Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Scholen vervangen Moeder- en Vaderdag door Ouderdag: “Gezinnen bestaan niet enkel uit moeder en vader”

Redactie PAL

Steeds meer Vlaamse scholen kiezen ervoor om Moeder- en Vaderdag op de schop te doen. Dat brengt De Morgen. Die feesten worden dan vervangen door één ‘Ouderdag’. Reden daarvoor is dat de scholen naar eigen zeggen steeds meer diverse gezinssamenstellingen zien.

Binnenkort is het weer tijd voor Moeder- en Vaderdag. Op die dagen zetten kinderen hun ouders in de verf, waarbij vaak geschenkjes worden geknutseld op school. Dat was althans tot voor kort het idee, want enkele scholen hebben onlangs beslist om te breken met deze traditie. Daar zal vanaf nu enkel nog één ‘Ouderdag’ gevierd worden.

Diversiteit

Dat is bijvoorbeeld het geval in de Gentse basisschool de Feniks, waar ze steeds meer diverse gezinssamenstellingen zien. “Sommige kinderen hebben twee mama’s, twee papa’s, een alleenstaande ouder, pleeg- en plusouders of adoptieouders.”, zegt directrice Isabelle De Poorter. “Door enkel nog Ouderdag te vieren willen we garanderen dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt.”

Ook in de Antwerpse kleuter- en lagere school Musica vieren ze al enkele jaren geen Moeder- en Vaderdag meer. “De kinderen nemen dan twee cadeautjes mee voor twee personen die een belangrijke rol spelen in hun opvoeding”, aldus directrice Saskia Van Hoeylandt. “We grijpen dat moment aan om te tonen dat er diversiteit is, en dat dat niet uitmaakt. Dit levert telkens mooie en warme gesprekken met de kinderen op.”

Genderbewuste opvoeding

Onderwijskundige Eva Dierickx, verbonden aan het Steunpunt Diversiteit en Leren aan de UGent, is een Ouderdag ook het ideale moment om kinderen in aanraking te brengen met het beeld dat aan vaders en moeders wordt opgehangen. Zo zou het uit den boze te zijn om voor vaders een das te maken en een wasknijperzakje voor moeders. “Zo geef je kinderen kinderen soms onbewust al stereotype beelden mee”, aldus Dierickx. “Cadeautjes kunnen echter een startpunt zijn om in de klas over rolverdeling te praten.”

Daarnaast geeft ze nog mee dat het belangrijk is om kinderen al heel vroeg genderbewust op te voeden. “Tussen 2 en 7 jaar vormen kinderen zich al een beeld van zichzelf en de samenleving. Ze worden zich ook bewust van hun genderindentiteit. Ben ik een jongen of een meisje en wat betekent dat? Kinderen kunnen op die leeftijd al het idee ontwikkelen dat meisjes minder sterk of slim zijn.”, besluit Dierickx.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




42 gedachten over “Scholen vervangen Moeder- en Vaderdag door Ouderdag: “Gezinnen bestaan niet enkel uit moeder en vader””

  1. Wanneer gaat dit idioot links woke fascistisch gedoe STOPPEN?
    De kinderen worden van kleinsaf al geindoctrineerd!!
    Niet van dezelfde gedacht dan word je de hoek in geduwd en bestempeld als racistisch?

  2. De decadentie van het westen waar de ‘opvoeders’ van onze kinderen lustig aan mee werken. Plaats het traditioneel gezin weer in het middelpunt van de maatschappij en er zullen minder psychologen en pillen nodig zijn. Geef de kinderen een houvast in plaats van twijfel en tweestrijd!

  3. Alles maar dan ook werkelijk alles moet er aan de dag van vandaag in onze maatschappij! Ziek! Kerstmarkt = Wintermarkt, Gehandicapte = Anders valide, Vreemdeling = Iemand met een migratieachtergrond, enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

  4. Weer van die woke onzin…ik denk nog steeds dat het overgrote deel van de kinderen opgroeien in een klassiek gezin waar man en vrouw samen leven ongeacht of ze de vader of moeder zijn van de kinderen. Wat is er mis met een dag voor je moeder en een dag voor je vader? Volgens mij heb je biologisch nog steeds een eicel en een zaadcel nodig voor een kind te maken dus een vader en een moeder. Voor de kinderen die wees zijn kan gerust diegene die voor hen zorgt dat even zo verdienen. Sinterklaas is al half verboden, nu moederdag en vaderdag ter discussie, straks kerst? Vreemd dat deze wokies nooit feesten van andere culturen in vraag stellen. Alles Liesbeth en Erika spui maar weer jullie gif op het verdedigen van onze tradities.

  5. Schandalig! Een kind heeft maar één moeder die hem of haar op de wereld gezet heeft, wat er nadien gebeurt met geslachtsveranderingen, lesbische of homokoppels daar heb ik geen probleem meer, men doet maar. Moederdag moet blijven omdat zij het ongeboren kind draagt en van de vader daar gissen we maar naar.

  6. VERWERPELIJK woke-gezever!
    in een NORMALE wereld heeft men 1 mama & 1 papa. De minieme rest zijn uitzonderingen die daar moeten mee leren leven en er trouwens niet van zullen sterven.

  7. IK EIS DAT MEN STOPT MET TE SPREKEN OVER “VLAMINGEN”. Ik eis dat men spreekt over “mensen die afstammen van personen die door de Belgische Staat op de meest schandalige manier werden onderdrukt”.

  8. Ik ben er van overtuigd dat Liespot Tyfus en haar/zijn/het pedee D.Tyfus er even degoutant en marginaal uitzien als het rariteiten-alfabet gedrocht dat voor onze Belgische vice-premier moet doorgaan. Ik vraag me af of die het lef heeft haar/zijn/het ware identiteit en adres te onthullen zodat die in regelrechte woke-stijl op ’n robbertje doxing kan worden getrakteerd.

  9. De nagel op de kop. Bovendien, als er zonodig moet geïndoctrineerd worden. Kan je nog altijd Moederdag vieren voor mama en mama. En Vaderdag voor papa en pappa. Transgender hoeft niet eens vermeld te worden, want men is de facto het geslacht waarvoor men gekozen heeft. Overigens: het Westen is rijp is voor het gekkenhuis

  10. De meerderheid van de natuurlijke vader / moeder gezinnen moet nog maar eens wijken voor een kleine minderheid van geobsedeerden die een probleem hebben. Waar is de minister van onderwijs die dit allemaal laat begaan. Al onze waarden moeten wijken voor deze groep van woke fanaten, de Kerstvakantie moet winter vakantie zijn, Paasvakantie is lentevakantie enz.
    Arm Vlaanderen.

  11. Ik had verwacht te lezen: “Door niet meer te vieren willen we garanderen dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt.” Want dat is toch wel een beetje de conséquentie. De aangepast traditie begeestert al vlug niet meer en verdwijnt even snel als ze aangepast werd.

  12. Er zijn ooit – en ook vandaag, zoals ons land (?) bewijst – nog landen geweest waar men het normale verplicht als abnormaal moest beschouwen en vice versa. Als je maar op tijd begint, voldoende doorduwt, voldoende onverdraagzaamheid toont, voldoende beloont dan wel bestraft, het onderwijs én de media volledig naar je hand zet, dan krijg je een bevolking letterlijk overal voor klaar. We zien wat we zien in de wereld, de wokers nemen de grootste gruwelfiguren der mensheid als leidraad omdat ze weten ‘dat die methode werkt’. Er zijn diverse achterlijke culturen op aarde, er is er nog een bijkomende in aantocht: de onze.

  13. Persoonlijke mening: een vader kun je vervangen, moeder is uniek. Bij het overlijden van mijn moeder 81 jaar oud kreeg ik een zware depressie te verwerken. 29 jaar later mis ik ze nog altijd. Ik koester haar herinnering. Dus ja, ik vier nog altijd Moederdag met een bezoek aan haar graf.

  14. Liesbeth betweter: “basisbeleefdheid” is wel degelijk één woord. Opzoeken (!) voor je domme nutteloze reacties plaatst maar die vaardigheid schijn je niet te bezitten terwijl je, ik heb het je al gezegd, zelf de nodige flaters schrijft, slimmeke.

Plaats een reactie

Delen