N-VA's Siegfried Bracke arrives for a party bureau of conservative Flemish nationalist party N-VA, Monday 27 May 2019 in Brussels, after yesterday's regional, federal and European elections. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Siegfried Bracke uit felle kritiek op VRT

Wannes Neukermans

Voormalig Kamervoorzitter en journalist Siegfried Bracke uitte in een interview in De Zondag felle kritiek op de VRT. Volgens hem is de openbare omroep bang voor debat en was hun berichtgeving – vooral in coronatijd – onvoldoende divers. Bracke verzamelde zijn columns in een boek: ‘Open het debat!’

Bracke, die zijn boek omschrijft als hartenkreet, ziet de sector waarin hij zelf jarenlang actief is geweest als journalist, in de foute richting evolueren. “Ik draag de mediawereld een warm hart toe, en zeker de openbare omroep. Maar ik zie te veel tekortkomingen”, aldus Bracke. “De eenzijdige berichtgeving over de coronacrisis is één voorbeeld. Het waren altijd dezelfde gasten die aan bod kwamen.”

Afspraken tussen politiek en VRT

De VRT nodigde volgens de oud-Kamervoorzitter steeds dezelfde mensen uit om écht debat te vermijden. “Men vindt dat men moet verbinden. Men is bang van polarisatie, maar men bereikt het omgekeerde: de mensen keren zich af van de VRT door die eenzijdige benadering”, verklaart de 69-jarige voormalig politicus. “Hoeveel mensen staan er in het adresboekje van ‘De Afspraak’? Misschien dertig? Dat is veel te weinig.”

Volgens Bracke is het zelfs mogelijk dat er afspraken gemaakt zijn over de berichtgeving over corona. “Een ex-collega van mij, Peter Verlinden, beweert dat er afspraken zijn gemaakt op het hoogste niveau: afspraken tussen media en politiek rond de communicatie over de coronacrisis.” Al zal het moeilijk zijn om dat te bewijzen, want “niemand zal zo dom zijn om hierover mails te sturen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

28 gedachten over “Siegfried Bracke uit felle kritiek op VRT”

  1. Debat wordt ten alle prijs vermeden bij de VRT omdat na ieder debat tussen Links-Rechts, Rechts er als winnaar uitkomt, en op die manier proberen ze dan ‘Rechtse’ partijen wind uit de zeilen te nemen door eenzijdige berichtgeving en commentaren door hun zogezegde experten.

  2. Een mooi voorbeeld van partijdigheid is de verslaggeving over de VS door de zgn. “Amerika watchers” à la Bjorn Soenens. Zijn verslaggeving komt neer op een vertaling van wat er op CNN en MSNBC verschijnt.
    M.a.w. alleen de klok van de Democraten mag luiden…

  3. Mijnheer Bracke,die jarenlang deze omroep heeft gediend,kan misschien nog een boek(en) schrijven over andere debatten waar altijd hetzelfde clubje zijn mening mag ventileren.Dit instituut,dat draaiende wordt gehouden met het belastinggeld van ALLE schatplichtige Vlamingen, polariseert a volonté door de grootste partij in Vlaanderen op bevel te excommuniceren!De elitaire nieuwsankers die ons dagelijks brainwashen en Vlaanderen verketteren, maken zich op om de kiezer voor de nakende??? verkiezingen in de “goede” richting te duwen.De Afspraak,Ter Zake,De Zevende dag,Pano puilen uit van de eenzijdige/tendentieuze berichtgeving.Voorbeelden genoeg:Orban,Poetin,Oekraïne,racisme,moslims,multiculturele samenleving,LBGTQ+,Schild en Vrienden…..

  4. Men kan zich ook de vraag stellen of het de schuld is van de journalisten.
    In feite legt de heer Bracke de vinger op de plek waar het heel erg pijn doet,
    Het zijn de boven-hen-gestelde die bepalen ‘zo moet het’ of anders c4 en buiten.
    Denk maar aan de zwijgplicht over Alexander en zijn Italiaanse deerne.
    De waarheid heeft soms weinig woorden nodig.

  5. Ik had er zo op gehoopt dat die fossiele misbaksels zouden gaan staken. Dat zou pas een verademing geweest zijn. De dikke uit Noord Korea kan aan die propagandazender nog een puntje zuigen.

  6. De Gazet van Antwerpen vond men destijds veel te rechts. De redactie werd toen voor de keuze gesteld: bijdraaien (lees:de linkse toer opgaan) of ontslag. De meesten kozen eieren voor hun geld omdat het tenslotte hun broodwinning was. Zo werkt de linkse dictatuur.

  7. Kritiek op de VRT terecht. Maar hoe komt het dat de Vivaldi VRT ongestoord en blijkbaar zonder verantwoordelijkheid te moeten afleggen de Vlaamse belastingbetaler mag negeren en/of schofferen? Quid de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering? Minister-president Jan Jambon, eveneens minister van Cultuur en plopkabouter Benjamin Dalle minister bevoegd voor de media. Kan de N-VA regering uitleggen wat haar bezielt om te tolereren dat de Vivaldi VRT Vlaanderen provoceert met woke programma’s?

  8. Heeft Siegfried na zoveel jaren het licht gezien? russische propaganda is er niets tegen. De belzieke pers krijgt elk jaar 600 miljoen € subsidie en nu voor 5 jaar nog eens extra 750 miljoen € bovenop om de papieren kranten te promoten uit milieu overwegingen??? En wat krijgt uw firma? Inkomsten uit verkoop, abonnementen en reclame en dan nog eens 750 miljoen € er boven op! Vandaar ook dat alle kranten gratis moeten worden voor iedereen want we zijn allemaal abonnee via onze belastingen.

  9. Er is, sedert ik de VRT-vragenlijst verleden jaar heb ingestuurd, blijkbaar nog niet veel veranderd.
    Vraag 3: Wat zijn de eerste drie kenmerken/eigenschappen de bij jou opkomen als je denkt aan de VRT?
    1)Nep nieuws = geen leugens, maar eenzijdige, linkse berichtgeving
    2)Diversiteits- en islam-brainwashing
    3)Framing en uitsluiting van afwijkende meningen
    Vraag 7: Wat vind jij uit onderstaande lijst de drie belangrijkste taken de de VRT moet uitvoeren?
    1)Mensen bij elkaar brengen, voor samenhang in Vlaanderen zorgen.
    2)Aandacht hebben voor verschillende meningen.
    3)Zorgen dat ik me verbonden voel met de Vlaamse cultuur.

  10. Ik kijk gewoon al 25 jaar geen T.V.meer , lees de gesubsidieerde media niet, en toch ben op de hoogte. De snertzender V.R.T. is NIET OBJECTIEF EN NEUTRAAL, EN SLUIT PARTIJEN UIT . MAAR NEEMT WEL HET GELD AAN , VAN HET VOLK DAT ZE UITSPUWEN. SCHAAM JULLIE. 🤮🤮🤮

Plaats een reactie

Delen