Poetin: "Beëindiging Finse neutraliteit zou vergissing zijn"

Russisch president Vladimir Poetin. Shutterstock

Uncategorized

Poetin: “Beëindiging Finse neutraliteit zou vergissing zijn”

Belga Press Agency

Het beëindigen van de militaire neutraliteit van Finland zou “een vergissing” zijn. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag gezegd tijdens een telefoongesprek met zijn Finse ambtgenoot Sauli Niinistö over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Finland.

“Vladimir Poetin beandrukte dat het beëindigen van het traditionele beleid van militaire neutraliteit een vergissing zou zijn, aangezien er geen bedreiging is voor de veiligheid van Finland”, aldus een verklaring van het Kremlin.

De Finse president verklaarde eerder dat het een “direct” gesprek was, zonder ergernis. “Het vermijden van spanningen werd belangrijk geacht”, klonk het. Hij benadrukte verder dat het Noordse land op een “correcte en professionele manier wil omgaan met de praktische problemen die voortvloeien uit het mogelijke lidmaatschap”.

Historische stap

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich donderdag voor een toetreding tot de NAVO uitgesproken en willen dat hun land “onverwijld” een aanvraag indient. De Baltische staten, Polen, Oekraïne en ook de Europese Unie lieten zich donderdag positief uit over de beslissing van de Finnen. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel had het zelfs over een “historische stap” die zal bijdragen tot de “Europese veiligheid”. 

Maar aan Russische kant waren ze minder gelukkig met de aankondiging. In een statement liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verstaan dat Moskou gedwongen zal zijn om “vergeldingsacties” te nemen na de aankondiging van Finland.

Normaal gezien zullen president Niinisto en premier Marin zondag hun besluit formeel bekrachtigen. Maandag staat daarover een vergadering in het parlement gepland. Verwacht wordt dat ook Zweden de komende dagen een verzoek om toetreding zal bekendmaken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

8 gedachten over “Poetin: “Beëindiging Finse neutraliteit zou vergissing zijn””

  1. We weten allemaal dat globalistische “leider/president” Michel graag historische stapjes zet en aan de juiste kant van de geschiedenis wil staan.Ursula en Michel schijnen precies niet te zien of willen het niet inzien dat er zich nieuwe machtsblokken aan het vormen zijn.Enerzijds hebben we China,Rusland,India….anderzijds de VS,GB,Australië,Japan…om het Midden-Oosten niet te vergeten.Iran probeert men al jaren op de knieën te krijgen, maar ondertussen gaan ze lekker door met hun kern(wapen)programma.Trouwens vergeet ook niet dat huidige paria Rusland bij de landen zit die proberen te onderhandelen met Iran om van zijn kernprogramma af te zien.Wat gaat men doen,Rusland hiervan weghouden?Europa speelt geen enkele rol van betekenis binnen deze machtsblokken.Michel en co willen ons doen geloven van wel,maar wat stelt Europa zonder de VS op militair vlak voor?Zelfs de VS spelen het vuil en flikkerden samen met de Engelsen de Fransen buiten in Australië voor de levering en bouw van nieuwe (kern)duikboten (AUKUS) voor de Australische marine.Wat gaat Europa doen als in 2024 terug een Republikein in het Witte Huis de lakens uitdeelt……America first?!

  2. Don’t worry. Erdogan wil niet dat Finland toetreedt tot de NATO en dus zal het ook niet gebeuren. Al het overige is show en blabla. Intussen loopt het conflict in Oekraïne naar zijn einde toe en voelt men al dat er hier en daar huigen van richting worden veranderd; zeer subtiel, maar toch. En zo stuurt ‘men’ de wereld en houdt ‘men’ de ‘massa’ ‘onder controle’. HET probleem is dat alweer zoveel mensen hun leven hebben gelaten en anderen ongelukkig zijn. Interessant is te weten welken ‘men’ ‘aan de knoppen draait’; dat wisselt overigens nogal eens, al naar gelang welke bende er door de bevolking worden gekozen of ‘zogezegd wordt verkozen’.

  3. Waarom moeten wij ons bekommeren om een stelletje oostblokkers die hier nu massaal van onze welvaart komen profiteren ,omdat sleeping joe graag raketten aan de grens met rusland wil zetten, ook Finland heeft zich laten ompraten door die demente zak ,en dit allemaal omdat zijn populariteit in de VS onder nul is gedaald ,alleen de europese gatlikkers blijven hem trouw.

  4. Iedereen maakt vergissingen, de ene door bij de nato te komen, de andere door een vredelievend land binnen te vallen, er tienduizenden burgers te vermoorden en zelf bijna 25.000 van je eigen soldaten de dood in te jagen. Zoek de 7 verschillen en bepaald dan wie de grootste vergissing gemaakt heeft.

Plaats een reactie

Delen