J.K. Rowling (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Warner Bros zegt “trots te zijn” met J.K. Rowling samen te werken

Redactie PAL

De Amerikaanse filmproducent Warner Bros heeft in een persbericht gesteld dat het “zeer trots is” om met de Britse schrijfster J.K. Rowling samen te werken. Het productiehuis deed dit nadat een acteur die meespeelde in de Harry Potter-films aangaf niet over de schrijfster, die in het verleden van transfobie werd beticht, te mogen praten.

Tom Felton, die in de Harry Potter-films de rol van Draco Malfidus op zich nam, werd tijdens een recent interview gevraagd om te reageren op enkele uitspraken die J.K. Rowling in het verleden heeft gedaan. De acteur kreeg echter niet de kans om te antwoorden, omdat een persoon die aanwezig was bij het interview snel onderbrak. “Laten we naar de volgende vraag gaan”, werd er gezegd. Later gaf diezelfde persoon aan dat J.K. Rowling niet verbonden is aan Warner Bros of aan Tom Felton, en dat het daarom niet relevant was voor het interview om het over de schrijfster te hebben.

Trots

Warner Bros is nu in een persbericht teruggekomen op het incident, waarin ze aangeeft dat het “heel verkeerd was” om te zeggen dat er geen link is tussen het productiehuis en J.K. Rowling en dat ze “heel trots” zijn om samen te werken met “één van de beste schrijfsters van de wereld”. Warner Bros en Rowling hebben in het verleden al een aantal keren samen gewerkt voor de Harry Potter-films, en meer recent nog voor de Fantastic Beasts-film.

Transfobie

De reden dat sommige mensen het er moeilijk mee hebben dat de link met J.K. Rowling gelegd wordt is omdat de schrijfster in het verleden enkele keren van transfobie werd beticht. Dat begon nadat de auteur in juni vorig jaar reageerde op een artikel waarin werd geschreven over “mensen die menstrueren”. Rowling reageerde daarop “dat er al een woord bestaat voor mensen die menstrueren, namelijk ‘vrouwen'”.

Die uitspraak zorgde voor heel wat reacties, onder andere van Emma Watson, die in de Harry Potter-films Hermelien Griffel speelde. “Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn en verdienen het om te kunnen leven zonder steeds in vraag gesteld te worden of dat hen verteld wordt dat ze niet zijn wie ze zijn”, schreef de actrice toen op Twitter. “Ik wil dat mijn transgender volgers weten dat ik hen steun”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
1 gedachte over “Warner Bros zegt “trots te zijn” met J.K. Rowling samen te werken”

  1. “Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn” dikke zever. Er zijn er die zeggen dat ze Napoleon zijn omdat ze een napoleonhoed opzetten, daarom zijn ze het nog niet. Die zitten meestal wel in de psychiatrie.

Plaats een reactie

Delen