Zwitserse hooligans krijgen bevel om grondgebied te verlaten: "Amokmakers zijn hier absoluut niet welkom"

Nicole de Moor. Photo News

Uncategorized

Uitvoering korte straffen opnieuw uitgesteld

Belga Press Agency

De effectieve uitvoering van gevangenisstraffen tot drie jaar wordt opnieuw uitgesteld. Normaal gezien had die op 1 juni moeten ingaan, maar de plenaire Kamer zette donderdag het licht op groen voor een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) waardoor de datum opnieuw verschuift. Dat gebeurde met 91 stemmen voor, 38 stemmen tegen en 7 onthoudingen.

Het is niet voor het eerst dat de uitvoering wordt uitgesteld. Nu zal de invoering in twee fases gebeuren: vanaf september zouden de straffen van 2 tot 3 jaar worden uitgevoerd, de straffen onder de 2 jaar volgen vanaf september 2023. 

Minister Van Quickenborne wijst daarvoor onder meer op de aanhoudende overbevolking in de gevangenissen: de onmiddellijke uitvoer van alle korte straffen zou de situatie alleen nog maar verergeren. Hij wil wachten tot er voldoende nieuwe detentiehuizen zijn alvorens de wet te laten ingaan.

De detentiehuizen zijn één flankerende maatregel, net als de bouw van de nieuwe gevangenissen van Haren en Dendermonde, die in het najaar de deuren openen, en het langer openhouden van de oude gevangenis van Dendermonde en die van Sint-Gillis.

De liberale minister wil ook af van straffen tot zes maanden. Die afschaffing zou gepaard gaan met de invoering van het nieuwe strafwetboek, dat nog langs de regeringstafel moet passeren én nadien het fiat van het parlement moet krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Uitvoering korte straffen opnieuw uitgesteld”

  1. Een gedetineerde kost 150 à 200 € per dag. Gevangenisstraffen zouden moeten worden voorbehouden aan mogelijke recidivisten en criminelen die personen fysiek hebben beschadigd. Witte boordcriminelen moeten worden gestraft via hun geld en bezittingen. Drugdealers evenzo; met huisarrest en verbeurdverklaringen van goederen. Criminelen van buitenlandse oorsprong, en die zijn buitenproportioneel vertegenwoordigd in onze gevangenissen, terug naar de heimat en zeker de Belgische nationaliteit ontnemen. Landen die niet willen meewerken onder druk zetten via het sluiten van de grenzen voor inwoners daarvan en het beletten van geldstromen vanuit België naar die landen. Criminaliteit is naast een verlies voor de maatschappij ook een winstpunt voor allerlei rechters en advocaten. Wellicht is de overbevolking van onze overheid met juristen de oorzaak dat men van daaruit huiverig staat om daadwerkelijk en veel krachtdadiger dan nu het geval is op te treden en de boel liever laat aanmodderen. Maar zo kan het niet verder.

Plaats een reactie

Delen