Rapport beschuldigt 196 Duitse geestelijken van kindermisbruik in bisdom Münster

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Rapport beschuldigt 196 Duitse geestelijken van kindermisbruik in bisdom Münster

Carl Deconinck

Minstens 196 geestelijken hebben gedurende meerdere jaren kinderen seksueel misbruikt in een Duits katholiek bisdom. Dat blijkt uit een nieuw onafhankelijk rapport. Het kindermisbruik vond plaats tussen 1947 en 2008.

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake was van “massaal falend leiderschap” tijdens de ambtstermijn van de bisschoppen van het bisdom Münster tussen 1947 en 2008. Volgens het rapport waren er in die periode minstens 610 slachtoffers van misbruik in de kerk. Het werkelijke aantal zou echter wel eens een stuk hoger kunnen zijn. Er is sprake van meer dan 1.000 slachtoffers. Driekwart van de slachtoffers waren jongens. Velen waren misdienaars of hadden kerkelijke vakantiekampen of jeugdgroepen bezocht.

Ongeveer 5 procent van de 196 geestelijken zou systematisch misbruik hebben gepleegd. Dat wil zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor meer dan 10 daden van misbruik. De onderzoekers gaan uit van maximaal 6.000 gevallen van misbruik. In elk dekenaat is er sprake van minstens één geval van kindermisbruik. Het onderzoek werd in opdracht van het bisdom in West-Duitsland gedurende twee en een half jaar uitgevoerd door de Universiteit van Münster. Het bisdom financierde het met zo’n 1,3 miljoen euro. Er is nu ook een meldpunt.

Doofpot

Volgens het rapport probeerden leden van het bisdom misbruikschandalen in de doofpot te stoppen of greep het slechts oppervlakkig in. “De bisschoppen en andere functionarissen in de diocesane leiding waren in sommige gevallen uitgebreid op de hoogte van het misbruik”, zei co-auteur Thomas Grossbölting. Een andere co-auteur, Klaus Grosse Kracht, heeft de bevindingen omschreven als een “beangstigende evaluatie”. De meeste priesters die van misbruik werden verdacht, werden overgeplaatst naar een nieuwe functie. De 196 vermeende misbruikende geestelijken vertegenwoordigen ongeveer 4 procent van alle priesters in het bisdom tussen 1945 en 2020.

De bisschop van Münster, Felix Genn, heeft zijn excuses aangeboden aan slachtoffers van misbruik en doofpotaffaires door kerkfunctionarissen. Hij heeft “verdere consequenties” beloofd. 50 priesters zijn nog in leven. Het onderzoek in Münster is een van de vele onderzoeken naar decennia van misbruik in afzonderlijke bisdommen in Duitsland. Afgelopen maandag nog zei het bisdom Essen dat het een priester uit de clerus heeft gezet. De man was veroordeeld voor het misbruiken van tientallen kinderen in de jaren zeventig en tachtig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Rapport beschuldigt 196 Duitse geestelijken van kindermisbruik in bisdom Münster”

Plaats een reactie

Delen