Interraciale koppels zouden vaker scheiden "omdat er niet genoeg diversiteit is onder therapeuten"

Illustratie (Bron: Shutterstock)

Uncategorized

Interraciale koppels zouden vaker scheiden “omdat er niet genoeg diversiteit is onder therapeuten”

Redactie PAL

Relaties tussen mensen van een andere etniciteit hebben statistisch gezien meer kans om fout te lopen. Dat brengt De Standaard. Volgens klinisch psycholoog-seksuoloog Lotte De Schrijver heeft dat te maken met de beperkte diversiteit onder therapeuten.

Vandaag de dag zou in België in 34,5 procent van de samenwonende koppels minstens één persoon een migratieachtergrond hebben. Daarbij zou 20,2 procent van de koppels bestaan uit mensen van een verschillende etniciteit. Dat schrijven onderzoekers van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen in hun onderzoek ‘Gezinnen na migratie. Hulpverlening en gezinsbeleid in een superdiverse samenleving’, dat gebaseerd is op cijfermateriaal van Statbel.

Een andere analyse die gemaakt werd is dat gemengde koppels vaker uit elkaar gaan dan wanneer de partners eenzelfde achtergrond hebben. Een mogelijke oorzaak daarvoor is volgens Dirk Geldof, leider van het onderzoek, dat de relatietherapie vandaag tekort schiet. “We merken dat er van de diversiteit in de samenleving weinig te merken is bij het gezinsbeleid en het aanbod van relatie- en scheidingsbemiddeling. Dat kan nefast zijn.”

Machtsverhouding

Ook Lotte De Schrijver, klinisch psycholoog-seksuoloog, deelt die mening. Volgens haar zijn hulpverleners vaak te onwetend over hoe ze een dergelijke relatie moeten benaderen en is de diversiteit onder psychologen en therapeuten nog te beperkt. “Als je in een interculturele context werkt, is het belangrijk aandacht te hebben voor de verschillende machtsverhoudingen die de therapeutische relatie kunnen beïnvloeden”, klinkt het. “Er moet sterker worden ingezet op meer diversiteit én de diversiteitssensitieve vaardigheden van hulpverleners.”

Racisme

Volgens interreligieus bemiddelaar Sinem Cakir moet men echter opletten dat men niet vervalt in racisme. “We moeten af van het idee dat mensen van kleur of met een niet-Belgische achtergrond een andere psyche hebben, want dan is er sprake van racisme”, stelt ze. “We zijn nog volop aan het ontdekken hoe we kunnen omgaan met een multiculturele mix in gezinnen. Dat vraagt werk.” Volgens Cakir is er echter wel een positieve evolutie te merken in vergelijking met een aantal jaar geleden, vooral bij jonge mensen.

https://redactie.palnws.be/2022/05/er-is-dringend-een-ont-witting-nodig-van-het-beleid-de-morgen-artikel-veroorzaakt-ophef/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
29 gedachten over “Interraciale koppels zouden vaker scheiden “omdat er niet genoeg diversiteit is onder therapeuten””

 1. En als de vreemde partij zich nu eens wat zou willen aanpassen, zou dat niet beter helpen dan op onze kost gesubsidieerde diverse psychologen, therapeuten, (religieus) bemiddelaars en andere beroepsleuteraars?

 2. Het heeft nog lang geduurd eer het woord ‘racisme’ viel. ‘Superdivers’ lijkt ook het nieuwe ordewoord. Elk windstootje, elk konijnekeuteltje volstaat om er een probleem in te zien en er een ‘studie’ aan te wijden. De mensheid verveelt zich blijkbaar.

 3. Als onze gekleurde broeders en zusters zich geroepen voelen perse´
  In het westen te komen wonen is dat om hun gewoonte af te stellen op het onze, blanke mensen die hier ni mee akkoord gaan nodig ik uit vr een jaartje in het zuidoosten te gaan wonen, DAAR WORDT NIKS AANGEPAST AAN ONZE WESTERSE CULTUUR,
  AANPASSEN HIER OF RETURN TO SENDER!!!!!

 4. Bottomline van dat stukje proza: als je een partner zoekt, zoek het dan bij mensen uit uw eigen cultuur. Het is tegenwoordig zo al moeilijk genoeg om een gelijkgestemd iemand te vinden. En laat ze maar de supergelukkige mulitcul-koppeltjes in de reclames door onze strot duwen. Eens goed lachen, dat doe ik daarmee. De hype zal wel overwaaien.

 5. Een rigoureuze ontnegering zou veel beter zijn voor de maatschappij. Als ze er niet zijn kan je er ook geen eeuwigdurende problemen mee hebben. De racisten die denken te kunnen beslissen dat deze blanke man zich ‘wit’ zou moeten noemen vinden het dan vast ook niet erg dat we ‘zwartjes’ gewoon terug negertjes noemen

 6. Inderdaad, Marcel, wat je zegt. De laatste tijd is het allemaal extreem hilarisch aan ’t worden. Maar jouw conclusie is eigenlijk : “INTERRACIALE relatie stukgelopen = schuld van de therapeut”. Maar wat als de relatie INTRAraciaal is ? bv. blanke vrouw wil scheiden want blanke man bedriegt haar : schuld therapeut ? (als de man haar bedriegt met de therapeute dan toch wel, denk ik …) bv. neger slaat negerin in de prak : schuld therapeut ? (en is dat dan de zwarte of de blanke therapeut z’n schuld ?) bv. moslim hakt Fatima in mootjes : schuld therapeut ? (neen, 2-0 voor ons). Ik begin me kostelijk te amuseren.

 7. feitelijk is dit normaal,de zwarte-en moslim mannen zullen nooit aanvaarden dat de vrouw hen beveelt.Een blank meisje die een zwartje op de wereld zet en die nadien verlaten wordt door haar zwarte zaadspuiter moet de schande ondergaan als ze op straat loopt met een klein negerken aan haar hand.Welke blanke man zal dan nog met zo’n vrouw op straat willen komen,je hoort tot hier de roddels al.”Hij is bedrogen door een neger,en zijn wijf kan het niet afliegen”

 8. Vrouwen die met zo een bruine geschelpte huwen komen er meestal bekaaid af. Voor het huwelijk zijn ze zo lief mijnheer maar daarna halen ze de karwats boven. Vier kennissen van mij is het overkomen. Na een enorme lijdensweg, ook financieel, eindelijk gescheiden. Bij twee van hen, kinderen verdwenen naar het buitenland en niet meer gezien. In het islamitische land zelf, enkel de vent die gelijk heeft. Kom bij hen niet meer af met de culturele verrijking.

 9. Ziedaar, Ourobouros, de slang die in haar eigen staart bijt. Dit gaan we steeds vaker zien bij die woke-onzin. Die ideologie is inhoudelijk zo leeg, intellectueel zo laag, dat ze zichzelf zal opvreten. Kijk, ofwel doen huidskleur en culturele achtergrond er helemaal niet toe en is iedere opdeling op basis daarvan inderdaad racistisch, maar dan heb je dus ook geen ‘interraciale’ of ‘interculturele’ relatietherapeuten (waar gaat men in godsnaam nog zoal mee komen aandraven) nodig; ofwel doen ze er wel toe en heb je die therapeuten dus wel nodig, maar dan is een opdeling op basis van culturele achtergrond NIET racistisch. Een van de twee, de rest is cognitieve dissonantie en dus onzin.

 10. Ik maar denken dat het de te grote cultuurverschillen waren die hun huwelijk deden mislukken? Nu blijkt het dat de schuld ligt bij te domme therapeuten🤣🤣🤣.

Plaats een reactie

Delen