Vlaming betaalt jaarlijks 1.782 euro meer aan sociale zekerheid dan Waal

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vlaming betaalt jaarlijks 1.782 euro meer aan sociale zekerheid dan Waal

Anton Schelfaut

Een Vlaming betaalt jaarlijks 1.782 euro meer aan sociale zekerheidsbijdragen dan een Waal. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ). Het ziekenfonds pleit voor meer responsabilisering en de volledige communautarisering van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Het VNZ onderzoekt jaarlijks de uitgaven- en inkomstenverschillen tussen Vlaanderen en Wallonië op basis van de gegevens van de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen (LNZ). Die vertegenwoordigt 5 procent van de bevolking of 573.696 inwoners.

Een Vlaamse titularis binnen de Neutrale Landsbond betaalt jaarlijks 9.042 euro aan sociale zekerheidsbijdragen. Voor een Franstalige is dat 7.314 euro. Dat bedrag omvat zowel de werknemers- als werkgeversbijdrage. Het verschil tussen noord en zuid bedraagt 1.728 euro. Een Vlaming betaalt met andere woorden gemiddeld 23,6 procent meer bijdragen dan een Franstalige landgenoot.

Significante consumptieverschillen

Ook de consumptieverschillen blijven volgens het VNZ in 2021 bijzondere significant. Het verschil tussen de gemiddelde ziektekosten voor een Vlaming (2.378 euro) en een Waal (2.472 euro) bedraagt nog altijd 94 euro. In Wallonië werd in 2021 per hoofd 3,9 procent meer uitgegeven aan gezondheidszorg.

Uit de cijfers van alle ziekenfondsen samen blijkt dat in Brussel bijna een op de drie een voorkeurregeling of verhoogde tegemoetkoming nodig heeft. In Wallonië heeft 21 procent van de bevolking recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming. Dat is 37 procent meer dan in Vlaanderen, waar 15,3 procent daar recht op heeft.

Tot slot bedroeg het verschil in het aantal uitkeringsdagen tussen Vlaanderen en Wallonië tien jaar geleden vier dagen. Dat is intussen opgelopen tot 5,5 dagen, een stijging met bijna 20 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Vlaming betaalt jaarlijks 1.782 euro meer aan sociale zekerheid dan Waal”

  1. Dat is geen verrassing. Het is een beetje zoals in speltheorie. Als je met een groep mensen gaat eten en je kan kiezen uit een menu van 20 EUR of 40 EUR. Als je op voorhand afspreekt dat ieder zijn eigen menu betaalt dan kiezen mensen waarschijnlijk voor het menu van 20 EUR. Als je de kosten zal delen dan zal bijna iedereen het menu van 40 EUR kiezen zodra één persoon deze keuze maakt. Uiteindelijk betaalt iedereen meer dan 40 EUR.

    Je kan dat ook toepassen op dit artikel. Waarom zou je als individu niet profiteren van het systeem als je weet dat de meerkost die jij veroorzaakt door een heel grote groep betaald zal worden. Alleen, als iedereen zo gaat denken dan zal de kost uiteindelijk voor iedereen verhogen.

    Dus je moet van in het begin de spelregels zo definiëren dat profiteren niet meer loont. En dat is een heel moeilijke oefening omdat je daarbij mensen ook gaat moeten ontgoochelen.

  2. Bovenop het hoge debiet aan Vlaamse Geldtransfers naar de Derde Wereld van het Zuiden (des Lands !!!!!!) die al decennia lang aanslepen ? Zouden wij VLamingen dan masochisten wezen ?

Plaats een reactie

Delen