat stuurt nu zware T-72 tanks en gepantserde BVP-1 voertuigen. De Tsjechische nationale televisie deelde beelden van verschillende tanks en gepantserde voertuigen op een trein richting Oekraïne. Het zou een geschenk zijn aan Oekraïne, met goedkeuring van de NAVO-partners. De minister van Defensie, Jana Černochová, wilde aan het parlement niet veel meer kwijt.

Z-Moordenaars

Op Twitter zei ze: “Nieuwsgierigheid is menselijk en ik begrijp degenen die willen weten wat we leveren. Het spijt me, meer kan ik je niet vertellen. Daar woedt oorlog en we zullen het de Z-moordenaars niet gemakkelijk maken! Geloof me, we sturen essentieel militair materiaal naar onze Oekraïense vrienden. En dat zullen we blijven doen.”

Tsjechië heeft net zoals enkele andere voormalige landen uit de voormalige Sovjet-Unie militair materieel dat compatibel is met wat Oekraïne heeft. De tanks kunnen zo makkelijk in gebruik genomen worden door het Oekraïens leger. België stuurde al raketwerpers en machinegeweren, maar omdat ons land al jarenlang te weinig investeert in veiligheid en defensie, ontstonden er tekorten voor onze eigen troepen. Zelfs de Speciale Eenheden van de federale politie moesten een deel van hun wapens afstaan. Volgens de vakbond bracht de Belgische overheid op die manier onze eigen troepen in gevaar. Gewezen kolonel Roger Housen zei eerder al dat de Belgische bijdrage hierdoor “beschamend” en “beneden alle peil” was.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Tsjechië stuurt zware tanks naar Oekraïne”

  1. Dit is de oorlog rekken in plaats van te onderhandelen over de onafhankelijkheid van de Don Bas regio. Men verkiest oorlog en geweld boven een solide vredesoplossing.

Plaats een reactie

Delen