Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij het laatste overlegcomité. Photo News

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij het laatste overlegcomité. Photo News

Uncategorized

Vandenbroucke: “Toch geen Overlegcomité op 6 mei”, budget gezondheidszorg éénmalig met 207 miljoen euro omhoog

Belga Press Agency

Er zal op 6 mei dan toch geen Overlegcomité plaatsvinden over de aanpak van de coronacrisis. Dat heeft vicepremier Frank Vandenbroucke gezegd in ‘De Zevende Dag’. Hij liet bovendien weten dat de federale regering heeft beslist om het budget voor de gezondheidszorg dit jaar éénmalig met 207 miljoen euro op te trekken.

“Ik heb wat voor mijn beurt gesproken”, geeft de Vooruit-minister toe. Volgens Vandenbroucke past de voorziene datum van 6 mei niet in een aantal agenda’s. Een nieuwe datum is er nog niet vastgelegd, maar volgens Vandenbroucke is het wel de bedoeling om “relatief snel” opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

De verwachting is dat er op het volgende Overlegcomité beslist zal worden over de coronabarometer, die sinds 7 maart op geel staat, en mogelijk ook over het gebruik van het mondmasker op het openbaar vervoer. “Het belangrijkste is dat ik hoop dat we de barometer in de schuif kunnen leggen”, aldus Vandenbroucke.

Budget gezondheidszorg 

Vandenbroucke liet bovendien weten dat de federale regering heeft beslist om het budget voor de gezondheidszorg dit jaar éénmalig met 207 miljoen euro op te trekken. Die extra middelen moeten helpen om de stijgende kosten in een aantal sectoren van de gezondheidszorg op te vangen. Zo werkt het indexeringsmechanisme in de gezondheidszorg “te traag” en kunnen kostenstijgingen niet meteen worden doorgerekend. 

Met de 207 miljoen euro extra zullen zelfstandige zorgverstrekkers ook hun honoraria kunnen aanpassen. Vandenbroucke geeft het voorbeeld van de kinesitherapeuten. “Voor hen gaat het om 13,8 miljoen euro extra of afgerond 1,4 procent”, klinkt het. 

De bedoeling is wel dat die verhoging niet gewoon wordt doorgerekend aan de patiënt. “Er moet een conventie zijn die tariefzekerheid organiseert voor de patiënt”, zegt Vandenbroucke. Over die conventie lopen gesprekken met de sector van de kinesitherapeuten. “Bedoeling is dat we oversteken aan twee kanten en ik hoop dat wat er voorligt ook goedgekeurd wordt”, aldus de minister. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Vandenbroucke: “Toch geen Overlegcomité op 6 mei”, budget gezondheidszorg éénmalig met 207 miljoen euro omhoog”

  1. Wij zijn stapelzot geworden: iemand die geld opstoken normaal vindt, die laten we omgaan met 207 miljoen???? Daar zal weer weinig mee gedaan kunnen worden, of men moet er héééééééééééél vlug bij zijn om te blussen.

Plaats een reactie

Delen