Voedselverspilling in Cambridge na flop met vegan maaltijden

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Zwitserse Groenen verbieden zichzelf om in het openbaar vlees te eten

Redactie PAL

De kantonnale afdeling van de Zwitsere groene partij, Les Verts – Parti écologiste genevois, heeft haar vertegenwoordigers een verbod opgelegd om nog in het openbaar vlees te eten wanneer zij hun functie uitoefenen. De beslissing stuit echter ook op onbegrip.

De Zwitserse Groenen van het kantonnement Genève hebben op hun jaarlijkse congres gestemd voor een nieuw reglement omtrent het eten van vlees tijdens officiële diners. Vanaf nu zullen alle verkozenen, of het nu in de gemeenteraad is of in het parlement, geen vleeswaren meer mogen consumeren wanneer ze hun functie aan het uitoefenen zijn.

Letterlijk staat er in de tekst te lezen dat verkozenen er zich toe verbinden “minimaal een vegetarisch dieet aan te houden tijdens plenaire zittingen, werkvergaderingen, officiële maaltijden of andere evenementen waaraan zij in hun hoedanigheid van raadslid of plaatsvervanger”. Die nieuwe regel zou in werking moeten treden vanaf volgend jaar.

Verdeeldheid

Hoewel het voorstel in overeenstemming is met de ecologische ideologie, die stelt dat (over)consumptie van vlees schadelijk is voor de planeet, zaait het toch verdeeldheid in de partij. De tekst werd met een krappe meerderheid van stemmen aangenomen: 53 leden stemden voor, 45 tegen en 16 onthielden zich van stemming.

Sommige Groenen hebben het nieuwe reglement op applaus onthaald, zoals Sophie Desbiolles: “De Groenen hebben ervoor gekozen verantwoordelijk te handelen met het oog op de noodsituatie van het klimaat en de ineenstorting van de biodiversiteit”, klinkt het. “Ik ben erg trots dat ik groen ben.”

Andere partijleden vinden de regels dan weer te ver gaan en spreken van een belemmering van de vrijheid. “Als je in staat bent te zeggen wat je mag eten en drinken, ben je in staat te zeggen hoe je je moet kleden, hoe je moet denken. Het dieetdictaat weerspiegelt een sektarische tendens”, zegt het aftredende parlementslid Christian Bavarel. “In plaats van mensen samen te brengen voor een legitieme zaak, gaan we ze verdelen.” Naar aanleiding van het interne tumult heeft de partij besloten op haar algemene vergadering van 11 juni een nieuwe stemming over dit onderwerp te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
45 gedachten over “Zwitserse Groenen verbieden zichzelf om in het openbaar vlees te eten”

  1. Men kan het ook anders bekijken, wat zou de wereld zijn zonder de Groenen,
    nu is het iedere dag even lachen, gieren, brullen met zoveel domheid.
    Lachen is goed voor de gezondheid dus Groenen doe zo verder.

  2. Laat die groene fascisten maar grazen in de wei. Ik prefereer een stukske kalfsvlees, een malse entrecote, konijn met pruimen, paardenvlees, BBQ met rundsbrochettes en kippeboutjes,…..ik kan zo nog wel even doorgaan! Hmm….

  3. Vooral de woorden ‘een verbod om vlees te eten in het openbaar’ treffen mij als extreem hypocriet. M.a.w., op de receptie met een paar rauwe groenten -deze keer niet over de vrouwen M,V of X van Groen die mij altijd aan een selder doen denken- op de foto en daarna zo vlug mogelijk de chauffeur een pak frieten (ossenvet) met een lekkere saté en een cervela laten ophalen om in de sociale woning op te eten . Bende komedianten!

  4. Ik heb nog een paar suggesties waar over die Zwitserse groenen in de toekomst kunnen stemmen: (1) een verbod om in het openbaar gezien te worden met hun kroost, aangezien de overbevolking slecht is voor het milieu (2) het gebod om in het openbaar een hoofddoek te dragen, om uitdrukking te geven aan hun solidariteit met migranten (3) het verbod om in het openbaar te babbelen met iemand die als ‘rechts’ te boek staat (4) een verbod op het gebruik van ‘discriminerende’ woorden zoals man of vrouw (5) het verbod om in het openbaar zich met de wagen te verplaatsen (6) het verbod om een relatie aan te gaan met eender wie het met bovenstaande gedrag publiekelijk oneens is.

Plaats een reactie

Delen