Pépinster (foto: Belga)

Binnenland politiek

Waalse regering op zoek naar 400 miljoen voor schadedossiers overstromingen

Wannes Neukermans

De Waalse regering heeft de kosten voor de schadedossiers van de overstromingen serieus onderschat. 400 miljoen euro meer dan verwacht, dus Wallonië zal nu opnieuw onderhandelen met de verzekeraars. Voorlopig kostten de overstromingen de Waalse regering al 2,8 miljard euro. Dat schrijft De Standaard.

Op 14 en 15 juli zijn er herdenkingsplechtigheden gepland: het is dan één jaar geleden dat Wallonië, net als Duitsland en Nederland, getroffen werd door ongeziene overstromingen. Er vielen in ons land 39 dodelijke slachtoffers. Daarnaast werden 100.000 mensen getroffen door de overstromingen en liep er 9.670 hectare onder water, samen met 48.000 gebouwen. 11.000 wagens raakten beschadigd of vernield, net als 559 bruggen. Dat brengt de totaalkost voor de Waalse regering voorlopig op 2,8 miljard euro.

Schadedossiers

Een groot deel van dat geld moet dienen voor bijkomende uitbetalingen bij schadedossiers. Verzekeraars zijn bij natuurrampen volgens de wet namelijk slechts verplicht tot een plafond uit te betalen. Dat werd afgesproken toen verzekeraars door de federale regering (Verhofstadt I) in 2000 verplicht werden natuurrampen mee op te nemen in de brandverzekeringspolissen. “Daardoor zouden slachtoffers maar voor 20 procent van hun schade vergoed worden. Gelukkig hebben we ingegrepen”, vertelde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) daarover.

De dag na de overstromingen zat de Waalse regering al samen met verzekeraarskoepel Assuralia. Di Rupo wilde dat verzekerden voor de volle 100 procent vergoed zouden worden. Uiteindelijk kwam er een akkoord, waardoor verzekeraars 41 procent op zich namen en de Waalse regering de overige 59 procent zou betalen.

Ten tijde van dat akkoord schatte men de schade in op 1,67 miljard euro. Daarvan betaalde de regering 991 miljoen. Nu blijkt dat de werkelijke cijfers hoger liggen. “Het gaat om 2,069 miljard. Een verschil van 399 miljoen waarover we opnieuw met de verzekeraars moeten spreken”, aldus Di Rupo.

Federale steun

Vanuit de federale overheid vloeiden de miljoenen ook richting Wallonië om de schade na de overstromingen te herstellen. Die kwam echter niet altijd op de juiste plaats terecht. Zo vloeide er steun naar gemeenten zonder schade, terwijl zwaar getroffen Waalse gemeenten nog steeds op geld wachten. Daarnaast was er een Waals gemeenteraadslid dat giften verduisterde die bestemd waren voor de slachtoffers van de overstromingen. Hij werd door de PS op non-actief gezet.

https://redactie.palnws.be/2021/08/de-communautaire-kantjes-van-de-watersnood/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Waalse regering op zoek naar 400 miljoen voor schadedossiers overstromingen”

  1. Il nous faut de l’argent, de l’argent et surtout de l’argent. Nous sommes attachés à l’argent, mais l’argent n’est pas très attaché à nous. Donc notre affaire, c’est l’argent des autres.

  2. We voelen het al aankomen. Ze hebben daar Vlaams geld vandoen. Hopelijk leggen onze politieke klunzen nu de toestanden qua taalwetgeving in Bruxelles op tafel alvorens ze met één euro over de brug komen.

  3. Pertinene vraag. Wat weet de publieke opinie over het wondermiddel “confederalisme”, waarmede Bart Dewever de markten in Vlaanderen slijt, zonder in zijn kaarten te laten kijken? Splising van de Sociale Zekerheid onder welke voorwaarden? De Belgische geschiedenis leert dat Vlaamse politici altijd bereid waren voor hun rechten compensaties te betalen aan de Walen. Dat zal ook zo zijn, anno 2024, met Bart Dewever en N-VA. Veel bla bla bij de 7de dag en Terzake, maar oog in oog met Waalse onderhandelaars broek gezakt tot op de knieën. Bart Dewever is Zelenski niet. Dus de baten zal N-VA delen met de Walen en Brusselaars. Maar aan de lasten, lees schatplichtigheid, ten gunste van Franstalig België wordt niet geraakt. De transferten zullen eventueel anders verpakt worden, maar de Vlamingen zullen in België altijd gedoemd blijven een extra PS- en/of Waalse belasting te betalen. Uiteraard is dat niet eerlijk. Maar wat had je verwacht van politieke partijen die Vlaamse patriotten demoniseren, met een walgelijk cordon sanitaire, die te laf zijn om de twaalwetten correct te laten naleven bij de publieke instellingen? Kortom door Nederlandstalige politici die hun taal en volk verachten.

  4. De Waalse regering heeft 2,8miljard kosten gehad door deze overstromingen!Dit is larie,daar het geld daarvoor door Vlaanderen wordt opgehoest!Di Rupo zet de federale regering het mes op de keel goed wetende wie de miserie zal betalen!Hij zou beter eens uitleggen waarom er geen onderzoekscommissie mocht komen.De beerputjes moeten toe blijven en de Waalse Jan modaal is de pineut.BDW zal zijn broek wel laten zakken daar hij de lakei van Magnette is!De Vlamingen wil hij nogmaals doen geloven dat er een akkoordje uit de brand kan worden gesleept!Het enige nuttige dat ik hem heb zien doen is het danske met bijhorende pirouetjes.Het gele strikje had hij van Di Rupo in bruikleen gekregen!

Plaats een reactie

Delen