Uncategorized

Leuven wil twintig procent minder wagens tegen 2030

Belga Press Agency

Tegen 2030 wil de stad Leuven twintig procent minder wagens op haar grondgebied. Dat vertelde schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) tijdens een persconferentie. Dessers wil tegelijkertijd het aantal fietsers en het openbaar vervoer in de stad verdubbelen.

Schepen Dessers deed zijn aankondiging tijdens een persconferentie over elektrische voertuigen. De ambitie van de stad is niet om elke conventionele wagen te vervangen door een elektrische, zei hij. Tegen 2030 moeten er twintig procent minder wagens rondrijden in de stad. “We willen naar meer deelwagens gaan. Onze rol als stadsbestuur bestaat er dan ook niet in om financiële ondersteuning te geven voor elektrische wagens”, stelt Dessers. “Dat zou eventueel wel moeten kunnen voor elektrische deelwagens.”

Zo veel mogelijk elektrisch

De voertuigen die na 2030 nog in Leuven komen, moeten wel zo veel mogelijk elektrisch worden, vindt Dessers. Daarvoor wil de schepen mensen stimuleren om privé- of semipublieke laadpalen te installeren. Het installeren van publieke laadpalen wil de stad verder faciliteren.

Op dit moment zijn er 140 publieke en 48 semipublieke laadpunten op Leuvens grondgebied. “Bekeken met het aantal Leuvenaars dat nu beschikt over een elektrische voertuig (ongeveer 1.000, red.) zit die balans voorlopig goed”, stelt Dessers. “De komende jaren verwachten we natuurlijk een toename van het aantal elektrische voertuigen. In totaal denken we daarom aan een vertienvoudiging van het aantal laadpalen.”

Er wordt ondertussen op Vlaams niveau nagedacht over nieuwe concessies voor leveranciers van laadpalen. Eén leverancier zou de regio Leuven samen met de Vlaamse Rand voorzien van de extra laadpunten. “Die concessie maakt het mogelijk voor ons als stad om meer verplichtingen op te leggen qua locatie en timing van de palen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Leuven wil twintig procent minder wagens tegen 2030”

  1. Ik heb me al paard en kar aangeschaft en voor de keizersberg op te struinen
    staat er een getrainde muilezel op stal die aangaf wel raad te weten met wat zwaardere lasten. Ik wil alvast met de tijd mee zijn.

  2. Dat ze allemaal men kl***n kussen, ik kom in geen enkele stad meer binnen, laat de horeca maar lekker naar de verdoemenis gaan, ze verdienen het, ze moeten maar meer in het verzet gaan tegen al die idiote regeltjes, maar ja, zie hoe gedwee ze als makke schaapjes met de dictatoriale regeltjes ivm het’griepje’ omgingen, stelletje losers.

  3. Voor mij geen probleem! Ik walg van die grote steden en hun sandalen- en bakfietsenvolk en hun LEZ, dus ik kom daar gewoon niet meer! Nog enkele jaren en de winkels en de middenstand zijn sowieso verdwenen in steden als Leuven en Gent, thuisbasis van het sandalenvolk! Wel jammer dat onze jongeren in die universiteiten ook tot die mentaliteit worden gebrainwasht!

Plaats een reactie

Delen