Lokale verkiezingen in Engeland draaien uit op nederlaag voor conservatieven, maar socialisten profiteren amper

shutterstock

Uncategorized

Lokale verkiezingen in Engeland draaien uit op nederlaag voor conservatieven, maar socialisten profiteren amper

Carl Deconinck

In Engeland waren er gisteren lokale verkiezingen. De resultaten voor de conservatieven zijn slecht. Ze verliezen enkele belangrijke bolwerken. Opvallend is dat de winst niet zozeer voor de socialisten is. Het zijn de liberalen en groenen die het meest reden tot vieren hebben.

Vooral in Londen kregen de Tories een pak voor de broek. Ze verliezen er in Westminster en Wandsworth. Westminster stemde sinds 1964 Conservatief en Wandsworth sinds 1978. Lokale afdelingen wijzen met een beschuldigende vinger in de richting van premier Boris Johnson. Zijn strapatsen met ‘partygate’, maar ook de machteloosheid rond de stijgende levensduurte wordt hem zwaar aangerekend. Ze verliezen momenteel 178 zetels.

Johnson zelf spreekt van gemengde resultaten. Hij sprak wel van een “moeilijke avond“. Hoewel ze heel wat zetels verloren, benadrukt hij dat de partij op bepaalde plaatsen kon winnen. Ook onderstreepte hij dat de zogenaamde “Red Wall”, de historische linkse gebieden van Engeland die met de Brexit massaal voor de conservatieven stemden, niet gevallen zijn. “We hadden een lastige avond in sommige delen van het land, maar aan de andere kant zie je dat conservatieven vooruit gaan in plaatsen die zelden of nooit conservatief stemmen.” Het ziet er ook niet naar uit dat Johnson opzij geschoven zal worden. De resultaten zijn beter dan men vreesde.

Socialisten niet de grote winnaar van de verkiezingen

Labour boekte enkele mooie resultaten, maar toch zijn er enkele grote kanttekeningen te plaatsen. Zoals eerder gezegd, het gebied waar ze historisch altijd het sterkst stonden, hebben ze niet terug kunnen veroveren. Labour won vooral in Londen maar in de rest van het land bleven ze onder de verwachtingen. Het zorgt ervoor dat ze niet zegezeker zijn voor de volgende algemene verkiezingen.

De Labour-organisatie Momentum spreekt zelfs van teleurstellende resultaten. Zij willen dat de socialisten een meer uitgesproken economisch alternatief aanbieden. Ze zeggen dat Labour deze verkiezingen “een gouden kans” had, en er niet genoeg mee heeft gedaan.

Lib Dems en Groen hebben de meeste redene, om te vieren

Het zijn de kleinere partijen die het meest vooruitgang hebben geboekt. De Liberaal-Democraten en de Groenen rapen op wat de grote partijen verliezen. De liberaal-democraten winnen voorlopig al meer dan 67 zetels, en de groenen 36 . De Lib Dems veroverden zelfs Hull van de socialisten. In West Oxfordshire and Stockport versloegen ze dan weer de Conservatieven. Expert John Curtice noemde hen dan ook de verrassing van de avond. “In termen van aandeel van het aantal kiezers, is de vooruitgang misschien bescheiden, maar ze mogen hopen op een herstel van de verkiezingen van 2015” vertelde hij aan de BBC.

De partij won over het hele land en de leider van de liberalen, Ed Davey, noemde zijn partij dan ook de echte uitdagers voor de Conservatieven. Hij haalde daarbij ook uit naar Johnson: “Het Britse volk verdient veel beter dan deze gediscrediteerde eerste minister en zijn wereldvreemde regering.”

Andere winnaar zijn de groenen. Voorlopig hebben ze 28 zetels erbij. Zij leggen op verschillende plaatsen de Conservatieven en Labour het vuur aan de schenen. Zelf spreken ze van “fenomenale winst.” Adrian Ramsay stelt vast dat de mensen “zoeken naar een geloofwaardig alternatief voor de establishment-partijen en ze die vinden bij de groenen.” Hij spreekt van een positief alternatief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen