Eva De Bleeker (Photonews)

Eva De Bleeker (Photonews)

Uncategorized

De Bleeker: “Nu hervormen of toestanden zoals in de jaren tachtig”

Belga Press Agency

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) roept de bevoegde PS-ministers op snel werk te maken van de hervormingen op de arbeidsmarkt en op het vlak van de pensioenen. In een interview met Het Laatste Nieuws waarschuwt ze dat beide hervormingen broodnodig zijn om het hele systeem betaalbaar te houden.

De Vlaamse liberalen dringen al langer aan op de uitvoering van de arbeidsdeal en kijken daarvoor richting minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Premier Alexander De Croo zei donderdag in de Kamer nog dat hij een goedkeuring in het parlement voor de zomer verwacht. Een ander heikel dossier op de Vivaldi-tafel is dat van de pensioenhervorming, waarvoor PS-minister Karine Lalieux bevoegd is.

“Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zou beter eens in gang schieten. Het is tijd dat hij eraan begint.” Meteen maakt ze ook duidelijk dat de voorstellen van de PS voor meer koopkracht – goed voor 6,5 miljard euro – niet realistisch zijn. “Zoiets kost gewoon te veel en kan er onmogelijk komen. Dat ze eerst eens beginnen met wat we afgesproken hebben: de arbeidsdeal.”

De Bleeker waarschuwt ook dat beide hervormingen ontzettend belangrijk zijn. “Het zijn twee hervormingen die we nodig hebben om het hele systeem betaalbaar te houden. Als we nu niet ingrijpen, ontspoort het straks helemaal. Dan komen we in toestanden van de jaren 80 terecht waarin we niet meer in staat zullen zijn om te lenen op de internationale markten – tenzij aan heel hoge rentes.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “De Bleeker: “Nu hervormen of toestanden zoals in de jaren tachtig””

  1. Sinds wanneer gaat de O-VLD zich zorgen maken over de begroting? Zij zijn al altijd verantwoordelijk geweest voor de grootste putten. Een eerlijk gezegd, de Vlaamse traditionele partijen die nu in de federale zitten kunnen met z’n allen samen nog geen deuk in een pakje warme boter slaan.

  2. Zij is “maar” staatssecretaris. Indien deze uiterst linkse regering de begroting ernstig zou nemen, had men haar minister gemaakt. Het gewicht dat deze dame van de zevende partij in de schaal kan leggen, is nihil te noemen.

  3. Pensioenhervorming ? Die komt er nooit. Een echte pensioenhervorming zou er zijn dat eenieder een pensioen ontvangt naar hetgeen hij daarvoor bijgedragen heeft. En de mensen die werken in de privésector zijn hierbij ver benadeeld. Die mensen zorgen voor de economie en de belasting waarmee de ambtenaren betaald worden. Maar krijgen wel een armoedepensioen. Dat het ambtenarenpensioen een uitgesteld loon zou zijn, is al meer dan 40 jaar uit de tijd. Ambtenaren bij zowel de federale als de vlaamse overheid krijgen een uitstekend loon plus vele voordelen. Ik geef aan iedere jongere de raad, ga in de ambtenarij, werk u langzaam op, werk niet teveel om uw collega’s niet te storen, werk gerust bij in het zwart voor advies, en je komt er wel, financieel 100% ok, je wordt hiervoor toch niet gecontroleerd door de fiscus als je ambtenaar bent.

  4. Als deze Vivaldi regering iets zal hervormen dan zal het zeker niet positief zijn voor de werkende bevolking. Daarbij, de jaren 80 waren de beste van mijn leven XD.

  5. Hadden Verhofstadt en zijn ministers het geld niet door de deuren en de vensters buitengesmeten dan had de schuld van dit land er veel fraaier uitgezien.In tijden van hoogconjunctuur worden overschotten in België niet gebruikt om een spaarpotje aan te leggen,neen het geld moet rollen.Zolang men niets doet aan de obesitas van de overheid en de talloze regeringen van dit land, blijft het dweilen met open kraan!Men beloofde een pensioen van 1500€(netto????bruto???)De twee ministers die De Bleeker oproept behoren nu net tot de partij die de geldkraan steeds volledig opendraaien.De smeekbede van de Walen naar Vlaanderen om vers geld vanwege hun desastreuze begroting zal netjes worden ingewilligd en daar zal pluimgewicht De Bleeker van het zevende partijtje niets aan kunnen veranderen.Nog even geduld en deze regering die met veel bombarie werd aangekondigd rolt al vechtend over de straatstenen!

  6. eind jaren zeventig begin jaren tachtig zat de PVV niet in de regering, de schuldaangroei van toen kan je hen niet in de schoenen schuiven maar misschien waren ze ontleners en lobbyden ze daarna om de rente te verhogen. Begin jaren zeventig had Frankrijk nog bijna geen schulden. De europese schuldaangroei van toen was amerikaans gestuurd, zoals de meeste financiële politiek. Je kan de Fed, meestal joodse amerikanen, verwijten dat ze willekeurig rentes verhoogden en verlaagden, maar de Vlaamse regering vroeg 7 procent rente om KBC te redden toen de rente al sterk was verlaagd en de klanten niks kregen. De Vld maakte wél alle budgettaire overschotten op en verkochten de overheidsgebouwen toen het beter ging.

Plaats een reactie

Delen