Marvin Rees (Bron: Shutterstock)

Uncategorized

Burgemeester maakt vlucht van 14.000 kilometer voor speech van 14 minuten over klimaatverandering

Redactie PAL

De socialistische burgemeester van Bristol, Marvin Rees, heeft vorige week een vlucht van 14.000 kilometer gemaakt om in Canada een korte toespraak te geven over de klimaatverandering. Daarnaast werd de accreditatie van een journalist die de burgemeester aansprak op de ironie van een dergelijke reis teruggetrokken.

Burgemeester Marvin Rees (Labour) werpt zich al geruime tijd op als iemand die de klimaatverandering met drastische maatregelen een halt wil toeroepen. Zo riep hij in 2018 nog de klimaatnoodtoestand uit in zijn stad. Men zou denken dat hij dus steeds zou proberen om het goede voorbeeld te stellen, bijvoorbeeld inzake vliegen, al lijkt dat in realiteit toch niet altijd het geval.

Vorige week maakte Rees namelijk een vlucht van meer dan 14.000 kilometer, om in Canada een TED Talk te geven over de klimaatverandering. Dat zijn toespraken, die achteraf gratis online worden geplaatst om zo een groter publiek te kunnen bereiken. Opvallend was daarbij dat zijn toespraak slechts 14 minuten duurde, en dus even goed via teleconferentie had kunnen gebeuren.

Ironie

Die reflectie maakte ook journalist Alex Seabrook, die onder andere voor de BBC werkt als freelance journalist. Hij vroeg tijdens het wekelijkse persmoment “of de burgemeester de ironie zag in het feit dat hij zo lang gevlogen had voor een toespraak over de klimaatverandering en of dat niet beter via Zoom kon gebeuren”. Daar was de burgemeester het echter niet mee eens. Volgens Rees moeten burgemeesters namelijk betrokken zijn bij het uittekenen van nationale en internationale beleidslijnen over het klimaat. “Om dat de doen heb je een groot platform nodig, en dit leek mij de beste optie om zoveel mogelijk mensen te bereiken”, stelde de burgemeester.

Vraag gecensureerd, BBC komt niet meer

Plots werd het antwoord onderbroken door de persverantwoordelijke van de burgemeester, die zich vragen stelde bij de “legitimiteit” van Seabrook. “Het lijkt me dat je als freelance journalist op onpartijdige wijze moet brengen hoe onze stad werkt. Burgemeester Rees werd door TED uitgenodigd, dus ik snap niet zo goed waarom je deze vragen zou stellen?”, klonk het.

Seabrook probeerde zichzelf nog te verdedigen. “Is het niet normaal dat er zich vragen worden gesteld wanneer de burgemeester zoveel CO2 uitstoot door te vliegen naar een conferentie over het klimaat? Volgens mij is dat een legitieme vraag”, aldus de journalist. Toch kon hij op weinig begrip rekenen, en is hij in de toekomst niet meer welkom op de persmomenten. Als reactie daarop heeft de BBC aangekondigd dat ze zelf de persmomenten niet meer zullen bijwonen, omdat het stadsbestuur volgens hen zou proberen om de vrijheid van meningsuiting te beperken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Burgemeester maakt vlucht van 14.000 kilometer voor speech van 14 minuten over klimaatverandering”

  1. Nummer twee van de Europese Commissie,lapzwans Frans en fervente fan van de Green Deal zijn bazin Ursula vliegt wel met een privéjet van Wenen naar Bratislava!De afstand van 50km kon onmogelijk anders overbrugt worden?De EU goeroes,die neerkijken op het gepeupel,hanteren het principe:luister naar onze woorden maar kijk niet naar onze daden!

  2. alle excuses voor dure snoepreisjes en aandacht op andermans kosten zijn voor dit crapuul goed . Gelukiig dat er nog één echte journalist dit aankaart , want de meerderheid der Hoernalisten kijkt de andere kan op .

Plaats een reactie

Delen