Personeel kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden: "Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen"

Kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Personeel kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden: “Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen”

Belga Press Agency

Het personeel van de Belgische kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden. Dat staat in een open brief aan de regering, die volgens een vakbondsbron aan de VRT “ruime steun geniet” bij het personeel.

De federale regering besliste in het licht van de energiecrisis eerder al om met uitbater Engie te onderhandelen over de verlenging van de levensduur van de jongste Belgische kerncentrales, die van Doel 4 en Tihange 3. Maar volgens het personeel van de kerncentrales komen ook Doel 3 en Tihange 2 in aanmerking voor een levensduurverlenging. Nochtans sluit Doel 3 normaal gezien eind volgende maand al de deuren, Tihange 2 volgt in februari volgend jaar. 

“Niemand lijkt te beseffen dat we met de aanstaande sluiting van Doel 3 enTihange 2 twee gigawatt aan CO2-arme elektriciteit liquideren. Een onbegrijpelijk scenario middenin een oorlogssituatie en energiebevoorradings- en financiële crisis”, klinkt het in de open brief van het personeel. “Iedere middelgrote kernreactor die open blijft, bespaart jaarlijks het equivalent gasverbruik van 1,2 miljoen Vlaamse gezinnen. Iedere kilowattuur die lokaal wordt opgewekt hoeft niet uit Rusland te komen. Iedere kilowattuur die CO2-arm wordt opgewekt, schaadt het klimaat niet.”

Verlenging onmogelijk?

Uitbater Engie noemde de verlenging van Doel 3 en Tihange 2 vorige maand al onmogelijk om veiligheids- en technische redenen. De nucleaire veiligheidsautoriteit FANC had op dat moment nog geen vraag gekregen van Engie of de regering om een risicoanalyse te maken.

Volgens de briefschrijvers “vragen uitzonderlijke tijden om uitzonderlijke maatregelen” en moet de regering het FANC zo snel mogelijk vragen om een eventuele verlenging van Doel 3 en Tihange 2 te evalueren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Personeel kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden: “Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen””

 1. Neen, onze extreem linkse regering heeft beslist, alle kerncentrales dicht. de Gliberalen van verZopen vld, de groenen, de tsjeven en rode rakkers willen het zo. Geen vervuilend gas meer en alles elektrisch dus laat ze maar trappen om energie te maken. Ik begin er zin in te krijgen om alles te saboteren zoals extreem links dus, alles dicht. (ook de grenzen dan)

 2. De volledige huidige generatie politiekers mag op hun Europees cv zetten: hoe heb ik Europa helpen verarmen?

  Het is een oorlog tussen Rusland en VS, de wapenleverancier. Niet tussen Ukraine en Rusland.
  De EU treft sancties terwijl Rusland over alle grondstoffen beschikt, zelfs uranium.

  Ces cons qui nous gouvernent.

  Benieuwd hoe de Europese landen separaat en buiten de EU zouden hebben gehandeld.
  … aankoopmacht op zijn best…?

Plaats een reactie

Delen