Amerikaans leger haalt historisch laag aantal rekruten binnen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Amerikaans leger haalt historisch laag aantal rekruten binnen

Carl Deconinck

Steeds minder Amerikanen lijken te kiezen voor een carrière bij defensie. Experten trekken aan de alarmbel. Volgens sommigen zou de politiek en de ‘woke agenda’ van het Amerikaanse leger wel eens een rol kunnen spelen.

In elke tak van het Amerikaanse leger heeft men moeite om dit jaar voldoende vers bloed binnen te halen. Weinig mensen zijn gekwalificeerd om te dienen in het leger en nog minder mensen willen dat doen. Het Pentagon zoekt nu naar manieren om nieuwe krachten te vinden. De minister van Defensie, Lloyd Austin, en de viceminister, Kathleen Hicks, zouden hierover geregeld samenzitten.

“Dit is het begin van een lange droogte voor het werven van militairen”, zei Ret. Lt. Gen. Thomas Spoehr van de Heritage Foundation, een denktank. Hij zei dat het leger het niet meer zo moeilijk heeft gehad om rekruten te werven sinds 1973, het jaar waarin de VS Vietnam verlieten en de dienstplicht officieel eindigde. Spoehr gelooft niet dat een herinvoering van de dienstplicht op til is, maar dat “2022 het jaar is waarin we de duurzaamheid van de vrijwillige strijdkrachten in vraag stellen”.

Minder kwaliteit

De kwaliteit bij de bevolking om te rekruteren is fel achteruitgegaan. Er zijn meer dan ooit Amerikanen die kampen met overgewicht, een drugverslaving of een strafblad hebben. Vorige maand gaf James McConville, stafchef van het leger, mee dat slechts 23 procent van de Amerikanen tussen 17 en 24 jaar oud voldoet aan de vereisten om bij het leger te kunnen. Volgens onderzoek zou bovendien amper 9 procent van die jongeren geneigd zijn om bij het leger te gaan. Het laagste cijfer sinds 2007.

Het Amerikaanse leger reageerde door de toetredingseisen naar beneden bij te stellen. Zo is het veel lakser rond het aantal en de grootte van de tatoeages die soldaten mogen hebben. Een middelbareschooldiploma is er geen vereiste meer. Het verminderde ook het aantal benodigde profielen. Verder probeert men op nieuwe manieren te werven. Zo is het leger actief op het socialemediaplatform TikTok.

Velen denken dat dienen bij het leger een grote psychologische en emotionele impact zal hebben. Dat is niet uit de lucht gegrepen, want bijvoorbeeld de zelfmoordcijfers van veteranen zijn veel hoger dan bij de rest van de bevolking. Bovendien is er een heel groot deel dat weinig kent van het leger. Ook is het imago van het leger achteruitgegaan, onder meer door de terugtrekking uit Afghanistan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Amerikaans leger haalt historisch laag aantal rekruten binnen”

Plaats een reactie

Delen