Radicale islamisten plannen terreuraanslag in Italië maar krijgen slechts huisarrest

Illustratiebeeld Shuterstock

Uncategorized

Twee mannen met concrete islamterreurplannen kennen hun straf: één vrijspraak, één enkelband

Carl Deconinck

Twee radicaal islamitische jongemannen waren van plan om een bomaanslag te plegen in Italië. Voor ze die plannen konden uitvoeren werden ze echter gevat door de Italiaanse politie. Nu kennen ze hun straf, die opvallend licht is. Eén kreeg huisarrest en de ander is zelfs al op vrije voeten.

De beschuldigingen waren nochtans niet min. Het gaat om vereniging met het oogmerk van terrorisme of ondermijning van de democratische orde en rekrutering en opleiding met het oogmerk van terrorisme, met inbegrip van internationaal terrorisme. De rechtbank van Rovereto uit Trento besliste op 18 juni om een man onder huisarrest te plaatsen, met de verplichting een elektronische armband te dragen. Deze maatregel is noodzakelijk geacht om de verdachte in staat te stellen een deradicaliseringstraject te volgen. De andere dader ging vrijuit.

Politieke storm van verontwaardiging

Na de uitspraak stak er een politieke storm op. Heel wat politici vinden dat tuchtrechtelijke gevolgen bij dergelijke feiten toch wel wat zwaarder hadden mogen zijn. Voor Alessia Ambrosi, regioraadslid van Fratelli d’Italia in Trentino Alto Adige, is een dergelijk besluit “schandalig”. Deze situatie toont volgens Ambrosi de tekortkomingen van het gerechtelijk apparaat aan: “De eerste terrorist zal zijn straf onder huisarrest uitzitten om hem in staat te stellen ‘een heropvoedingstraject’ af te leggen. De medeplichtige daarentegen zal in vrijheid mogen terugkeren, met het risico dat hij een nieuwe aanslag zal plannen.”

Bij de Lega Nord wijst senator Elena Testor op de te makkelijke verwerving van het staatsburgerschap. De politieke linkerzijde wil namelijk de nationaliteitsverwerving makkelijker maken. “Met een wet als het ius soli (nationaliteit op basis van geboorteplaats, red.), dat links zo hard aanhangt, zouden deze gevaarlijke terroristen in alle opzichten Italianen zijn geweest. Dit bewijst dat een wet voor gemakkelijk burgerschap zeer gevaarlijk kan zijn. Het zou zelfs de veiligheid van ons land in gevaar kunnen brengen.”

Islamitische staat

De beide mannen die de aanslag wilden plegen zijn in Italië geboren en zijn van Kosovaarse afkomst. De bomaanslag zouden ze doen in naam van de Islamitische Staat (IS). Daarna waren ze van plan om naar Afrika te reizen en zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie. De twee radicaliseerden al enige tijd via jihadistische propaganda op het web. Na alle nodige huiszoekingen nam men computermateriaal, chemische producten en precursoren voor de vervaardiging van explosieven in beslag.

“Er is een parcours geweest van gewelddadige radicalisering van de verdachte, die geleidelijk de ideologie van de Islamitische Staat heeft benaderd tot de eed van trouw aan IS in de virtuele handen van een lid van de Islamitische Staat. Deze weg heeft hem ertoe gebracht radicalere standpunten in te nemen”, verklaarden de speurders.

De man die onder huisarrest is geplaatst, is een chemisch-technisch expert. De verdachte is, zowel gezien zijn opleiding als de werkplek die hij frequenteerde, in staat “precursorchemicaliën voor zeer gevaarlijk explosief materiaal aan te schaffen”. Een deel van die producten zou hij van zijn werk naar huis hebben meegenomen. De chemicaliën zouden gebruikt zijn voor explosieven. Sandro Raimondi, officier van justitie van Trento, heeft laten weten dat de verdachte gedeeltelijke bekentenissen heeft gemaakt.

Louter online gesprekken

De verdediging wijst er echter op dat het onderzoek absoluut indirect is en dat “de hypotheses van het misdrijf niet door voldoende bewijs lijken te worden gestaafd”. De man zou “gewoon hebben deelgenomen aan een paar online gesprekken, waarbij hij alleen maar een reis naar het buitenland voorstelde”. Daarom stelt de verdediging dat er geen bewijs is van enige voorbereidende handelingen. “Alles is gebaseerd op de interpretatie van gesprekken die nog in de juiste context vereisen”, zo klonk het.

De Italiaanse staatsveiligheid wees er eerder dit jaar nog op dat het land veel gevaar loopt voor islamistisch geïnspireerde aanslagen. Heel wat jihadisten keren terug van de strijd in het buitenland. Dat doen ze vaak via illegale immigratieroutes en met de hulp van mensensmokkelaars. Ze raken zo Italië opnieuw binnen met valse namen. Volgens Il Giornale zouden jihadisten Rome viseren, waar veel belangrijke symbolen zijn, zoals het Colosseum, de Paus en het Vaticaan. Groepen zoals al-Qaida en de islamitische staat zouden zich hebben gereorganiseerd en hun structuren gedecentraliseerd om zo meer flexibel te zijn bij hun terreurplannen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Twee mannen met concrete islamterreurplannen kennen hun straf: één vrijspraak, één enkelband”

  1. Maar liesbeth/erika toch, artikel niet goed gelezen omdat je boerka voor je ogen zat misschien. Altijd een derde er bij halen als afleiding maar de Politie heeft hier wel goed werk geleverd want anders waren die door extreem links gesteunde islaMIETJES geslaagd in hun barbaarse islamdaad. Waarom keur je de barbaarse koran niet af die oproept om ongelovigen te doden wat deze barbaren hun doel was? Heb ik je al 10 keer gevraagd.

  2. Drie problemen: de linkse utopisten, de islamisten en een staatsgevaarlijke nationaliteitenprocedure. Ik pleit om het verwerven van de nationaliteit te verstrengen naar analogie met de Israëlische procedure.

Plaats een reactie

Delen