Heeft de rechterzijde het Vlaams-nationalisme gemonopoliseerd? “Andere partijen hebben hun Vlaamsgezindheid zélf losgelaten”

Gerolf Annemans. Belga

Uncategorized

Vlaanderen gaf vorig jaar 7,24 miljard euro subsidies, Open Vld wil subsidiestop

Belga Press Agency

De Vlaamse regering gaf vorig jaar 7,24 miljard euro subsidies aan bedrijven en verenigingen. Dat blijkt uit cijfers die Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg. Hij pleit voor een subsidiestop.

Bij het cijfer van 7,24 miljard werd de coronasteun niet meegerekend. Het gaat om een stijging met 5,34 procent tegenover een jaar eerder.

Bedrijven kregen 4,68 miljard euro subsidies. De dienstenchequebedrijven waren met 1,55 miljard euro de grote slokop.

De subsidies aan vzw’s bedroegen 2,56 miljard euro. Het grootste deel daarvan ging naar welzijnsverenigingen (65,29 procent). Het aandeel van cultuur, jeugd, sport en media bedroeg slechts 6,53 procent.

Spending reviews

“Niet alle subsidies zijn slecht. Sommigen hebben een belangrijke rol, zoals innovatiesteun of zorg”, zegt Vande Reyde. “Maar het blijft een enorm inefficiënt systeem. Er gaan te veel subsidies naar nutteloze zaken, zoals afgelaste festivals, religie en bedenkelijke opleidingen. De budgetten zijn bovendien enorm versnipperd. Niemand kan daardoor nagaan of ze efficiënt ingezet worden om de beoogde doelstellingen te bereiken.”

Vande Reyde pleit ervoor om af te stappen van het automatisch verlengen van subsidies. Hij denkt aan de invoering van zogenaamde spending reviews, waarbij subsidies enkel nog toegekend worden wanneer wetenschappelijk aangetoond kan worden dat ze het beoogde effect bereiken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Vlaanderen gaf vorig jaar 7,24 miljard euro subsidies, Open Vld wil subsidiestop”

  1. Naast de nutteloze en onnodige zijn allerlei subsidies bovendien een oorzaak van concurrentievervalsing. Wie het ooit heeft meegemaakt dat zijn concurrenten, via politieke steun, werden betoelaagd terwijl hijzelf in de kou bleef staan begrijpt dat maar al te goed.

  2. Terecht, indien dat KULtureluurs gedoe niet zelfbedruipend is met lidgelden, abonnementen of inkom tickets, is dat een helder teken dat de Burgers niet geinteresseerd zijn. Waarom het verlies dan bijpassen met subsidies uit ONS belastinggeld ?

  3. Terechte stop naar UNIA, naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen, naar al dat xenofiel NGO gedoe en zeker naar al die subsidieslurpende flauweKULtuur-eluurse parasieten met hun stinkende walm van PoCo-propaganda.

Plaats een reactie

Delen