Bijna 50 landen roepen China op het matje over behandeling van Oeigoeren

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Bijna 50 landen roepen China op het matje over behandeling van Oeigoeren

Carl Deconinck

47 landen dienden een stevig statement in bij de Mensenrechtenraad van de VN. Ze tikken daarbij communistisch China op de vingers. Dat land zou zich volgens talloze internationale rapporten schuldig maken aan gedwongen arbeid, martelingen, gedwongen sterilisatie en andere grove schendingen van de mensenrechten. Vooral de Oeigoeren in de Xinjianprovincie lijden hieronder.

Tientallen landen uitten dinsdag hun zorg over de misbruiken in Xinjiang. Ze eisten dat de VN het lang uitgestelde rapport over de situatie ter plaatste zou vrijgeven. “Wij blijven ernstig bezorgd over de mensenrechtensituatie in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang”, zei Paul Bekkers, ambassadeur van Nederland bij de VN in Genève, tegen de VN-Mensenrechtenraad. Hij wees daarbij op de geloofwaardige rapporten van mensenrechtenschendingen die aangeven dat meer dan een miljoen moslims arbitrair opgesloten zijn in de regio.

“Er zijn berichten over voortdurende wijdverspreide bewaking en discriminatie van Oeigoeren en andere personen die tot minderheden behoren”, zei Bekkers. In de gezamenlijke verklaring uit men ook de bezorgdheid over “berichten over foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, gedwongen sterilisatie, seksueel en op geslacht gebaseerd geweld, dwangarbeid, en gedwongen scheiding van kinderen van hun ouders door de autoriteiten”.

Onbelemmerde toegang nodig

De landen, zo zei Bekkers, “herhalen onze oproep aan China om dringend werk te maken van deze punten van zorg”, en “een einde te maken aan de willekeurige detentie van islamitische Oeigoeren en personen die tot andere minderheden behoren”. Zij riepen Beijing ook op om VN-onderzoekers en -deskundigen “zinvolle en onbelemmerde toegang” te verlenen om de situatie ter plaatse onafhankelijk waar te nemen.

Vorige maand bezocht de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, Michelle Bachelet China, de eerste keer in 17 jaar dat iemand in die functie dat deed. Ze kreeg echter kritiek door zich niet krachtig uit te spreken rond de vermeende misbruiken in China. Men vermoedt dat het land de regie strak in handen bleef houden. In de gezamenlijke verklaring van dinsdag verzochten de landen om “meer gedetailleerde opmerkingen, onder meer over de beperkingen die de Chinese autoriteiten aan het bezoek hebben opgelegd”.

China ontkent

China ontkent met klem de beschuldigingen. Het spreekt van leugens en geruchten die een aanval zijn op China. China’s ambassadeur Chen Xu reageerde boos op de actie. “Wij verwerpen deze aantijgingen categorisch”, zei hij. Chen X verweet de landen achter de verklaring voor hun “hypocrisie” en “pogingen tot politieke manipulatie”. Hij prees het bezoek van Bachelet en benadrukte dat het “haar inzicht in China’s ontwikkeling op het gebied van de mensenrechten had vergroot.

Bachelet, die maandag aankondigde dat zij geen tweede termijn ambieert, beloofde dat het rapport zou worden gepubliceerd voordat zij op 31 augustus aftreedt.
In de gezamenlijke verklaring van dinsdag werd aangedrongen op een “spoedige publicatie” van het rapport en werd Bachelet verzocht “nadere informatie over het tijdschema” te verstrekken. Chen Xu sprak van een “gehyped zogenaamd rapport” en zei dat het niet bevolen was door de Raad. Volgens hem is het dan ook in overtreding met het mandaat en zou het niet gepubliceerd mogen worden. Hij kreeg daarbij de steun van enkele landen zoals Wit-Rusland, Cuba, Venezuela en Noord-Korea.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

19 gedachten over “Bijna 50 landen roepen China op het matje over behandeling van Oeigoeren”

  1. Kan men deze Oeigoeren, oftewel balorige soennieten, niet naar een moslim regio sturen met overwegend Sjieten? Het probleem lost dan wel vanzelf op. De moorden, verkrachtingen, plunderingen en folteringen moet je er wel bijnemen.

  2. Ze zouden hier in Vlaanderen beter een voorbeeld nemen aan China.
    Wel jammer van het gebrek aan Oeigoeren maar we hebben nog wel andere groepen die getemd moeten worden.

  3. Laat ons zoals bij Rusland alle Chinese eigendommen in beslag nemen en alle financiële en goederentransaties met China stoppen, de rest is maar wat gezever in de marge.

  4. Antwoord op Liesbeth.
    Misschien heeft China een betere kijk op het islamisme dan wij hier in het Westen. Ik geef toe dat China blijkbaar nogal fors reageert, maar in China heerst geen Westerse teergevoeligheid. De bescherming van de staat, de gemeenschap, en het voortbestaan van de partij is daar prioritair. De bijbel van de universele rechten van de mens, die de westerse missionarissen aan de rest van de wereld willen opleggen, maakt daar weinig indruk. De westerse verheerlijking van het doorgedreven individualisme, is blijkbaar niet aan China besteed. En laten we wel wezen, een groot deel van de wereldbevolking deelt dezelfde aversie van China voor de arrogantie van het Westen. We moeten de methodes van de Chinese overheid veroordelen, maar dat ze reageert op moslimfundamentalisme is niet verwonderlijk.

  5. De veelvuldige Islamitische terreur en moordpartijen op Christenen in Afrika is dan geen debat waard in het Europees Parlement. Natuurlijk niet want de slachtoffers zijn geen Islamieten, nietwaar, Liesje?

  6. Zeven-en-veertig. 47 van de 193 landen in de Verenigde Naties. Eén vierde. En die 47 landen vertegenwoordigen minder dan een zesde van de wereldbevolking. M.a.w. een overweldigende meerderheid van de wereldbevolking (inclusief álle moslimlanden) steunt China in de aanpak van het moslim terrorisme in Xinjiang. Wat wil PAL NWS ons precies oplepelen ?

Plaats een reactie

Delen