TAK voert actie tegen tweetalige borden op oefencomplex OH Leuven: "In Vlaanderen alleen Nederlands"

De Franstalige opschriften werden overplakt met een niet mis te verstane boodschap. Foto: TAK

Uncategorized

TAK voert actie tegen tweetalige borden op oefencomplex OH Leuven: “In Vlaanderen alleen Nederlands”

Anton Schelfaut

Het Taal Aktie Komitee (TAK) heeft dinsdagnacht actiegevoerd op het oefencomplex van voetbalclub OH Leuven. De nieuwe, tweetalige borden – waarop zowel Nederlandse als Franse opschriften staan – zijn een doorn in het oog van de actiegroep, die gewag maakt van een inbreuk op de taalwetgeving. Het oefencomplex van OHL ligt immers op Vlaams grondgebied en de terreinen zijn eigendom van de gemeente Oud-Heverlee.

In de nacht van dinsdag op woensdag namen actievoerders van TAK de gewraakte borden onder handen. Daarbij werden de Franstalige opschriften overplakt met een niet mis te verstane boodschap: “In Vlaanderen alleen Nederlands.”

Volgens TAK zou een voetbalploeg als OHL moeten weten dat de rechten van de Vlamingen en de eerbiediging van het Nederlands in de Leuvense streek niet zonder slag of stoot verworven zijn. “Dat de ploeg en gemeente nu zelf een inbreuk plegen op de taalwetgeving en bijdragen aan de verfransing van Vlaams-Brabant, is een verkeerd signaal aan de supporters en de bevolking”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “TAK voert actie tegen tweetalige borden op oefencomplex OH Leuven: “In Vlaanderen alleen Nederlands””

  1. TAK moet dus de kastanjes uit het vuur halen terwijl de royaal betaalde Vlaamse minister president (Jan Jambon N-VA) schuldig verzuim pleegt. Een papiertje op de openbare weg gooien en je krijgt een gasboete. Het Nederlandstalig karakter van Vlaanderen schenden en het Martelarenplein ziet, hoort en doet niets. Wanneer een decreet dat taalschendingen sanctioneert? Juist, niet vooraleer het Vlaams Belang Vlaanderen bestuurt.

  2. Niet enkel daar zijn er inbreuken op de taalwetgeving.Ik woonde vroeger in Huldenberg en daar hangen in sommige winkels ook tweetalige mededelingen.Ooit hing er in een winkel een mededeling voor de aanwerving van personeel.Het kennen van de Franse taal was een pluspunt!Trouwens de verfransing via de as Overijse Huldenberg en zo naar Leuven is een vaststaand feit.Het wordt tijd dat minister Weyts (N-VA) even orde op zaken zet!

  3. Sterk in naam, zeer zwak in daden…Jan onze “president” laat dit allemaal passeren. NVA misbruikt in haar betoog telkens de Vlaamse kaart om stemmen te ronselen, maar in haar beleid is doet ze net het omgekeerde. De vraag werd hier al meermaals gesteld “hoe Vlaams is NVA nog?”. Wel in elk geval minder Vlaams dan Belgicistisch. Waar zijn ze gebleven de NVA politici? Een paar hebben de Titanic al verlaten voor de voetballoges en straks verdwijnt ook VanPeel, maar de grote leider weigert pertinent met de enige Vlaamse partij, die nog durft op te komen voor de Vlaming, samen te werken omwille van een persoonlijke veto.

  4. In Tervuren, Vlaamse Rand, zetelt een Franstalige schepen van Ecolo, bevoegd voor cultuur (sic),
    sport en verenigingsleven (resic), in coalitie met een N-VA burgemeester. De Vlaamse oppositie, verklaarde in de krant Het Nieuwsblad, ik citeer: “Open Tervuren verwijt meerderheid (N-VA,CD&V en Groen/Ecolo) van hypocrisie bij aanstelling Franstalige voor IGS Druivenstreek”. “N-VA verwaarloost Vlaams karakter van onze gemeente”. N-VA heeft dan ook destijds als partij gestemd tegen de splitsing van het arrondissement BHV.

  5. Inderdaad, franstalige belgen weigeren in groote mate de meerderheidstaal van hun land te herkennen. Met een stoerse vastberadenheid dringen ze zich op in Nederlandstalig België… en ze worden door een slaafse minderheid, ten onrechte beleefdheid genoemd, op hun wenken bediend. Wie zijn dan de gluiperds ? Dat doet me denken aan mijn tijd in Africa, Ivoorkust. De mensen in Afrika kennen België en de tweedeling hier zeér goed. Men vroeg me er naar onze ‘tribale structuur’. Ik legde uit dat wij inderdaad hier drie stammen hebben, te weten : de Duitstaligen met 1% de Franstaligen met 39% en de Nederlandstaligen met 60% van ‘s lands bevolking. In verklaarde bij de laatste groep te behoren. Spontaan kreeg ik als antwoord ‘Donc vous gérez le pouvoir – dus jullie hebben er de macht’. Daar heb ik dan maar direct ‘Bien sur – natuurlijk’ op geantwoord. De ganse ingewikkeldheid uitleggen was me te veel.

Plaats een reactie

Delen