Pictured is a Kilo-Class Russian Submarine in the English Channel. The image was taken from Royal Navy Wildcat HMA2 Helicopter of 815 Naval Air Squadron. Kilo class is the NATO reporting name for the diesel-electric attack submarine. The original vessels were designated Project 877 EKM Paltus (Halibut) in the Soviet Union and entered service in 1980’s. There is also a more advanced version, designated as Improved Kilo-class submarine in the West, and Project 636 Varshavyanka in Russia. These attack submarines are mainly intended for anti-shipping and anti-submarine operations in relatively shallow waters. The subs are armed with 18 heavyweight torpedoes and 8 surface to air missiles (NATO name Gremlin & Gimlet) Newer boats are equipped with improved sonar and mine detection. The improved sonar systems have reduced the number of operators needed because of increased automation. Anechoic (free from echo) tiles are fitted to absorb the sound waves of active sonar, which results in a reduction and distortion of the return signal. These tiles also help reduce sounds emitted from the submarine, reducing the range at which the sub may be detected. There are around 24 Kilo Class Submarines currently in service with the Russian Navy (mostly the 877 boats).

Exclusief voor abonnees

Sleutel mondiale voedselprobleem ligt bij Rusland

Michaël Vandamme

Worden miljoenen mensen in de derde wereld het slachtoffer van Russische hardnekkigheid? De cijfers over het voedselprobleem zijn zonder meer alarmerend. De patstelling in de Zwarte Zee maakt dan weer een snelle uitweg weinig waarschijnlijk. Verschillende ideeën worden geopperd, maar feit is dat de sleutel in Moskou ligt. Voorlopig toch. Reeds voor Rusland Oekraïne binnenviel, ... Verder lezen


Log hieronder in om dit bericht volledig te lezen. Ben je al ingelogd, kijk dan op je account of je nog een actief abonnement hebt.

Nog geen lid van PAL of 't Pallieterke? Steun het vrije woord door je eenvoudig en snel te abonneren en krijg meteen toegang tot vele duizenden exclusieve artikelen!

Onze abonnementen

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

Delen