Minister Van der Straeten klopt zichzelf op borst: "We gaan twee jongste kerncentrales verlengen op mijn initiatief"

Tinne Van der Straeten. Photo News

Binnenland politiek

Minister Van der Straeten klopt zichzelf op borst: “We gaan twee jongste kerncentrales verlengen op mijn initiatief”

Anton Schelfaut

Op sociale media regent het verontwaardigde reacties na de passage van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in Terzake van gisteravond. Daar klopte de minister zichzelf op de borst dat zij de initiatiefnemer was van de verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales.

Energieminister Tinne Van der Straeten was maandagavond te gast in Terzake. Daar liet ze haar licht schijnen over de stijgende energieprijzen en de maatregelen die het Overlegcomité woensdag kan nemen om de energiecrisis te bezweren.

Een van de maatregelen die op tafel ligt, is een verlenging van de levensduur van Doel 3 en Tihange 2, maar daar lijkt Van der Straeten niet meteen voor gewonnen. “De essentie is dat we moeten kunnen beschikken over een veilige elektriciteitsvoorziening”, aldus de minister. “De meest performante centrales, die hebben we. Dat zijn onze twee jongste kerncentrales, waarvan we de levensduur met tien jaar gaan verlengen op mijn initiatief, op mijn vraag.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Verdraaiing van de werkelijkheid”

Die uitspraak deed heel wat stof opwaaien op sociale media. Onder meer Isabel Albers, hoofdredactrice van De Tijd en L’Echo, heeft het over een “verdraaiing van de werkelijkheid”. “Horen we dat nu goed? Alsof Groen de initiatiefnemer was voor verlenging centrales?!”, hekelt ze op Twitter.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez noemt de uitspraken van Van der Straeten “onuitstaanbaar”. “Hoe durf je zulke dingen te zeggen?”, vraagt hij zich hardop af. “Maar ik ben er zeker van dat ook op haar initiatief 5 reactoren zullen worden verlengd. Ook Europa hebben we aan haar te danken. Nederlands leren om zoiets te horen… Dank u, mevrouw.”

“Op wiens vraag gebeurde wat precies?”, vraagt ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zich af.

“De minister die al twee jaar lang het openhouden van kerncentrales saboteert, zegt nu met uitgestreken gezicht in Terzake dat de levensduur van de twee jongste kerncentrales ‘op haar initiatief’ verlengd wordt”, reageert N-VA-woordvoerder Philippe Kerckaert. “In het Engels heeft men daar een passend woord voor: gaslighting.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Minister Van der Straeten klopt zichzelf op borst: “We gaan twee jongste kerncentrales verlengen op mijn initiatief””

  1. Deze communistische partij Groen met haar voorzitter zijn niet bekwaam, ze willen zichzelf enkel verrijken ten koste van de bevolking. Zich nu op de borst kloppen is te zot voor woorden, dit wezen heeft nog niks positiefs gedaan, tenzij zichzelf verrijkt. De bevolking interesseert haar niet, enkel leugens en groene waanzin verkopen.
    Zo een individu dient onmiddellijk ontheven worden uit deze functie, zoals de gehele vivaldioten. Laat het volk spreken, en 92% wil deze regering niet.
    Jammer dat we allen veel te braaf zijn, een revolutie zou niet misstaan, wel liefst op vreedzame wijze, er hoeven geen slachtoffers te zijn noch materiële schade aan derden. Maar met z’n allen eens op straat komen en eisen dat deze huidige kl*te regering moet opstappen, alsook de gehele EUSSR.
    De prijzen dienen met de 2/3 omlaag om leefbaar te blijven.

  2. Snappen de schaapjes nu misschien dat heel deze politiek één en al leugenaars zijn. Dit is wel weer echt het toppunt van dat wezen. Het zwart op wit bewijs dat ze maar één hersencel heeft, net genoeg om niet in de keuken te sch**ten.

  3. Eens je deel uitmaakt van de WEF groep en uitgenodigd wordt voor een Bilderberg conferentie, kan je je alles permitteren, inclusief grove leugens. Wie zal in deze regering TVDS op haar fouten wijzen? Juist, niemand.

  4. na de “overwinsten” van de energie bedrijven,de overwinsten van de pharmabedrijven,de top van de bel-20,de Vlaamse KMO’s die goed geboerd hebben en een extra belasting op de hogere lonen voor zelfstandigen en vrije beroepen.En dan nog zo liegen op ter zake,alwaar ze zeer weinig tegenwind kreeg in tegenstelling tot een NVA of VB-er.Het communisme staat voor de deur,ptb-pvda-grécolo-ps en vooruit gesteund door de vld en de cvp die ook een ministerpostje willen meepikken.

  5. Zo zie je maar hoe ver de macht van Gazprom reikt. Natuurlijk moet zij van hun beweren dat de kerncentrales open blijven (wat een pertinent leugen is) en dit is niets meer dan een “false flag” om de aandacht van hun peperdure gas, dat we straks broodnodig hebben, af te leiden. Dat Groen hierdoor straks (gelukkig) de kiesdrempel niet meer haalt zal hun worst wezen.

  6. Liegen, liegen en nog eens liegen zonder een spier te vertrekken en zonder géne.
    Daar is oefening voor nodig. Proficiat.
    Om daar nog op te stemmen heeft men echt karakter nodig en de nodig dosis zelfkastijding. Hoe is dit zover kunnen komen?
    Ik ga morgen een kaarsje branden in de basiliek van Scherpenheuvel want om dit op te lossen is hulp van ‘bovenaf’ nodig. Ik heb er goede hoop op want een man die water in wijn kan veranderen is een echte kanjer. Het zal nodig zijn.

Plaats een reactie

Delen