Bouchez wil 5 kernreactoren langer openhouden: "Groene soberheid staat gelijk aan verarming van middenklasse"

Bouchez wil 5 kernreactoren langer openhouden: "Groene soberheid staat gelijk aan verarming van middenklasse"

Uncategorized

Arbeidseconoom Stijn Baert: “Waalse putten zijn schoolvoorbeeld van Hollandse ziekte”

Anton Schelfaut

Volgens arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) lijdt Wallonië aan de Hollandse ziekte. Die diagnose stelde hij woensdag op Twitter, naar aanleiding van een nieuw rapport van Les Engagés. Daarin schetsen de Franstalige christendemocraten een somber beeld van de Waalse begroting.

De auteurs van het rapport noemen de begrotingssituatie in Wallonië “zorgwekkend”. “Als we zo verdergaan, zullen we de Vlamingen om hulp moeten smeken”, waarschuwt senator André Antoine.

“De Waalse putten zijn een schoolvoorbeeld van de Hollandse ziekte”, reageert arbeidseconoom Stijn Baert. Een land lijdt aan de Hollandse ziekte als de welvarendheid in een bepaalde sector nefaste gevolgen heeft voor andere sectoren in hetzelfde land. In de jaren 60 was dat het geval in Nederland. De verkoop van aardgas aan het buitenland groeide er explosief, waardoor de waarde van de gulden steeg en de export in andere sectoren afnam.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/Stijn_Baert/status/1526884538886012928

Lage werkzaamheidsgraad

In een opiniestuk in De Standaard legde Baert vorige zomer uit waarom Wallonië zich dankzij de Vlaamse welvaart een werkzaamheidsgraad van amper 65 procent kan permitteren. “Mocht Wallonië een land op zichzelf zijn, het zou met deze werkzaamheidsgraden een serieuze stap terug moeten zetten qua welvaart en sociale ondersteuning. Ofwel: serieuze hervormingen moeten doorvoeren. (…) De welvarendheid van Vlaanderen staat de hervormingen in de weg die de Waalse economie en arbeidsmarkt nodig hebben”, aldus Baert.

https://redactie.palnws.be/2022/05/bezorgdheid-over-waalse-begroting-neemt-toe-we-zullen-de-vlamingen-om-hulp-moeten-smeken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “Arbeidseconoom Stijn Baert: “Waalse putten zijn schoolvoorbeeld van Hollandse ziekte””

  1. We moeten ons geen illusies maken ; Wallonië zit aan de grond en Vlaanderen zal blijven betalen voor het schandaalbeleid in Wallobrux. Tenzij hier andere politieke accenten worden ontwikkeld. Te beginnen met een eigen sociale zekerheid en fiscaliteit. En het negeren van de grondwetfratsen uit de jaren zeventig. Anders blijven we het wingewest van die arrogante zuiderlingen die spuwen op ons, onze taal, en altijd klaar zitten om aan ons grondgebied te knabbelen.

  2. Elio Fellatio’s corrupte broertjes hadden in 2012 toch een valsgelddrukkerij.
    Laat ze nu maar geld drukken voor Magnet-de-dette en zijn Aldi-regering in plaats van Vlaanderen te plunderen

  3. Och, geen probleem hoor. Na De Croo geven de Walen aan een andere postjesgeile Vlaming het premierschap, en we kunnen weer verder voor een legistratuur. Zo gaat dat hier. Verkiezingsuitslag, een meerderheid langs Vlaamse kant, goed beleid, och, wie maalt daar nu om?

  4. Als analisten om aandacht in de media staan te drummen luistert op de duur geen kat meer naar hen. Analyses zijn een leuke bezigheid voor wie er plezier aan beleeft, maar het gaat om de feiten en die zijn genoegzaam gekend. Verbanden met het verleden zijn er altijd wel te vinden (of uit te vinden) maar als men op het terrein de politiek laat betijen blijft men rondjes draaien.

  5. Zij ( de franstaligen) hebben een probleem.Vlaanderen betaalt miljarden euros aan Wallonie en dan nog kunnen ze hun begroting niet op orde maken.Nu vragen ze opnieuw geld maar die transfers naar het ziek landsgedeelte moeten stoppen.Belgie staat op zijn laatste grondvesten.Een splitsing is onvermijdelijk,zeker de franstaligen geen debat willen met het Vlaams Belang .

  6. Onze eigen schuld, een grote groep Vlamingen die hun nek durfden uitsteken had reeds 25 jaar geleden elke week naar corrupt Brussel kunnen optrekken, dan waren wij nu econ. onafhankelijk, Wallonië een natuurreservaat en Brussel een reusachtig afgesloten ghetto met een afzonderingsmuur eromheen…maar helaas hebben wij niet de ballen van Oekraïners

  7. Zolang vivaldi er is, die vol Vlaming hatende partijen zit, en zolang er na 2024 geen nieuwe regering is (en dat kan heel lang duren) is Wallobrux veilig. Het Vlaams geld zal blijven stromen ook al willen de Vlamingen. Op NVA hoeven we ook al niet te rekenen want BDW wil de sossen erbij in de volgende Vlaamse regering om toch nog maar aan 50% stemmen te geraken, alle kanalen voor het versassen van Vlaamse welvaart naar Wallobrux profiteurs zullen netjes open blijven. Ik ben niet tegen steun, maar als je al decennia op steun moet rekenen en daarbij keer op keer in de handen bijt van deze die je voedt, dan moet er toch eens een einde komen aan dit gedrag. Helaas zal het niet met NVA in een regering gebeuren, en alzeker niet met de andere 11-11-11 partijen.

  8. Hollandse ziekte en dat zijn de woorden van een arbeidseconoom? Hoe woke kan je zijn om zulke domme uitspraken te doen, de Nederlanders zijn op vele gebieden ver voor tegenover den corrupte belZIEK.

Plaats een reactie

Delen