9 Kamerleden hebben extra uittredingsvergoeding gekregen in 2019: gemiddeld meer dan 26.000 euro per jaar

Karine Lalieux en Siegfried Bracke. Photonews

Uncategorized

Kernkabinet bereikt akkoord over pensioenhervorming

Belga Press Agency

Het kernkabinet van de federale regering is het maandagnacht eens geraakt over een pensioenhervorming. Dat meldt premier Alexander De Croo via Twitter. Aan het akkoord gingen wekenlange onderhandelingen vooraf, waarin vooral de PS dwarslag.

Maandagavond belegde de premier nog een bilaterale onderhandelingsronde, alvorens de zeven partijen rond middernacht samen rond de tafel gingen zitten, maar blijkbaar was nadien de zaak snel beklonken. Om 09.30 uur wordt het akkoord verder toegelicht op een persconferentie aan de Wetstraat 16.

Op tafel lagen drie concrete dossiers: de toegang tot het minimumpensioen, de invoering van de pensioenbonus en een maatregel om voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te zorgen. Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen verdwenen en cours de route van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.

(Lees verder onder de tweet.) 

Toegangsvoorwaarden minimumpensioen

Het waren vooral de toegangsvoorwaarden voor het minimumpensioen die wrijvingen tussen de zeven partijen van Vivaldi veroorzaakte. Het ging daarbij concreet om het aantal gewerkte jaren, maar ook de zogenaamde gelijkgestelde periodes. Dat zijn periodes waarin niet effectief werd gewerkt, bijvoorbeeld wegens ziekte, maar die dan wel zouden kunnen meetellen. De PS was de partij die de toegang het ruimst wilde houden, terwijl andere partijen vooral de band tussen werken (en bijdragen) en het pensioen wilden versterken.

Volgens het kabinet van premier De Croo zorgt het akkoord ervoor dat wie langer werkt en effectief aan de slag is, meer pensioen krijgt. Concreet betekent dit dat voor de eerste keer in ons land de toegang tot het minimumpensioen wordt beperkt tot de mensen die effectief 20 jaar gewerkt hebben aan minimum vier vijfde.

Nieuwe pensioenbonus

De nieuwe pensioenbonus – de oude werd door de vorige regering afgeschaft – moet ervoor zorgen dat mensen die blijven doorwerken na hun vervroegd pensioen, meer pensioen krijgen. De precieze hoogte van deze pensioenbonus wordt later vastgelegd, op basis van een budgetanalyse van het Planbureau, maar zal hoe dan ook neerkomen op 300 tot 500 euro extra netto-pensioen per gewerkt jaar, plus het extra positieve effect van het lager werken, luidt het.

Meer pensioen voor wie deeltijds werkte

Ook de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen wordt aangepakt door ervoor te zorgen dat wie parttime gewerkt heeft om voor de kinderen te zorgen, meer pensioen krijgt.

https://redactie.palnws.be/2022/07/dit-is-geen-grote-hervorming-meerderheid-en-oppositie-kritisch-voor-pensioenakkoord/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Kernkabinet bereikt akkoord over pensioenhervorming”

  1. De parti Socialiste Siegt Auf Allen Fronten. Vrij vertaald: Waalse socialisten domineren Vlaamse dwergen (OVLD, Vooruit, CD&V en Groen). Voorwaarde om in de Belgo-Franse regering te geraken, eerst de verkiezingen verliezen, dan een Vlaamse mossel als premier aanstellen..

  2. Dit is geen akkoord maar enkel wat gerommel zodat onze excellenties en de koning na het defilé hun verlof kunnen nemen!Men zou het geld van dit achterhaalde gedoe,waarop trouwens niets te zien vanwege de jarenlange besparingen,gebruiken om de torenhoge energie facturen van de werkenden te verlichten!Onze Europese elite ging Poetin eens een lesje leren,maar ervaart dat de stoere praat en sancties in hun gezicht ontploffen.In zowat alle landen branden de rode lichten en Vladimir heeft de gaskraan nog niet eens volledig toegedraaid!Wat als hij NS1 na het onderhoud weigert te heropenen?Men heeft de mond vol van Europese solidariteit maar dat zal vlug veranderen en iedereen zal voor eigen rekening rijden.Wat gaan onze politici doen als er overal sociale onrust uitbreekt?Er hoeft niet veel meer te gebeuren want Jef met de klak en Lisa worden het beu dat ze het gelag van onze rijke EU”leiders” hun onkunde en megalomanie moeten blijven betalen en nu heb ik het niet enkel over de crisis in Oekraïne.Trouwens daar loopt het ook niet lekker nu Zelenski twee toppers schorste.Ik hoorde onze kersverse,niet verkozen minister van Buitenlandse Zaken voor nog hardere sancties pleiten,terwijl er bij MR politici serieuze wrevel heerst over haar aanstelling!

Plaats een reactie

Delen