"Islamisten gebruiken wokisme om hun ideologie te verspreiden in het Westen"

Shutterstock

Uncategorized

“Islamisten gebruiken wokisme om hun ideologie te verspreiden in het Westen”

Carl Deconinck

Lorenzo Vidino, directeur van het programma extremisme aan de Amerikaanse George Washington University, heeft een opzienbarend proefschrift opgesteld dat is gepubliceerd door de Stichting voor politieke vernieuwing (Fondapol). Daarin belicht hij de banden tussen wokisme en het radicale islamisme.

De Moslimbroederschap is erin geslaagd om voet aan de grond te krijgen in het Westen. Vidino ziet een reden achter dit succes. De wetenschapper legt uit dat, in tegenstelling tot de eerste generatie islamisten die uit het Midden-Oosten kwamen, de nieuwe generatie meer vertrouwd is met westerse culturele onderwerpen. Daarbij hoort ook het wokisme. Deze in het Westen geboren generatie slaagt erin te infiltreren in politieke partijen of sociale netwerken. Dit doen ze door de verspreiding van hun ideologie aan te passen aan de omstandigheden.

“In de loop der jaren hebben de westerse leden van de islamistische beweging, die gekenmerkt wordt door haar flexibiliteit en pragmatisme, begrepen dat verschillende aspecten van hun politieke matrix moeten worden aangepast”, schrijft de auteur van de studie. Twee groepen zijn in het bijzonder het doelwit: de westerse moslimgemeenschappen en de westerse instellingen. Dit zijn de overheid, de media en de civiele samenleving.

Jeugd

Vidino is van mening dat “hoewel de aanneming van het wokisme spontaan kan zijn geweest, er voldoende bewijs is dat de islamitische structuren trachten het aan te moedigen”. Hij haalt het voorbeeld van AJ+ aan om zijn argument te ondersteunen. AJ+ is een digitaal medium dat is opgericht in 2014 en behoort tot de Al-Jazeera Media Network groep. Het heeft accounts in het Engels, Spaans, Arabisch en Frans op de belangrijkste sociale netwerken met meer dan honderdduizend abonnees. Het richt zich op de Westerse jeugd. Daarbij aarzelt het niet om de verhouding tussen westerlingen en niet-westerlingen te demoniseren of om met hashtags een vermeend gebrek aan gekleurde mensen aan de kaak te stellen in een serie die erg populair is bij jongeren.

Illustratief is dat Al Jazeera gevestigd is in Qatar en gefinancierd wordt door de emir. En hoewel de zender sterk inzet op woke en op inclusiviteit is bijvoorbeeld homoseksualiteit streng verboden in het land. Homoseksuele mannen kunnen er voor meerdere jaren in de gevangenis belanden omwille van hun seksualiteit. In theorie is zelfs de doodstraf mogelijk. Het is er verboden om te ijveren voor meer rechten voor LGBT-groepen.

Dekolonisatie

In de dissertatie worden ook andere voorbeelden aangehaald, met name dat van de ‘dekolonisatie.’ Westerse islamisten zouden allianties hebben gesloten met antiracistische verenigingen en overheidsinstanties die de strijd tegen discriminatie financieren. Deze mengeling van genres doet Lorenzo Vidino zeggen dat “juist de nabijheid van deze milieus hen gedeeltelijk beschermt tegen beschuldigingen van islamisme door critici”.

Het Europees forum van moslimjongeren- en studentenorganisaties wordt als voorbeeld genomen. De studentenorganisatie is opgericht door leiders van de Moslimbroederschap in het Westen. De entiteit heeft naar verluidt aanzienlijke financiële middelen van de Europese Unie ontvangen om anti-islamofobie- en pro-hijabcampagnes te voeren.

In België legde onderzoeker Steven Merley in het verleden ook al onrustwekkende zaken bloot. Zo bleek de Liga van Belgische Moslims deel uit te maken van de Europese koepelorganisatie van de Moslimbroederschap.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over ““Islamisten gebruiken wokisme om hun ideologie te verspreiden in het Westen””

  1. Het verhaal van de wolf in schapenvacht is hier perfect van toepassing. De woke-beweging en LHBTI-gemeenschap, de schapen, zijn gedoemd te moeten onderduiken eenmaal de wolven hun schaapsvacht afsmijten. Het is een kwestie van een paar decennia.

  2. Zolang partijen als O-VLD en NVA in het sprookje van 80% tewerkstelling blijven geloven in de hoop de grote bron van Islamisten hiervoor aan te kunnen spreken,mag het paard van Troje hier z’n gang blijven gaan.

  3. We hebben een gevaarlijke ideologie binnengehaald die vaak vanuit het buitenland gesubsidieerd en gecontroleerd wordt. Dat werd al meermaals bewezen zelfs door de linkse VRT. Met ‘woke’ hebben ze niks te maken, maar ze (mis-) gebruiken er wel elementen van die hun goed uitkomen om steeds meer invloed te kunnen uitoefenen. Op die manier kunnen ze gemakkelijk binnendringen in de politiek en er geleidelijk aan hun mening opdringen.

  4. Niets nieuws onder de zon. Kijk naar de Iraanse revolutie in 1978, wie daar uiteindelijk aan het langste eind trok. Het waren niet de socialisten en de communisten.

  5. Onzin. De woke cultuur, de mosliminvasie, de groengekte én de LGTBQ zottigheden worden ons ingelepeld / door de strot geramd via de media, de pionnen van een kleine gangsterbende van Amerikaanse oligarchen.

Plaats een reactie

Delen