Foto: Shutterstock

Uncategorized

Leerlingen krijgen gratis schoolpakket in Brussel, maar niet in Nederlandstalig onderwijs: “We laten directies zelf beslissen wat ze aankopen”

Wannes Neukermans

Bij de start van het schooljaar krijgen alle basisschoolleerlingen van het Franstalig stedelijk onderwijs van de Stad Brussel een gratis pakket schoolspullen. De stad trekt daarvoor bijna 500.000 euro uit. leerlingen in het Nederlandstalige stedelijke onderwijs krijgen dat pakket niet. “Dat is een bewuste keuze”, aldus Ans Persoons (Vooruit) de schepen voor Nederlandstalig onderwijs in Brussel. “Wij laten de directies en scholen zelf beslissen wat ze aankopen.”

Potloden, een slijper, een gom, latjes, stiften, een pennenzak, mappen, een rekenmachine, ­notitieboekjes, enzovoort. Elke leerling in het Franstalig onderwijs van de stad Brussel krijgt eenzelfde pakket met schoolmaterialen, aan de start van het nieuwe schooljaar. “Een besparing van minstens 110 euro per leerling”, aldus Brussels schepen voor Openbaar Onderwijs Faouzia Hariche (PS). “Gratis onderwijs is een prioritaire doelstelling van de stad.”

Andere aanpak

Maar waarom krijgen enkel de kinderen in het Franstalig onderwijs die pakketten? “Een bewuste keuze”, volgens Ans Persoons PS). De schepen voor Nederlandstalig onderwijs legt uit dat die gratis pakketten volledig gesubsidieerd zijn met middelen van de Fédération Wallonie-Bruxelles (de Franse Gemeenschap). De stad Brussel krijgt ook middelen van de Vlaamse Gemeenschap, en die liggen zelfs hoger. “Maar terwijl de Franstalige scholen een en dezelfde kit ter beschikking stellen, laten we bij ons de directies en scholen zelf vrij beslissen wat ze aankopen, in functie van de noden van de leerlingen.”

“In feite is er niets aan de hand”, zegt Persoons. Volgens haar worden Nederlandstalige scholen dus zeker niet benadeeld. “In het Nederlandstalig onderwijs is het doel van gratis onderwijs zelfs al langer verankerd dan in het Frans­talige onderwijs.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Leerlingen krijgen gratis schoolpakket in Brussel, maar niet in Nederlandstalig onderwijs: “We laten directies zelf beslissen wat ze aankopen””

  1. Als Brussel van Vlaanderen middelen ontvangt dient in het Nederlandstalig onderwijs ook zo ‘n pakket te worden verspreid.

    Dat Brussel een hellegat is weten wij al, maar uit het volgende citaat uit het artikel blijkt er nog iets meer aan de hand te zijn: “Maar terwijl de Franstalige scholen een en dezelfde kut ter beschikking stellen, laten we bij ons de directies en scholen zelf vrij beslissen wat ze aankopen, in functie van de noden van de leerlingen.” Is het een verspreking van de schepen of heeft de autocorrector hier weer toegeslagen?

Plaats een reactie

Delen