Vragen voor Ponthier (VB): “Geen internationale formuleringen over land als sponsor van terrorisme”

Annick Ponthier. Photonews

Cultuuroorlog

Transgender zwemster kanshebber titel ‘Vrouw van het Jaar’

Redactie PAL

De Universiteit van Pennsylvania heeft de transgender zwemster Lia Thomas, die al meerdere malen zorgde voor controverse in de zwemwereld, genomineerd voor de titel ‘Vrouw van het Jaar’. Die prijs wordt uitgereikt door de NCAA, de sportbond voor universiteiten en colleges in de Verenigde Staten.

Lia Thomas werd in 1998 als Will Thomas geboren en studeert momenteel aan de Universiteit van Pennsylvania. Daar is Thomas al enkele jaren atleet, maar als man kon zij niet veel prijzen in de wacht slepen. Tot 2019 was hij/zij actief in de mannelijke divisie, maar later dat jaar begon hij aan haar geslachtsverandering.

Sinds 2020 is Thomas actief in de vrouwelijke zwemcompetitie. Daarin is het duidelijk dat er een niet te negeren lichamelijk voordeel speelt, aangezien Thomas onklopbaar lijkt. Dat werd recent opnieuw duidelijk, nadat Thomas in twee dagen tijd drie verschillende wedstrijden won en daarmee de belangrijke Ivy League Championship won.

Verkiezingen

Jaarlijks organiseert de National Collegiate Athletic Association (NCAA) een verkiezing waarbij vrouwelijke atleten in de verf worden gezet wanneer ze het voorbijgaande jaar bijzondere prestaties hebben geleverd. Dat kan zowel op sportvlak zijn, maar ook maatschappelijk engagement kan op die manier beloond worden. De universiteiten kiezen daarbij zelf wie ze naar voor brengen als kandidaat. Daarbij kiest de Universiteit van Pennsylvania er dus voor om Lia Thomas te nomineren.

Kritiek

Die keuze zorgt op sociale media voor heel wat ophef, omdat de deelname van Thomas aan vrouwenwedstrijden op zich al een uiterst controversieel punt is. Zo was in het verleden al te horen dat de overwinningen van Thomas de ongelofelijke inspanningen die vrouwen leveren om aan de top van hun discipline te raken, tenietdoen.

“Met 5 individuele records die vroeger in handen waren van vrouwen is Thomas nu één van de belangrijkste actoren geworden voor wat betreft het marginaliseren van de prestaties van vrouwen”, klonk het in het verleden onder andere. Of nog: “Het is officieel. De snelste vrouwelijke zwemmer is een man“, liet radiopresentator Todd Starnes optekenen.

Ook het conservatieve congreslid Marjorie Taylor is geen voorstander. Zij stelt op Twitter dat het land dat vrouwenrechten gelijkstelde aan die van mannen nu toestaat dat mannen de rechten van vrouwen weer afnemen door hen te verslaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




20 gedachten over “Transgender zwemster kanshebber titel ‘Vrouw van het Jaar’”

  1. Het is eigenlijk simpel: dat alle vrouwen in competitie met hem/haar forfait geven. Eens zien hoe lang dit zal duren. Ik vind het trouwens vernederend voor die biologische vrouwen dat men in strijd moet gaan met een halve man. Dit doet me denken aan de spelen in Rome: gladiatoren tegen leeuwen… We hebben het ver gebracht …

  2. Moest het nu de trofee voor “onnozelste omgebouwde/gehandicapte” van het jaar zijn zou ik het nog begrijpen. Maar vrouw van het jaar? Ethisch is het alvast niet. Het is alsof we hier Dutroux zouden nomineren voor “kinderlokker van het jaar”. Afvoeren die handel.

  3. Voor wanneer de eerste vrouwelijke bokskamp waarbij één van de “deelneemsters” een omgebouwde man is?Nu onze Red Flames het niet onder de markt hadden vind ik dat Petra De Sutter of Jenna Boeven hun kandidatuur moeten stellen?!

  4. Schandalig dat echte vrouwen zo gediscrimineerd worden. Die wokers zijn erger dan de taliban, IS, en Al Quada samen als het gaat over vrouwen. Een verbouwde man of vrouw blijft lichamelijk hoe hij of zij geboren wordt en daar gaan de verbouwingswerken niets aan veranderen. Het gaat immers over spiermassa, gewicht van beenderen en pezen, grootte van armen en benen…geen silicone borsten of het wegnemen van de pik zal van een man een vrouw maken als het om fysieke prestaties gaat. En daar zijn de wokers zelfs te laf over om dit in te zien en toe te geven, daarbij alle vrouwen die ook maar wat aan competitie doen in sport ronduit discrimineren. Woke heeft al meer haat verspreid dan wat de nazi’s verspreid hebben. Gewoon en ronduit walgelijk.

  5. Een categorie apart oprichten nl: De “Transgenders” dat moet toch kunnen, De mannen, De vrouwen en de Dingskes. Geen enkel Man/Vrouw zou mogen staten bij gelijk welk sportevenement waar “die dingskes” bij willen zijn. Laatst een opgezette pop op VTM een bijdrage zien brengen, afschuwelijk dat het dingske in beeld mocht komen.

Plaats een reactie

Delen