Illustratie (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Universiteit wil het woord ‘obesitas’ verbieden omdat focus op lichaamsgewicht racistisch is

Redactie PAL

De universiteit van Illinois wil het woord ‘obesitas’ schrappen uit het woordenboek. Dat voorstel doet ze in een scriptie met de naam “Stigma rond gewicht en ‘fatphobia’ in de maatschappij”. Daarnaast wordt er gesteld dat racisme in de voedselsector zorgt voor overgewicht bij minderheden.

Volgens onderzoekers aan de universiteit van Illinois is het tijd om het woord ‘obesitas’ te schrappen. Het zou namelijk gebaseerd zijn op racistische denkbeelden en daarom zou beter de voorkeur gegeven worden aan de bewoordingen ‘mensen met grotere lichamen.’ Ze doen deze aanbeveling na een onderzoek naar de link tussen racisme, gewicht en gezondheid.

Volgens Amanda Montgomery, die meewerkte aan het onderzoek, heeft de focus die men legt op het voorkomen van obesitas gezorgd voor een negatieve kijk van de maatschappij naar mensen “met grotere lichamen”. Daardoor is het volgens haar beter om voor een andere term te kiezen. Daarnaast is ze ook van mening dat men beter kijkt naar de oorzaak van obesitas, in plaats van naar het verliezen van gewicht.

Geen persoonlijke verantwoordelijkheid

Volgens de onderzoekers werd in het verleden veel te vaak de nadruk gelegd op persoonlijke verantwoordelijkheid wanneer het op gezonde voeding aan kwam. Zij wijzen er namelijk op dat er opvallend meer mensen aan obesitas lijden bij minderheden. Blanke Amerikanen zouden bijvoorbeeld 6 keer minder kans hebben om obees te zijn dan zwarte landgenoten.

Toch ligt dat volgens Montgomery niet aan de slechte eetgewoonten, maar eerder aan de eenzijdige, racistische kijk die mensen op overgewicht hebben. “Vroeger waren in veel samenlevingen dikkere mensen net aantrekkelijker, maar dat is veranderd door de racistische samenleving waar we momenteel in leven”, klinkt het. “Dikker zijn werd door mensen als Charles Darwin gebruikt om ‘onbeschaafd gedrag’ voor te stellen, terwijl dunne mensen ‘beschaafder’ waren. Dat beeld wordt nu nog steeds courant gebruikt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




28 gedachten over “Universiteit wil het woord ‘obesitas’ verbieden omdat focus op lichaamsgewicht racistisch is”

  1. Moeten voortaan films van ‘de Dikke en de Dunne’ ook verboden worden?
    Dat mensen ‘met grotere lichamen’ mensen zijn met een hogere gestalte ontgaat die deugdzame ‘onderzoekers’, die zichzelf liever mensen ‘met kleinere hersenen’ willen horen noemen.

  2. Heb nog nooit het woord ‘obesitas’ gebruikt. Wel dik zijn, of dikkerd. En dat zal ik blijven gebruiken tot in de eeuwen der eeuwen, amen. Een dikkerd is een persoon die te veel eet en in vele gevallen dat niet wil toegeven, de verantwoordelijkheid niet bij zichzelf zoekt en allerlei drogredenen uitvindt. Daarbij gesteund door de medische wereld die dik zijn als een ziekte bestempeld en er dik aan verdient via de ziekenkas.

  3. Als je kunstmest verbied moet je boeren die nog nooit buiten België zijn geweest niet doen sluiten, dan krijg je een andere keten en waarschijnlijk ook minder obesitas. Die kwam er door de landbouwsubsidies voor grootschalige landbouw in de VS na de ‘oliecrisis’, waardoor een overschot aan maissiroop.. Maar dan is de petrochemie weer ontevreden, en ook de overheden verdienen minder aan dierlijke mest, waarvan er in feite te veel is momenteel.

  4. Mega Maggie (zonder magie) DeBlock zal in deze kwestie wel haar gewicht in de weegschaal smijten…

    Vraag is of die weegschaal dat overleeft.
    Net zoals Obesitas-VLDik ?

  5. De woke-propagandamachine draait op volle toeren. De boodschap: “persoonlijke verantwoordelijkheid bestaat niet. Je kunt niets doen aan je persoonlijke situatie, arm schaap. Vertrouw dus op het staatsapparaat, dat het allemaal voor jou in orde zal brengen. Let op, we doen niets aan je situatie aan zich, maar door leugens en manipulatie van perceptie zorgen we ervoor dat jij je beter zult voelen over jezelf, of toch op z’n minst de illusie zult hebben dat je je beter voelt. De staat is er voor jou, beste schaap. Word gewoon lekker vet, joh. Sporten? Niet nodig! Diëten, ho maar. Nee, blijf lekker ongezond eten, dan hebben wij een reden om van die slanke racisten meer belastingen te eisen. Gezondheidszorg, weet je wel. De suikertaks afschaffen? Nu ook niet te veel willen, hé!”

    Aan alle jongeren die op het punt staan hun zesde middelbaar af te werken: je kunt, helaas, hoe jammer het ook is, aan universiteiten steeds minder gaan doen. Je zult er je broek zitten verslijten en volcontinu worden geïndoctrineerd met onzin, eigenlijk waanzin, waardoor het je na je studies misschien wel tien jaar of langer zal kosten om mentaal weer gezond te worden, tenminste als je dat tegen die tijd nog wil. En dat allemaal voor een waardeloos stukje papier waarmee je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in een of andere bullshit-job terecht komt die jou he-le-maal uitblust nog voor je 50 wordt?! Wil je leven? Ga dan weg uit dit bekrompen stuk van de wereld. Ga naar Centraal-Europa of Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië zelfs en leer een stiel. Als Loodgieter, bakker, landbouwer (best groente- en fruitteelt), buschauffeur o.i.d. heb je nog een toekomst. Laat je niet vangen door het cultureel marxisme, want je daalt af tot in de onderste regionen van de hel, en dan weet je: lasciate ogni speranza, voi ch’ entrate. Verlaat dus West-Europa, leer een stiel en leef!

  6. Mensen met “overgewicht” doen het soms zichzelf aan maar er zijn ook mensen die er totaal niet aan kunnen doen en bijvoorbeeld bij manier van spreken van 1 blaadje sla al een kilo aankomen. Dus mensen met “overgewicht” zeggen dat het per definitie hun eigen schuld is is een beetje heel kort door de bocht. En vergeet de BMI want die is niet betrouwbaar!

  7. Alle goede dingen komen uit de US of A. De culturele en economische invloed van China moet absoluut ingeperkt worden. Het zij zo. De Klaus Schwab gang heeft dat besloten. De Croo zet dat om in belgische wetgeving.

Plaats een reactie

Delen