Amerikanen ontvluchten door Democraten bestuurde gebieden en trekken naar rechtsere oorden

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Amerikanen ontvluchten door Democraten bestuurde gebieden

Carl Deconinck

De corona-pandemie zorgde ervoor dat heel wat Amerikanen besloten om te verhuizen. Men verliet massaal de grote steden en koos voor minder drukbevolkte gebieden. Nu de pandemie grotendeels voorbij is, zet de trend zich echter gewoon verder. Daarbij lijkt ook een politiek element te spelen.

De grote, vaak Democratisch bestuurde steden in Amerika, reageerden vaak op een gelijkaardige manier op de pandemie. Bedrijven moesten dicht, voor de gewone mensen golden er lockdowns en heel wat minder bewegingsvrijheid. Maar daarbovenop kwamen nog eens toegestane BLM-betogingen die vaak uitdraaiden op geweld. Die gingen gepaard met beleidsbeslissingen om middelen weg te nemen van de politie. Het gevolg was meer criminaliteit.

Dit alles zette de mensen aan om verder te gaan in een tendens die al bestond en zich ook nu verderzet. Amerikanen verlaten massaal Democratisch bestuurde steden richting Republikeins bestuurde landsdelen. Dat was voor de pandemie al zo, bleef duren tijdens corona en zet zich nu gewoon door. De 15 snelst groeiende steden en gemeenten liggen namelijk allemaal in Republikeinse staten. Omgekeerd: 14 van de 15 steden waar de bevolking in grootste aantallen vertrekt liggen in Democratische staten.

Woke

Nochtans proberen sommige steden volk te lokken in omgekeerde zin. Zo voerde de burgemeester van New York, Eric Adams, campagne om mensen uit Florida te halen nadat de overheid er een wet stemde om geen seksueel onderwijs meer te geven aan jonge kinderen tot 9 jaar. Er gaven echter weinig ouders gehoor aan de uitnodiging.

De vier grote Democratische steden, New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago zijn gelijk ook de vier grootste populatieverliezers. Samen verloren ze evenveel inwoners als er zijn in Miami. Om de vele vertrekkers te duiden wijst men vooral in de richting van de grote toename van criminaliteit, dakloosheid, woke onderwijs en politiek geweld. De beweging is mogelijk ook een teken aan de wand voor de komende tussentijdse verkiezingen in november.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Amerikanen ontvluchten door Democraten bestuurde gebieden”

  1. Of dit een goede zaak is zal nog afgewacht moeten worden. Als dit allemaal conservatieve kiezers zijn ben ik heel blij voor hen dat ze die democratische beerputten hebben kunnen ontvluchten maar het zouden ook niet de eerste geschifte linksen zijn die de gevolgen van hun stem voor de democraten proberen te ontvluchten om op hun nieuwe verblijfplaats gewoon opnieuw voor de democraten te stemmen

  2. Ik zie dit in Europa ook nog gebeuren. Dat men wegtrekt uit de door narcistische politiekers geregeerde landen richting Midden Europa. Of dat landen zoals Hongarije zich terug zullen aansluiten bij de kleptomanie en corruptie van Rusland, omdat zij de bemoeizucht van Europa erger zullen vinden dan de Russische dictatuur. Hongarije betaalt zijn olie in roebels ondanks het dictaat van Europa. Het is volgens mij een eerste stap. En ik ben er nog niet van overtuigd dat de Hongaarse bevolking daar veel verzet zal tegen aantekenen.

Plaats een reactie

Delen