Brits ministerie van Defensie schat dat Russen reeds een derde van hun strijdkrachten in Oekraïne verloren

shutterstock

Uncategorized

Brits ministerie van Defensie schat dat Russen reeds een derde van hun strijdkrachten in Oekraïne verloren

Carl Deconinck

De Britten zijn ervan overtuigd dat de oorlog in Oekraïne niet verloopt zoals de Russen het gepland hadden. Ze denken dat Rusland waarschijnlijk een derde van zijn invasiemacht heeft verloren. Ze gaan ervan uit dat Rusland ook veel belangrijke apparatuur niet meer kan gebruiken, zoals bepaalde drones en slimme wapens. Vermoedelijk zullen ook de komende weken moeizaam verlopen.

Dat de “speciale militaire operatie” niet loopt zoals verwacht is zacht uitgedrukt. Rusland lijdt erg grote verliezen en de initiële plannen liggen al lang in de prullenmand. Ondanks een massale inspanning vanuit Rusland, bleken de Oekraïners een erg taaie tegenstander. De verovering van Kiev hebben ze zelfs helemaal laten vallen. Na enkele weken van reorganisatie richt het Russisch leger zich nu op oost-Oekraïne, maar ook daar loopt het stroef.

De Britten schatten dat Rusland waarschijnlijk een derde van de grondtroepen heeft verloren die het sinds februari naar Oekraïne heeft gestuurd. Het hernieuwde offensief in Donbas en Luhansk zorgt ook niet voor de grote doorbraak en de verliezen blijven zich ook daar opstapelen. Volgens de Britten liggen de Russen enorm achter op schema.

Verlies aan materieel

Het ministerie zei dat het verlies van “kritieke randapparatuur” zoals “materiaal om bruggen te maken, bewakings- en verkenningsdrones” de Russische opmars verder zou vertragen en voegde eraan toe dat de drones van Moskou kwetsbaar waren voor Oekraïense wapens. De Britse regering denkt dat die verliezen alleen maar zullen verergeren en doorwegen op de effectiviteit van het Russisch leger. Verder zouden de Russische troepen ook een laag moraal hebben en een verminderde slagkracht. Dit alles zou er waarschijnlijk voor zorgen dat de Russen de komende tijd geen volwaardig offensief zullen kunnen uitvoeren.

Die vaststellingen zijn in lijn met wat de NAVO dit weekend liet horen. Ook daar klinkt het dat de Russische plannen in het water zijn gevallen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg liet dit weekend optekenen dat Oekraïne deze oorlog zelfs gewoon kan winnen. Als klap op de vuurpijl is de NAVO bovendien verder aan het uitbreiden en zullen normaal gezien Finland en Zweden binnenkort ook lid zijn van de verdedigingsalliantie. Nochtans was de vrees voor een uitbreiding van de NAVO en een verlies aan Russische macht net de oorzaak voor de Russen om ten oorlog te trekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Brits ministerie van Defensie schat dat Russen reeds een derde van hun strijdkrachten in Oekraïne verloren”

  1. De grappen worden hier steeds straffer. Worden wij verondersteld dit propaganda artikeltje blind te geloven, liefste PAL NWS ? Of was dit bedoeld als een nieuw soort sarcasme ?

  2. Ik ben geen expert in deze materie, maar het artikel komt heel ongeloofwaardig over.
    Onderzoeksjournalistiek is blijkbaar niet meer aan de orde.
    PALheeft veen goede kritische artikelen gebracht over andere zaken maar bewijzen nu dat ze ook niet onafhanklijk en zelfstandig kunnen schrijven.

Plaats een reactie

Delen