Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Ballet verboden voor audities dansschool wegens “gehuld in blanke Europese ideeën”

Redactie PAL

De Northern School of Contemporary Dance (NSCD) in Leeds zal vanaf nu niet meer toestaan dat men ballet danst om auditie te doen om zich in de school in te schrijven. De school wil namelijk inclusiever worden waardoor ballet, als “elitaire blanke vorm van kunst”, niet past op de school.

De NSCD in de Engelse stad Leeds is een vooraanstaande dansschool met een strenge selectieronde om zich in te mogen schrijven. Tot nu toe mocht men zelf kiezen welke dansstijl men voor de jury bracht, maar daar komt nu verandering in. Ballet zal namelijk verboden worden op audities, omdat het volgens de school een dansvorm is die getekend wordt door “blanke Europese ideeën.”

Inclusieve school

De veranderingen komen er nadat de school aankondigde om “het curriculum te dekoloniseren”. Volgens de directie van de school wil de NSCD daarmee een inclusievere instelling worden, maar vormt ballet daar een beperking op. Zo zou de financiële drempel om lessen ballet te volgen zo groot zijn dat bepaalde bevolkingsgroepen onmogelijk zouden kunnen deelnemen. Daarnaast wordt het ook als problematisch gezien dat “blanke lichaamsvormen” geïdealiseerd worden.

“Het is in essentie een elitaire dansvorm”, stelt Francesca McCarthy, directrice van de dansschool. “Jonge mensen moeten meer betalen om balletlessen te volgen en een groot deel van de potentiële studenten hebben gewoon niet de kans gehad om die lessen te betalen.” Ze stoort zich ook aan het feit dat het gaat om “een zeer specifieke dansstijl die gebouwd is rond Europese ideeën en lichaamsvormen”. Daardoor is ballet niet gepast voor jonge mensen die een ander lichaam hebben.

Gender

Een laatste probleem is dat ballet een groot onderscheid zou maken tussen mannen en vrouwen. Zo zijn het vaak vrouwen die pirouettes draaien, terwijl mannen grote sprongen maken en de vrouwen optillen. Dat onderscheid wil de NSCD niet meer hanteren. “Het meeste van ons personeel dat ballet danst is opgeleid in een tijd waar het onderscheid tussen mannen en vrouwen nog heel duidelijk was”, stelt McCarthy. “Onlangs is daar een verschuiving in geweest, wat een verbetering is, maar er zijn nog steeds grote problemen voor wat betreft non-binaire en transgender dansers.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




22 gedachten over “Ballet verboden voor audities dansschool wegens “gehuld in blanke Europese ideeën””

  1. In lege hoofden kunnen veel ideeën gegoten worden, idioot/gevaarlijke in de eerste plaats. Wie niet wil dansen naar het pijpen van de verlichte directrice, Francesca McCarthy (die haar naam niet blijkt te hebben gestolen), kiest zich beter een andere school uit.

  2. Dadelijk wordt het verboden te dansen in Westerse kleding. Dat wordt dan naaktdansen, want een blanke in kleding van een andere cultuur is “culturele toe-eigening”, is dat is óók niet goed… Naaktdansen heeft dan weer het nadeel dat blanke lichaamsvormen en kleuren getoond worden, en dat is niet goed omdat dat niet als een ideaal gezien mag worden (ondanks het feit dat letterlijk álle Amerikaanse (gericht op de “zwarte” markt) en Indiase mode en showbizz magazines boordevol middelen staan om de huid lichter te doen kleuren, en privé ziekenhuizen, alwaar men Michael Jackson bipsen, neuzen, gezichten etc. kan laten zetten.

  3. Gendergelijkheid in het dansen: een vrouw van 50kg die een man van 70kg boven haar hoofd heft!!! Eens goed mee gelachen. Kan ook een transgender zijn: Boeve die De Sutter boven zijn hoofd tilt. Jongens toch!

  4. Culturele toe-eigening roeptoeteren de zwarten. Dat alle negerinnen pruiken dragen om te lijken op Aziaten wordt dan weer verzwegen. Wat een hypocrieten zijn die woke kiekens toch.

  5. Beste mensen, begrijpen jullie dat dan niet ? Ballet, klassieke muziek, opera, wetenschap, wiskunde, logica zijn veel te moeilijk en complex voor de niet-blanken. Ook voor sommige homunculi . Zulke ingewikkelde zaken moeten dus onverwijld worden afgeschaft om hun sporadische hersencellen te ontzien. Toch ?

Plaats een reactie

Delen