Uncategorized

Brazilië op weg naar verkiezingen

Carl Deconinck

De rechtse Jair Bolsonaro verbaasde de wereld door in 2018 tegen alle verwachtingen in te winnen. Dat was mede te danken aan schandalen bij de linkerzijde. Met zijn sociaal conservatieve en nationale visie stuurde hij het land in een andere richting.

Hij had zijn eigengereide, populistische stijl en was behoorlijk rechts. Bolsonaro had een harde campagne gevoerd, onder meer tegen de corruptie uit linkse hoek. Ook stampte hij met regelmaat van de klok op de gevoelige tenen van gefavoriseerde minderheden in de maatschappij.

Favoriet voor de komende verkiezingen is Luiz Inacio Lula da Silva, president tussen 2003 en 2010, toen Brazilië economisch een mooie groei liet optekenen. Die economische vooruitgang stak Lula in overheidsprogramma’s en uitkeringen.  Lula haalt in de peilingen 47 procent van de stemmen, terwijl Bolsonaro een dikke 10 procent minder zou halen. Al knabbelt die laatste zijn achterstand de voorbije maanden consistent weg. Hij nam enkele maatregelen om de armsten te ondersteunen en zorgde ook dat de brandstofprijzen wat zakten, wat de hoge inflatie tegenging. Bolsonaro liet zich onderscheiden door een meer economisch liberale politiek en dit lijkt ook hier belangrijk te zullen worden.

Economie

Een punt waar Bolsonaro veel kritiek voor krijgt, is hoe hij is omgegaan met corona. Hij liet burgers veel individuele verantwoordelijkheid, volgens sommigen een te groot risico. De pandemie zorgde verder ook in Brazilië voor een economische krimp. Finaal lijkt de economie dan ook het belangrijkste thema te zullen zijn de komende verkiezingen, waarbij Braziliaanse burgers zullen moeten bepalen of Bolsonaro het goed heeft gedaan of niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen