Beelden bewijzen opnieuw Russsische oorlogsmisdaden tegen burgers

Twitter @Seveerity

Uncategorized

Rusland kan schulden aan buitenland niet meer betalen

Carl Deconinck

Rusland heeft voor het eerst sinds 1918 een afbetaling moeten missen op buitenlandse schulden. Dit is een gevolg van de westerse sancties, want Rusland heeft de middelen en de wil om te betalen. Rusland wil zijn schuld aflossen in roebels, wat niet wordt aanvaard door de schuldeisers.

Omwille van de oorlog tegen Oekraïne legde het Westen heel wat sancties op tegen Rusland, ook financiële. Daardoor is Rusland nu voor het eerst in meer dan een eeuw in gebreke gebleven bij het aflossen van zijn buitenlandse schulden. Dit is vooral symbolisch een vernedering voor Rusland. Moskou is al een paar keer nipt ontsnapt aan een wanbetaling sinds de invasie eind februari plaatsvond. Maar vorige maand kon het 100 miljoen dollar coupons op obligaties die vervallen zijn niet betalen. Zondag verliep de termijn af om hieraan te voldoen. Het betalen van schulden is steeds moeilijker voor Rusland. Dit komt omdat het Witte Huis de kanalen naar de schuldeisers in het Westen blokkeerde.

De wanbetaling, de eerste keer dat Rusland er niet in slaagt betalingen aan internationale obligatiehouders te verrichten sinds de bolsjewistische revolutie in 1918, is vooralsnog vooral een symbolische gebeurtenis. Rusland is al een paria binnen het westerse financiële systeem en zal in de nabije toekomst waarschijnlijk geen geld meer op de internationale markten aantrekken.

Schijnvertoning

Volgens Rusland is het in gebreke blijven een schijnvertoning die kunstmatig door de VS in het leven is geroepen. Vorige week zei het land dat het zijn schuld zou aflossen met roebels, een maatregel die de schuldeisers al hebben afgewezen. Anton Siluanov, de minister van Financiën, heeft de situatie een “farce” genoemd. Een wanbetaling betekent normaal gezien dat een land moeilijker geld kan lenen op internationale markten, maar door de sancties was dit al het geval voor Rusland. Moskou heeft wel de middelen om te betalen, want dankzij de hoge grondstofprijzen verdient het momenteel veel geld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Rusland kan schulden aan buitenland niet meer betalen”

  1. Amerika is stilaan het westen in een uitzichtloze oorlog aan het duwen.
    Onze flaporen gaan daar gewillig in mee. Gelukkig weet de regimepers ons
    te melden dat we aan de winnende hand zijn. Wat een opluchting.
    Vladimir is ons echter een les aan het geven in real politiek.
    Hoe meer mensen kijken naar hun binnenkomende rekeningen, hoe meer
    mensen zullen beamen, dit is niet onze oorlog.

  2. De Europese hetze tegen Rusland veroorzaakt meer pijn in het westen dan in het oosten.
    Rusland is zich vooral op het Aziatisch continent aan het richten waar bijna de helft van de wereldbevolking leeft.Bijna alle elementen uit de tabel van Mendelejev zijn trouwens terug te vinden in de Siberîsche ondergrond.
    Grote Aziatische landen zijn niet alleen gretige afnemers van olie en gas maar ook van meststoffen ,zeldzame metalen en zoveel meer.Zelfs het noord-westen van China ontrekt grote voorraden drinkwater uit oostelijk Siberië.De stoere praat die de EU laat horen is eerder window dressing om hun onmacht te maskeren.

Plaats een reactie

Delen