Bouchez

Uncategorized

Communautaire twisten over benoeming voorzitter Mededingingsautoriteit

Wannes Neukermans

Iedereen is het ermee eens dat Axel Desmedt de beste kandidaat is om de nieuwe voorzitter van de Mededingingsautoriteit te worden. Toch raakt hij maar niet benoemd, om taalkundige en partijpolitieke redenen. Met name de MR ligt dwars. Hoewel Desmedt als perfect tweetalige Brusselaar de Franstalige selectieproeven aflegde, accepteert de partij hem niet als Franstalige kandidaat. “Typisch Bouchez”, klinkt het.

Jacques Steenbergen (73) is sinds 2013, toen de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) werd opgericht als een autonome instelling, voorzitter. Zijn mandaat liep al in 2019 af, maar door de val van de regering-Michel liep een eerste opvolgingsprocedure spaak. Een tweede selectieprocedure werd nietig verklaard door de Raad van State, omdat een gegadigde die niet geselecteerd was, bezwaar had aangetekend.

Bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) startte daarom in 2021 een derde procedure op. Bij wet is er afgesproken dat het vierkoppige directiecomité van de BMA uit evenveel Nederlands- als Franstaligen moet bestaan. Daarom werd binnen de regering-De Croo afgesproken dat de directeursfunctie naar een Franstalige zou gaan.

Discussie over definitie ‘Franstalig’

Er werden volledig Franstalige selectieproeven uitgeschreven, waaruit twee topkandidaten naar voren kwamen. Ten eerste Axel Desmedt, ten tweede Emmanuel Pieters. Desmedt leidt momenteel de dienst Telecommunicatiemarkt & Media, de juridische dienst en de dienst HR van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Pieters is operationeel directeur van de FOD Economie. Omdat Desmedt de beste kandidaat bleek te zijn, werd hij al in juli 2021, bijna een jaar geleden, voorgesteld aan de regeringskern om hem te benoemen. MR lag echter dwars.

MR verschuilt zich achter het feit dat Desmet officieel geen Franstalige kandidaat zou zijn. Hij is een perfect tweetalige Brusselaar, maar behaalde een rechtendiploma aan de Nederlandstalige VUB. Om deel te kunnen nemen aan de Franstalige selectieprocedure voor het voorzitterschap van de Mededingingsautoriteit, behaalde hij – zonder problemen – een tweetaligheidsattest bij Selor.

Toch accepteert MR de benoeming van Desmedt niet. Op vraag van de partij van Bouchez legde de regering eind vorig jaar aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning de vraag voor of Desmet toch niet als Franstalig kon beschouwd worden. Het antwoord was tweemaal positief, maar de MR blijft tegenstribbelen. “Typisch Bouchez”, klinkt het.

Communautair of partijpolitiek?

Ondanks meerdere besprekingen zit het dossier nu al maandenlang muurvast. Naast taalkundige, spelen er namelijk ook partijpolitieke argumenten mee. Voor zijn functie bij de FOD Economie werkte Emmanuel Pieters namelijk jarenlang op MR-kabinetten. Desmedt zou dan weer gesteund worden door Open Vld. Hommeles bij de liberale familie dus.

De regeringstop denkt nu al maandenlang na over een oplossing. Eén van de opties is om van de directeursfunctie een duobaan te maken. Op die manier creëert de Vivaldi-regering een extra postje bij de BMA en kunnen zowel Desmedt en Pieters daar aan de slag. Maar dat kan dan opnieuw voor juridische discussie zorgen. Desmet zou dan namelijk benoemd worden als Nederlandstalige, zonder dat andere Nederlandstaligen de mogelijkheid hadden om te solliciteren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Communautaire twisten over benoeming voorzitter Mededingingsautoriteit”

  1. Walen en francofonen zijn toch in een numerieke BELISCHE minderheid. Welke Waal zal zo’n behoorlijk Vlaams spreken als Desmet zijn Frans? Die kan je wel op je vingers tellen.
    Nu herken ik de kleine kantjes van Bouchez. Tricoloor kleinzielig.

Plaats een reactie

Delen