EU-ambtenaren krijgen cursussen meditatie om klimaatcrisis te bestrijden

shutterstock

Uncategorized

EU-ambtenaren krijgen cursussen meditatie om klimaatcrisis te bestrijden

Carl Deconinck

Eurocraten in Brussel krijgen trainingen in meditatie en “toegepaste mindfulness”. Daar leren ze onder meer de angsten die bestaan rond de klimaatverandering meester te kunnen. Er is heel wat kritiek op de organisatie van deze cursussen. Dit alles wordt namelijk betaald met Europees belastinggeld.

Ambtenaren van de Europese Unie die mee onderhandelen aan de green deal‘ volgen speciale cursussen. Zij kunnen daar werken aan hun inner green deal. Daarbij leren ze een diepere band met elkaar te vormen om de klimaatcrisis beter aan te kunnen pakken. De cursussen omvatten boswandelingen en meditatiesessies, waaronder een die de deelnemers uitnodigt om empathie te voelen voor bomen en dieren om “medeleven met het milieu” te stimuleren.

Liever werken dan mediteren

Naar verluidt is niet elke manager gediend met de cursus. Ze zouden namelijk liever doorwerken in plaats van te mediteren. Maar de eerste reacties van 80 participanten zijn positief. Ze zouden aanwijzen dat de cursus hun motivatie heeft versterkt om de klimaatproblemen tegen te gaan en hun persoonlijke angsten dat er weinig kan gedaan worden te overwinnen.

Mindfulness typeert zich door een verhoogde aandacht aan het moment, zonder te oordelen. Dat vermogen versterkt men via meditatie of andere oefeningen. Het is een techniek die komt overgewaaid uit het Boeddhisme. Het zou de mensen die het uitoefenen moeten aanzetten om makkelijker afstand te nemen van- voornamelijk negatieve- gedachten en gevoelens. Het zou positieve effecten hebben en soms zelfs therapeutische toepassing kennen. Er bestaat echter ook een commerciële, zweverige variant van het gegeven. Critici spreken zelfs van een cult. Het is volgens sommigen een excentrieke hobby voor hippies die evolueerde in een pseudoreligie voor westerlingen.

Koolstofarme levensstijl

Het lijkt in elk geval goed aan te slaan in bepaalde elitaire kringen. Zo had het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het er ook over. Volgens dat rapport is er een nood aan “innerlijke transitie” en biedt meditatie een potentieel om een koolstofarme levensstijl aan te moedigen. Recent steunden Britse parlementairen een beleidsrapport waarin wordt gesteld dat het onderzoeken van het menselijk hart en de menselijke geest de “ontbrekende dimensie” is in de wereldwijde reactie op de klimaatcrisis.

Dat beleidsrapport zegt dat de klimaatcrisis voorgesteld wordt als een technologisch probleem in plaats van een probleem rond medeleven en empathie. Dit zou de mensheid tegenhouden om sneller te handelen. Verder legt het uit dat de “noodsituatie van het klimaat” geworteld is in een “relatiecrisis die ons de wereld waarin we leven doet behandelen als een exploiteerbare bron, en andere mensen in die wereld in de eerste plaats als concurrenten.”

Het roept dringend op om meer aandacht te schenken aan “de verwaarloosde innerlijke dimensie van de klimaatcrisis” en onderstreept “het belang van mindfulness en medeleven bij het herstel van de bewuste band die fundamenteel is voor de gezondheid van mens en planeet.” Het toepassen van mindfulness, zo stelt het rapport, kan beleidsmakers helpen mentaal bij het vaak overweldigende probleem te blijven waarmee de mensheid wordt geconfronteerd, in plaats van het te ontvluchten.

Europees belastinggeld

Jeroen Janss, die de cursus leidt, zei dat er vaak heftige emoties de kop opsteken in debatten over het klimaat. Dat gaat om gevoelens zoals diep verdriet, frustratie over het gebrek aan vooruitgang, schuldgevoelens en hopeloosheid. Deelnemers leren deze emoties te reguleren, hun persoonlijke rol te vinden en, door samen te werken rond concrete initiatieven, naar buiten te komen met een gevoel van betrokkenheid. “Ze voelen dat ze iets kunnen doen”, aldus Janss. “Er is minder klimaatangst.”

De cursus wordt georganiseerd door de European School of Administration (EUSA.) Dat is een EU-instelling die allerlei opleidingen aanbied voor medewerkers op het Europese niveau. Het programma geeft aan dat het hotel en de maaltijdkosten niet ten laste zijn van de participanten. Dit wil zeggen dat de Europese Unie alles betaalt. Voorlopig konden we nog geen reactie krijgen over hoeveel deze cursus kost en hoeveel deelnemers zich hebben ingeschreven tot nu toe. Wel verdween de opleiding van de website van het organiserende ‘greenhouse group‘ na oorspronkelijke berichtgeving in The Guardian.

We vroegen Europees parlementslid Tom Vandendriessche naar zijn mening over deze opleiding. Vandendriessche zetelt bij de Europese fractie van Identiteit en Democratie namens het Vlaams Belang. Hij reageert erg kritisch. “Wereldvreemde initiatieven zoals dit vergroten enkel een reeds bestaande kloof tussen de EU en de burger. De Vlaming ligt helemaal niet wakker van een ‘klimaatcrisis’, wel van een energiecrisis en torenhoge inflatie. Het liberale wanbeleid van de EU is net mede verantwoordelijk voor de riante stijging van de gas -en elektriciteitsfactuur. Naast energie-autonomie pleit het Vlaams Belang natuurlijk ook voor gezond verstand en een beleid dat dichter bij de mensen staat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “EU-ambtenaren krijgen cursussen meditatie om klimaatcrisis te bestrijden”

  1. Maandelijkse verhuizing (brussel-straatsburg) administratie Europees Parlement kost 200 miljoen en nog meer nutteloos vervuilen en dan gaan die onnozele hypocriete EU ambetantenaren met ons geld nog eens de hypocriet uithangen, woke, woker, wokest.

  2. Binnenkort gaan we iedere cursist een levitatie zien doen. We zouden beter niet wakker liggen van een energie- en klimaatcrisis. We zouden beter wakker liggen van een elite die zichzelf bedient en hun moraalridderschap opdringt aan de rest van de bevolking, zonder zich af te vragen wat voor een impact dit heeft op hun onderdanen. Ik aanvaard dat een elite een voortrekkersrol moet vervullen. Maar enkel kijken naar het eigen ego en niet omkijken of iedereen wel volgt, is een elite onwaardig. Er zijn terechte verzuchtingen in een bevolking die niet gehonoreerd worden door onze elite. Zoals bijvoorbeeld immigratie, onderwijs, integratie, energievoorziening en noem maar op. In Parijs hebben ze nog een guillotine. Misschien moeten we dit toestel terug in ere herstellen. Ironie hoor. Veiligheidshalve zet ik het er maar bij, gevoel voor humor, vooral bij links, is problematisch in deze tijden. Voor linkse humor moest je naar de ideale wereld gekeken hebben. Daar mag links wat rechts niet kan.

  3. Wie volgens de elite de deugd niet beoefent deugd niet.
    Zweverige EU-ambtenaren die met mantra-ratels ronddwalen en opgaan in een orgastische geestelijke levitatie zijn prima materiaal voor sciencefiction.

  4. Ik hoop maar dat ze zich tijdens het mediteren niet zo diep ontspannen dat ze er een scheet moeten van laten, want dan worden de klimaatproblemen alleen maar erger.

Plaats een reactie

Delen