Bron: Belga

Uncategorized

Tinne Van der Straeten (Groen) wil 25 procent overwinsten energiesector belasten

Wannes Neukermans

In de Kamercommissie Energie, Leefmilieu en Klimaat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) voorgesteld om dit jaar een eenmalige belasting in te voeren voor alle gas- en elektriciteitsbedrijven en petroleumhandelaars. Het gaat om een heffing van 25 procent van de overwinsten die de sector dit jaar boekt.

De Groen-minister gebruikte het Italiaanse model als voorbeeld: “Een bijzondere belasting gelijk aan 25 procent van de stijging van de brutomarge, zoals die blijkt uit de periodieke btw-aangiftes ingediend voor de periode van 1 januari tot en met 31 december van dit jaar”, aldus Van der Straeten.

Minstens 100.000 euro

De belasting wordt per kwartaal berekend en zal alleen geheven worden indien de stijging in een kwartaal minstens 100.000 euro én procentueel meer dan 10 procent bedraagt. “De bijzondere belasting is technologie-neutraal en van toepassing op elektriciteits- een aardgasbedrijven die bekend zijn bij de vier regulatoren en op geregistreerde handelaars van petroleum die rapporteren aan de FOD Economie”, voegt Van der Straeten daaraan toe. Het gaat dus concreet om alle producenten en leveranciers van aardgas, elektriciteit en petroleum. Van der Straeten zal de belasting aankaarten tijdens het begrotingsoverleg in het najaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Tinne Van der Straeten (Groen) wil 25 procent overwinsten energiesector belasten”

  1. Vanaf 1/1/2022? Met terugwerkende kracht dus tijdens het spel gaat de Roverheid de regels aanpassen? Waarom geen overbelasting door de politici zelf te betalen op de staatsschuld die ze zelf gemaakt hebben? Wie is er verantwoordelijk voor het wanbeleid bij energie in dit land, jawel, van der straete (gazprom) zelf.

Plaats een reactie

Delen