Foto: Shutterstock

Uncategorized

Meer dan 1.000 niet-begeleide minderjarigen uit Oekraïne geregistreerd in België

Wannes Neukermans

Zes maanden na de start van de Russische invasie in Oekraïne heeft België al 1.043 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd. Er staan er nog 700 op de wachtlijst, terwijl 115 van hen al een voogd toegewezen kregen.

Cijfers van de Verenigde Naties tonen aan dat vrouwen en kinderen 90 procent van het totale aantal vluchtelingen uit Oekraïne vormt. In de eerste maanden van de oorlog vluchtten al ongeveer anderhalf miljoen kinderen weg uit het Oost-Europese land.

Aantal neemt af

In ons land is de dienst Voogdij van de FOD Justitie verantwoordelijk voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. “Op 12 augustus waren er 1.043 niet-begeleide buitenlandse minderjarigen uit Oekraïne geregistreerd bij de FOD Justitie. In totaal zijn 111 van de 1.043 kinderen jonger dan tien jaar. Het aantal meldingen neemt wel af: in maart ging het nog om 15 tot 20 per dag, nu om maximaal 10”,  zegt woordvoerster Sharon Beavis van de FOD Justitie.

Van de ruim duizend Oekraïense minderjarigen zonder begeleiding, kregen er 115 een voogd toegewezen. Dat aantal is relatief laag, en dat komt enerzijds omdat sommige minderjarigen terecht kunnen bij iemand uit hun omgeving, familieleden of vrienden, verklaart Beavis. “Wanneer er wel opvang nodig is, zijn er andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld bij het Rode Kruis, Caritas of in pleegzorg.”

Anderzijds is er simpelweg een groot tekort aan voogden. “Momenteel staan er 700 Oekraïense niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op de wachtlijst voor een voogd. Ook uit andere landen zijn er nog kinderen die wachten op een voogd”, aldus Beavis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Meer dan 1.000 niet-begeleide minderjarigen uit Oekraïne geregistreerd in België”

  1. Sorry maar voor Oekraïners moeten we een uitzondering maken, vind ik. Niet dat we met geld moeten beginnen gooien, maar we moeten ze opvangen. Het gaat om mensen die vluchten voor oorlog binnen Europa en enkel voor hen waren die naoorlogse verdragen bedoeld. Rechters hebben deze verdragen later ruimer geïnterpreteerd en daarom zouden ze beter verduidelijkt worden. Zo niet kan de ganse wereld shoppen en asiel aanvragen in landen met de beste sociale zekerheid, waarvoor ze niet eens hebben bijgedragen. Een bijkomende bedenking is waarom welstellende landen als Saoedi-Arabië (en andere oliestaten) geen vluchtelingen moeten opnemen uit hun eigen regio.

Plaats een reactie

Delen