Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030

Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030. Shutterstock

Uncategorized

Groen vraagt Jambon om begrotingsoverleg met andere regeringen

Wannes Neukermans

Voor 1,9 miljard euro aan middelen is het onduidelijk welke regering in het land er precies bevoegd voor is. Dat leert Groen-fractieleider Björn Rzoska uit gegevens van het Rekenhof. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Vlaamse regering, die “systematisch weigert om duidelijke afspraken te maken met de andere regeringen in dit land”. Over alle verschillende Belgische overheden heen is er een bedrag van 3,1 miljard waarover men het niet eens is welke regering die juist moet betalen.

Rzoska wil dat de Vlaamse regering dringend met de andere regeringen gaat afstemmen hoe de inkomsten en uitgaven verdeeld zullen worden. Zoniet wordt het voor het parlement onmogelijk om de begroting op te volgen en te controleren, zo klaagt de oppositieleider aan.

Plasticbijdrage en coronafonds

“Als het over inkomsten gaat, is de regering-Jambon er altijd als de kippen bij om zich middelen toe te eigenen. Maar als het om uitgaven gaat, staat ze als eerste op de rem om bij te dragen. Die dwarse houding zorgt ervoor dat er voor 1,9 miljard euro aan onduidelijkheid heerst, waarvan 1 miljard rechtstreeks gelinkt is aan de Vlaamse begroting”, meent Rzoska.

Wat uitgaven betreft gaat het om een Europese plasticbijdrage (156 miljoen euro) en het terugstorten van corona-uitgaven aan de federale overheid. Het gaat om geld dat voorzien was voor vaccinatie en preventie ten belope van in totaal 426 miljoen euro. Onduidelijkheid is er volgens Rzoska ook over inkomsten uit het Brexitfonds (381,7 miljoen euro), de Europese uitstoothandel (430 miljoen euro), 5G-licenties (39 miljoen euro) en een RIZIV-vordering (489,4 miljoen euro).

In totaal bestaan er over zes begrotingsdossiers nog interfederale twistpunten, maar die hebben niet allemaal betrekking op Vlaanderen. De federale en regionale regeringen schuiven facturen naar elkaar door omdat ze van mening zijn dat zij die niet moeten betalen. Het gaat in totaal over ruim 3,1 miljard euro aan facturen waarvan het nog steeds niet duidelijk is of het de federale overheid, dan wel de Waalse, Vlaamse en Brusselse overheid zijn die hiervoor moeten opdraaien.

https://redactie.palnws.be/2022/06/verschillende-overheden-in-conflict-over-3-miljard-aan-facturen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Groen vraagt Jambon om begrotingsoverleg met andere regeringen”

  1. Met een schuld van meer dan een miljard euro in het Brusselse Gewest + allerlei boekhoudkundige truuckjes ,dertig miljard euro in Wallonië en 4,5% begrotingstekort op federaal niveau mag Vlaanderen wel even op de rem staan!

Plaats een reactie

Delen