Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina

Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina. Photonews

Uncategorized

De Sutter treft maatregelen om top ambtenarij te vervrouwelijken

Belga Press Agency

Sollicitanten voor een topjob bij de overheid zullen voortaan geselecteerd worden door een selectiecommissie die voor de helft uit vrouwen bestaat. Het gaat om een maatregel van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) om het aantal vrouwen binnen de ambtenarij op te krikken. De mandaten worden daarnaast ingeperkt tot maximum twaalf jaar.

Anno 2022 is 28 procent van de 183 federale topambtenaren een vrouw, blijkt uit de meest recente cijfers. Dat is een stijging tegenover 2020, toen het 22 procent betrof. Maar volgens federaal minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter is er nog ruimte voor verbetering, zeker gezien meer dan de helft van alle werknemers van de federale overheid eigenlijk vrouwen zijn. Ze werkte daarom twee maatregelen uit, die recent groen licht kregen van de ministerraad.

Op voorstel van de Groen-vicepremier zullen de selectiecommissies die de sollicitanten voor federale topjobs beoordelen, in de toekomst voor de helft uit vrouwen bestaan. Sinds vorig jaar mogen die jury’s voor maximaal twee derde uit leden van hetzelfde geslacht bestaan, maar volgens De Sutter gaat het proces richting evenwicht toch nog te traag vooruit omdat er zich bij de selectie allerhande onbewuste processen afspelen waardoor er toch nog vaak wordt gekozen voor iemand die op de leden van de jury lijkt.

Maximale termijn beperkt tot 12 jaar

Daarnaast wordt de maximale termijn van federale topambtenaren beperkt tot twaalf jaar, omdat het mandaat van zes jaar maar één keer meer kan worden verlengd. Zo krijgen vrouwen sneller de kans om te solliciteren voor een topfunctie. Wie op dit moment al langer in functie is, kan wel op post blijven, op voorwaarde dat hij of zij een positieve evaluatie krijgt. Het gaat om een tiental mensen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

36 gedachten over “De Sutter treft maatregelen om top ambtenarij te vervrouwelijken”

  1. Heel nobel maar dat moet dan ook in beide richtingen gaan. Het centrum voor gelijkheid van mannen en vrouwen bestaat voor 87% uit vrouwen, als man krijg je zelfs geen functie in het middenkader, bij unia, de vakbond van de allochtonen, is het zo erg niet maar ook daar is het een politiek door groen geplaatst topje. Persoonlijk vind ik dat competentie de norm moet zijn, maar volgens deze Peter moet er nu in de top van elk overheidsbedrijf een homo, een verbouwde man/vrouw, een moslim, een moslima, veel vrouwen en als het even kan ook een man zetelen, liefst dan nog een gekleurde en enkel benoemd door de politiek. Dus we zullen heel ver van de nodige competentie blijven.

  2. Dat is (positieve) “discriminatie op basis van geslacht”, met de sticker “positieve actie” opgekleefd ! “Competentie” mag het enige criterium zijn, ongeacht hoe me er tussen de dijen uitziet ; “wormvormig aanhangsel” of “barst”.

  3. Elke recht(s)geaarde burger dient hiertegen zijn/haar stem te verheffen, want genderfluïden, tot ossen getransformeerde stieren en ongewervelden komen niet aan hun trekken. Gelijke kansen voor iedereen en voor alles wat kruipt en sluipt.

  4. Er zijn meer vrouwen dan mannen en toch springen, lopen, sprinten, hardlopen, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen,….mannen beter dan de vrouwen. Blablabla dus??

  5. Is het nu zo moeilijk: De beste kandidaat krijgt de job. Man, vrouw, homo, lesbienne, bruin, zwart, … In bepaalde sectoren zijn er meer vrouwen dus ik vermoed dat er ofwel te weinig mannelijke kandidaten zijn of dat de vrouwen meer capabel zijn voor die jobs. Simpel, niet?

  6. Het transgendertraject kan op korte termijn het aantal vrouwen in de hiërarchie snel verhogen. De minister heeft hierin reeds het voorbeeld gegeven. Mits een aangepaste premie en een uitgekiend verzorgingsbegeleiding kan dit probleem snel opgelost worden. Een slogan van “Wordt snel en kosteloos vrouw en een onmiddellijke bevordering is uw deel!”, zal velen overtuigen.

  7. Als ik die “mendam” (omgebouwde meneer naar madam) maar in het de pers kan komen. Sebiet gaat die mendam nog subsidies uitgeven aan mannen die zich willen laten ombouwen om in de ambtenarij te gaan werken (?).

    Ik denk dat de verhouding man/vrouw in de ambtenarij zo slecht nog niet is.

  8. De post van topabtenaar moet gaan naar de meest bekwame persoon of dit nu een vrouw of een man is. Dat P. DE SUTTER maatregelen treft om vrouwen (is dit wel politiek correct) te laten benoemen is zeggen dat vrouwen minder bekwaam zijn wat ik de persoonlijk zeer dicriminerend acht voor de vrouwen. Maar ja wat wil je P. DE SUTTER is boter noch vis.

  9. Een vent gebruiken om venten ervan te overtuigen (afdwingen met quota) dat vrouwen meer macht en verantwoordelijkheid moeten krijgen. Hebben vrouwen de code gekraakt?

  10. Twee vragen :
    1. wat indien een man die van zichzelf beweert “dat hij zich vrouw voelt” (en het dus volgens de absurde waan van de dag ook IS) hengelt naar zo een postje ?
    2. eigenlijk heeft dit volgens de absurde waan van de dag toch allemaal geen belang, aangezien het geslacht een “social construct” is. Of geldt die onzin dan plots niet meer zodra het gaat om postjespakkerij ?

  11. Mocht Peter ooit op Onderwijs of Welzijn terechtkomen, gaat hij dan ook deze sectoren vermannelijken? En zou hij Cultuur en Media verrechtsen om tot een betere afspiegeling te komen? Of is hij volstrekt gebiast in zijn handelen? Ik veronderstel dat iedereen het antwoord wel kent.

Plaats een reactie

Delen