Monicello, het huis van Thomas Jefferson (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Voormalig huis president Thomas Jefferson nu gebruikt om “de horror van slavernij” te tonen

Redactie PAL

In de Verenigde Staten is onvrede ontstaan over de nieuwe bestemming van het huis van voormalig president Thomas Jefferson. Omdat Jefferson eigenaar was van slaven gebruikt men de woning nu om Amerikanen te wijzen op deze zwarte bladzijde in hun geschiedenis, in plaats van de verwezenlijkingen van Jefferson te belichten.

Monticello, het landgoed waar president Thomas Jefferson woonde, is in de Verenigde Staten een waar icoon. Zo staat het onder andere afgebeeld op de muntjes van vijf cent en bezochten sinds de opening in voor het publiek in 1923 reeds 25 miljoen mensen het huis. Daar kunnen bezoekers kennis maken met het leven van de president en diens verwezenlijkingen, waaronder het feit dat hij de persoon was die de Onafhankelijkheidsverklaring opstelde.

Slavernij

Althans, dat was tot voor kort het geval. Nu zullen bezoekers namelijk vooral geconfronteerd worden met het slavernijverleden van de Verenigde Staten en de hand die Jefferson daarin had. De bedoeling van de stichting die het goed beheert is naar eigen zeggen om daarbij het leven van de president te balanceren met de historische feiten die er plaatsvonden. “We willen een eerlijk en inclusief beeld geven van de zaken die zich hier hebben afgespeeld”, klinkt het. “Daarbij komen de bijdragen van Jefferson aan de totstandkoming van dit land, alsook de zaken die verkeerd liepen, aan bod.”

“Triest en gedemoraliseerd”

Jeffrey Tucker, oprichter van de libertaire denktank Brownstone Institute, bezocht recentelijk het huis en is niet te spreken over de manier waarop de gidsen de rondleiding invulden. “Ze gingen geen enkele opportuniteit om de president zwart te maken uit de weg”, stelt hij. “Het hele gebeuren voelde aan als propaganda en manipulatie. Op het einde van het bezoek was de hele groep triest en gedemoraliseerd.”

Zo vroeg iemand of Jefferson zelf ook een deel van het huis ontworpen had. “Nee, hij heeft nooit iets ontworpen of gebouwd, hij was gewoon een knutselaar”, antwoordde de gids. Dat is echter niet correct. Jefferson was namelijk de architect van Monticello en de Universiteit van Virginia. “Het was echt ridicuul”, besluit Tucker.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “Voormalig huis president Thomas Jefferson nu gebruikt om “de horror van slavernij” te tonen”

  1. De waarheid moet gezegd worden, als jefferson (zwarte) mensen als slaven voor hen liet werken is hij een doortrapte racist, punt uit. In ons land hadden wij een koning leopold die ook zwarten liet afslachten en is dus ook een racist. Zijn nakomelingen potverteren nu zijn erfenis.

  2. Slavernij bestaat al sinds de oudheid, zie de farao’s, het oude rome. Men zal over elke persoon wel iets slecht vinden om hem te demoniseren(behalve bij mij natuurlijk😜😁). Het moet gewoon stoppen al deze woke zever.

Plaats een reactie

Delen