IN BEELD: Russische tank met weinig kunde bestuurd

Screenshot @TheDeadDistrict

Uncategorized

In beeld: Russische tank ontploft, koepel vliegt metershoog de lucht in

Carl Deconinck

Een Chinese reportage toont beelden van een dramatische ontploffing aan Russische kant. De geschutskoepel van een Russische tank vliegt de lucht in, terwijl een enorme vlammenzee het beeld vult.

De beelden zouden vorige week zijn gemaakt. Een reporter van de Chinese staatszender Phoenix TV was in het oosten van Oekraïne. Hij wilde naar Marioepol gaan. Daar wordt de Azovstal-staalfabriek nog steeds belegerd door Russische troepen. Er was ook een evacuatie van burgers bezig die hij wilde filmen. De Chinees liet onderweg zijn camera draaien.

In de reportage die op YouTube is geplaatst, zien we rookontwikkeling aan de horizon. De auto rijdt verder in die richting, tot plots een gigantische ontploffing plaatsvindt. Er zijn ook soldaten te zien die weglopen. Het blijkt een tank te zijn die is ontploft. Er is verder weinig geweten over het incident. Zo is het onduidelijk of er sprake is van een defect of een aanval. Ook is het niet geweten of er slachtoffers zijn.

In het Chinees valt te lezen: “Phoenix-reporter Lu Yuguang ontsnapt aan de dood in Oost-Oekraïne terwijl hij nieuws verslaat, noodvertraging om gevaar te vermijden, bewakingstank opgeblazen.”

(Lees verder onder de video.)

Zwakke plek

Wat opvalt in dit conflict, is dat de Russische tanks bijzonder kwetsbaar zijn. Dit komt door een ontwerpfout. Bij Russische tanks is de munitie immers opgeslagen in de koepel. Dat is om snel en automatisch de munitie in de loop te kunnen laden. Bovendien zijn Russische tanks lager en dus compacter. Dat wil zeggen dat een voltreffer ervoor zorgt dat alle munitie tegelijkertijd ontploft. Met alle gevolgen van dien.

Niet zelden zien we dan ook geschutskoepels die ver zijn weggeblazen. Dit is het gevolg van een luchtdrukgolf na de ontploffing. Bij westerse tanks is de kans veel kleiner dat zoiets gebeurt. De munitie zit ergens anders, de modellen zijn groter en de bemanning is beter beveiligd. Ook zal er nooit zo’n enorme druk ontstaan in de tank.

Zelfs de nieuwste versie van de Russische tank, de T-90M, blijft bijzonder kwetsbaar. Hoewel het hun meest geavanceerde tank is, heeft die het ook erg moeilijk. De Russische ‘supertank’ is nog maar sinds kort te zien op het slagveld, maar de Oekraïners konden er al één uitschakelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “In beeld: Russische tank ontploft, koepel vliegt metershoog de lucht in”

  1. Nu mis ik wel het commentaar van Liesbeth, onze rode schrijfster hier. Ze is waarschijnlijk in de rouw om de tankbemanning die net voor ze ontploften nog wat huizen van “rechtse” Oekainers heeft opgeblazen met de familie en kinderen er nog in.

Plaats een reactie

Delen