Josh Taylor maakt WBC super-lichtgewicht titel vrij om rekening te kunnen vereffenen met Jack Catterall

Shutterstock

Uncategorized

Josh Taylor doet afstand van WBC super-lichtgewichttitel en wil rekening vereffenen met Jack Catterall

Carl Deconinck

Bokser Josh Taylor begon het jaar als een kampioen met vier gordels op 140 pond. Nu doet Taylor officieel afstand van twee van die gordels. Dit weekend kwam het nieuws dat Taylor afstand doet van zijn WBC-titel, nadat hij dat eerder deed met de WBA-band. Zo heeft hij de handen vrij om het op te nemen tegen Jack Catterall.

Taylor en Catterall namen het in februari tegen elkaar op voor alle gordels: de WBA, WBC, IBF en WBO. Dat draaide uit op een controversieel gevecht. Taylor won door een verdeelde jury met een een ‘split decision’. Daardoor behield hij al zijn titels. De verdeelde jury en de publieke opinie zorgen er echter voor dat er een smet op de overwinning kleeft.

Catterall sloeg Taylor hard neer in ronde acht en was volgens velen de betere vechter. Na de kamp was het gezicht van Taylor ook redelijk toegetakeld. Toch vond die laatste dat hij de overwinning dik verdiend had. Catterall dacht daar natuurlijk anders over. Volgens hem was de beslissing van de jury onterecht. Een mening waar hij niet alleen mee stond.

Dat zorgde voor veel druk om de zaak te beslechten in een nieuwe kamp. Daar lijkt Taylor nu ruimte voor vrij te maken. Hij laat immers zijn verplichte wedstrijd tegen Zepeda – en dus ook zijn WBC-titel – vallen. Dat raakte dit weekend bekend. Taylor vertelde recent dat hij ook speciaal op 140 pond blijft boksen om tegen Catterall te kunnen vechten, want hij wil naar de weltergewicht-divisie. Het ziet ernaar uit dat hij met deze overstap zijn criticasters de mond wil te snoeren.

(Lees verder onder de video.)

https://www.youtube.com/watch?v=bKiUROgeXXo

Nieuwe kampioen

Van mei 2021 tot mei 2022 regeerde Taylor als de onbetwiste kampioen in het licht-weltergewicht, waarbij hij alle vier de grote titels in de divisie verenigde en slechts de zesde mannelijke bokser was die dit deed. Taylor’s knock-out-to-win percentage staat op 68 procent. Sinds mei 2022 wordt hij gerangschikt als ’s werelds beste actieve licht-weltergewicht door BoxRec en de Transnational Boxing Rankings Board (TBRB).

Volgens de WBC zal Jose Zepeda, de verplichte uitdager van de WBC, nu vechten tegen Jose Ramirez. Wat de vacante WBA 140 pond-titel betreft, zal de verplichte uitdager Alberto Puello het opnemen tegen Batyr Akhmedov. De datums zijn nog niet vastgelegd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen