Kunnen holebi's ongestoord hand in hand lopen in Molenbeek? Naji: "Zou niet fair zijn om hier 100 procent zeker ja op te antwoorden"

Nadia Naji. Belga

Uncategorized

Groen wil CO2-taks van minimum 3.000 euro op privéjets

Wannes Neukermans

Groen-covoorzitter Nadia Naji wil een taks van minstens 3.000 euro heffen op vluchten met privéjets. Dat wil ze doen om de CO2-uitstoot van dergelijke vluchten te compenseren en de stijgende populariteit van privévliegtuigen tegen te gaan. Dat schrijft HLN.be.

Tussen 2015 en 2019 begonnen steeds meer mensen privévliegtuigen te nemen en steeg de uitstoot ervan met 31 procent. Na de coronapandemie zit dat gebruik nog meer in de lift. Dat ziet Groen-covoorzitter Nadia Naji niet graag gebeuren: “Een gemiddelde vlucht van vier uur in een privéjet stoot evenveel CO2 uit als de gemiddelde Europeaan in een heel jaar.” Ze wil dergelijke vluchten daarom minder aantrekkelijk maken. “In tijden van een gigantische klimaatcrisis vinden we het vanzelfsprekend dat wie kiest voor een privéjet, de buitensporige uitstoot ervan compenseert.”

Vliegtaks onvoldoende

Privéjets vallen niet onder de Europese emissiehandel en kerosine is onbelast, waardoor privévliegtuigen momenteel vrijwel volledig vrijgesteld zijn van belastingen. Er is binnen de federale regering dan wel een akkoord bereikt over een vliegtaks, maar die is voor Groen onvoldoende. Die taks geldt namelijk enkel voor vluchten korter dan 500 km en bedraagt maximum tien euro.

Naji wil daarom het Zwitserse voorbeeld volgen: een minimumtaks van 3.000 euro, die kan stijgen naar gelang de vluchtafstand en het gewicht van het vliegtuig. “Privéjets pompen gigantische hoeveelheden CO2 de lucht in, terwijl er alternatieven zijn. Wie toch voor een privéjet kiest, moet bijdragen voor de extra uitstoot”, verklaart de covoorzitter.

Europees niveau

Naji hoopt dat haar voorstel ooit op Europees niveau ingevoerd wordt. “Maar het zou goed zijn als België het goede voorbeeld geeft.” De covoorzitter zal haar voorstel wellicht niet zelf kunnen lanceren: ze zetelt immers in geen enkel parlement. “Intern gaan we bekijken hoe we dit idee willen realiseren”, legt ze uit.

Het voorstel zou volgens de partij enkele honderden miljoenen opbrengen. Met dat geld wil Groen inzetten in ecologische alternatieven, zoals de spoorwegen. “De meest ecologische keuze zou ook de goedkoopste moeten zijn. Vlotte, goedkopere treinverbindingen wereldwijd zal het beste argument zijn om steeds meer mensen te overtuigen om meer te treinen en minder te vliegen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Groen wil CO2-taks van minimum 3.000 euro op privéjets”

  1. ze is nog nat van na de verkiezing en ze komt al een hoop zever verkopen.Natuurlijk past dit in het plaatje om de Antwerpse zakenlui en diamantairs het leven zuur te maken,die groene hebben een communistisch dogma.Zonder privéjets ligt een deel van de bereikbaarheid onmogelijk te worden,.Rusland kan het opvangen,dit land wordt toch de toekomst.

  2. Telt dit ook voor de Europese Commissie?Ursula Von der Leyen gebruikte een privéjet om van Wenen naar Bratislava te vliegen.Ze verdedigde zich door te stellen dat het onmogelijk was deze afstand van 50km met een ander vervoermiddel te overbruggen vanwege haar strak schema!Denk Groene (achter haar oren) Nadia Naji dat de “wereld elite” in Davos met de fiets gaan toekomen!Deze crypto communisten willen gewoon de luchthaven van Deurne sluiten die door diamantairs ed.wordt gebruikt.

  3. Het gebruik van privé jets , en dan vooral van klimaatpausen en andere klimaathisterici mag aan banden gelegd worden . En kerosene mag belast worden zoals de diesel van de gewone man . Maar groen voert hier een shownummer op : ze zijn er zeker van dat aan hun snoepreisjes niet zal, geraakt worden , en dat de rekening anders toch naar de belastingbetaler zal doorgeschoven worden .

Plaats een reactie

Delen